Turínske publikum dohnalo Sinnera k prvému skalpu Djokoviča, Talian je blízko semifinále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Turínske publikum dohnalo Sinnera k prvému skalpu Djokoviča, Talian je blízko semifinále

Jannik Sinner uštedril Djokovičovi prvú prehru od Wimbledonu.
Jannik Sinner uštedril Djokovičovi prvú prehru od Wimbledonu.AFP
Jannik Sinner (22) pokračuje vo svojej úspešnej premiére ako plnohodnotný účastník Turnaja majstrov na domácej pôde v Turíne a po dvoch skalpoch bývalých šampiónov ho od istoty postupu do semifinále delí jeden set. Po Stefanosovi Tsitsipasovi (25) si taliansky tenista v búrlivej atmosfére v Pala Alpitour poradil aj s dlho neporazeným šesťnásobným víťazom Novakom Djokovičom (36), ktorého zdolal po viac ako trojhodinovej bitke a na štvrtý pokus si pripísal skalp Srba.

Djokovič - Sinner 5:7, 7:6, 6:7

Sinner tento rok pokračuje v stabilnom raste medzi najlepšími svetovými tenistami a zaznamenáva osobné i národné míľniky. Vo Wimbledone sa dostal do svojho prvého grandslamového semifinále, v Toronte slávil prvý triumf na turnaji Masters 1000, vo svetovom rebríčku ATP vyrovnal talianske maximum posunom na štvrté miesto a stal sa prvým Talianom v open ére, ktorý vyhral viac ako 54 zápasov v jednej sezóne (aktuálne 59).

Vďaka štyrom triumfom v Montpellieri, Toronte, Pekingu a Viedni (prvýkrát ovládol štyri turnaje v jednej sezóne) sa tiež prvýkrát kvalifikoval na Turnaj majstrov. Hoci tam hral už v roku 2021, do súťaže sa dostal až ako náhradník od druhého kola s minimálnou šancou na postup zo skupiny, ktorú ukončil s bilanciou 1:1.

Tento rok má 22-ročný Talian za sebou úspešný debut na domácej pôde v Turíne. Po nedeľňajšom presvedčivom víťazstve 6:4, 6:4 nad gréckym šampiónom Tsitsipasom si poradil aj so šesťnásobným víťazom Novakom Djokovičom, ktorého po 186 minútach boja zdolal 7:5, 6:7, 7:6.

Štvrtý vzájomný zápas bol od prvých chvíľ vyrovnaný. Sinner získal prvý set vďaka brejku v jedenástej hre. V druhom sete nebol k dispozícii ani jeden brejkbal, Djokovič si v tajbrejku vynútil rozhodujúce dejstvo.

V ňom sa Sinner oprel o mohutne povzbudzujúce publikum, ktoré brnkalo Djokovičovi na nervy. Ten síce o 14 rokov mladšiemu súperovi vzal podanie za stavu 2:4, ale v rozhodujúcej skrátenej hre prehral prvých päť výmen a už sa nedokázal zachrániť. Zahral pritom viac winnerov (42:39) a urobil menej nevynútených chýb (26:33).

Zostrih súboja Sinner - Djokovič.
Flashscore

"Cítim, že som v určitých momentoch zápasu trochu istejší, ale rovnako viem, že sa ešte musím naučiť veľa vecí. Napríklad ako v tajbrejku v druhom sete, očividne hral lepšie ako ja, ale ja som nedal niekoľko prvých podaní a viete, to sú kľúčové momenty. Myslím si, že v dôležitých momentoch som bola naozaj odvážny a inteligentný, najmä v treťom sete," komentoval Sinner skalp Djokoviča.

"Veľa to pre mňa znamená. Neviem, kam presne zaradiť toto víťazstvo. Novak je svetová jednotka, vyhral 24 grandslamov a patrí do elitného klubu. Obaja sme dobre podávali, bol to taktický zápas a som veľmi šťastný, že som ho získal," dodal rodák z Innichenu, ktorý prvýkrát zdolal hráča z TOP 3. Proti svetovej jednotke triumfoval druhýkrát v kariére a proti hráčovi z TOP 10 vyhral šiesty zápas za sebou.

Sinner je len štvrtým talianskym účastníkom Turnaja majstrov a môže sa stať jeho prvým talianskym semifinalistom. V utorok mohol v prípade dvojsetového víťazstva oslavovať postup zo skupiny, teraz však musí proti Holgerovi Runeovi vyhrať ešte aspoň jeden set, alebo dúfať, že Djokovič neporazí náhradníka Huberta Hurkacza, ktorý vymenil Tsitsipasa, 2:0 na sety.

Rozhovor so Sinnerom po triumfe nad Djokovičom.
Flashscore

Djokovič: Každý chce môj skalp

Víťaz šiestich tohtoročných turnajov vrátane troch grandslamov Djokovič prehral v tejto sezóne len po šiesty raz, prvýkrát od wimbledonského finále a následnej série 19 víťazstiev. Od polovice mája ťahal za kratší koniec len druhý raz v 33 zápasoch, čím sa jeho tohtoročná bilancia na tvrdom povrchu vrátane haly mierne zhoršila na 32-2.

"Očakával som búrlivú atmosféru. Je tu jediný Talian a hrá doma v Taliansku. Je okolo neho veľa vzruchu, má skvelú formu, takže je normálne, že ho ľudia chcú vidieť ako víťaza," komentoval prehru so Sinnerom Djokovič, ktorý verí, že mladíci ako Sinner , Carlos Alcaraz a Rune majú extra motiváciu ho poraziť.

"Je to normálne, chcú sa dostať tam, kde som ja. Každý chce môj skalp, Jannik ho dnes získal. Som však spokojný s tým, ako som bojoval," dodal rodák z Belehradu.

Djokovič v Turíne absolvoval svoju druhú trojhodinovú bitku. Prvú zvládol v nedeľu proti Rune a získal istotu, že odštartuje jubilejný 400. týždeň na čele rebríčka ATP a ôsmykrát v kariére bude zimovať ako svetová jednotka.

Tridsaťšesťročný Srb štartuje na Turnaji majstrov po šestnásty raz v kariére a potvrdil svoju mizernú bilanciu v druhých zápasoch (8 - 8). Doteraz jedenásťkrát postúpil do semifinále, z toho trikrát napriek prehre v druhom vystúpení. Ak sa mu tento rok podarí nadviazať na víťazstvá z rokov 2008, 2012, 2013, 2014, 2015 a 2022, prekoná v počte triumfov Švajčiara Rogera Federera.

Za posledných 17 rokov Djokovič vynechal Turnaj majstrov len na konci roka 2017, keď sa pre neho sezóna skončila už vo Wimbledone pre zranenie pravého lakťa. Deväť z posledných desiatich štartov premenil aspoň na postup zo skupinovej fázy. Tento rok si semifinálovú miestenku zabezpečí, ak vo štvrtok vyhrá 2:0 proti Hurkaczovi, v opačnom prípade bude potrebovať pomoc od Sinnera v zápase proti Runemu.

Výsledky Turnaja majstrov