Alcaraz s Medvedevom ukázali nedostatky. Džabúrovú trápila česká tínedžerka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz s Medvedevom ukázali nedostatky. Džabúrovú trápila česká tínedžerka

Alcarazová zvíťazila v priamom súboji
Alcarazová zvíťazila v priamom súbojiReuters
Carlos Alcaraz (20) vo štvrtok postúpil do tretieho kola US Open vďaka víťazstvu nad Lloydom Harrisom (26) v zápase, ktorý zároveň odhalil Španielove nedostatky.

Svetová jednotka predviedla niekoľko oslnivých úderov, ktoré postavili divákov na nohy, ale za zábavným večerom sa skrývali negatíva, keďže Alcaraz nahromadil 29 nevynútených chýb a v kľúčových momentoch ukázal nedostatok koncentrácie.

A hoci nebol v najlepšej forme, mohol sa spoľahnúť na talent a široký repertoár úderov, ktorými si poradil so 177. hráčom rebríčka. Dvadsaťročný tenista sa však bude musieť zlepšiť, keďže Novak Djokovič sa usiluje o zisk 24. grandslamového titulu a chce sa mu pomstiť za prehru vo Wimbledone.

Alcaraz - Harris 6:3, 6:1, 7:6

"Myslím, že som hral výborne, bol to skvelý zápas. V treťom sete však zjavne začal hrať lepšie, trochu som sa dostal dole. Nakoniec si myslím, že som odohral celkom dobrý duel, pokúsim sa udržať si rovnakú úroveň," zhodnotil Španiel. 

Z Alcarazovho utorňajšieho úvodného súboja proti Dominicovi Koepferovi, ktorý sa nedohral, keď Nemec odstúpil so zranením členka, sa nedalo veľa vyčítať.

Harris sa zotavuje po operácii zápästia a v rebríčku zaznamenal pokles, no Juhoafričan je nebezpečným mužom, ktorý v roku 2021 dosiahol štvrťfinále a v životopise má niekoľko víťazstiev proti hráčom z TOP 10 vrátane jedného nad Rafom Nadalom.

Stretnutie sa začalo opatrne, kým sa Alcaraz začal dostávať do tempa a brejkom na 3:2 prevzal kontrolu nad prvým setom. Od tohto momentu zvýšil tlak, v druhom sete naďalej dominoval, ale v treťom stratil koncentráciu a spáchal 16 z 29 nevynútených chýb. Hrozilo, že Harris dotiahne zápas do štvrtého setu, ale potom prehral tajbrejk 4:7. 

V treťom kole už Alcaraz nebude mať priestor na takéto výpadky, pretože ho čaká 26. nasadený Dan Evans. "Je to naozaj húževnatý hráč, má dobrý servis a volej, zdobí ho solídna hra na sieti. Bude to naozaj ťažké. Ak chcem vyhrať, budem musieť veľmi, veľmi dobre returnovať," zamyslel sa Alcaraz.

Medvedev - O'Connell 6:2, 6:2, 6:7, 6:2

Daniil Medvedev má za sebou o čosi dlhší duel, keď skrotil austrálskeho bojovníka Christophera O'Connella a dostal sa do tretieho kola vo Flushing Meadows.

Po tom, čo sa dostal do dvojsetového vedenia, sa zdalo, že smeruje k rutinnému postupu, ale napokon tretí nasadený hráč potreboval všetko svoje odhodlanie, aby O'Connella uzemnil. Atmosféra na štadióne Louisa Armstronga sa výrazne líšila od situácie, keď Medvedev a O'Connell naposledy stáli proti sebe počas temných dní obmedzení koronavírusu.

Vtedajší zápas druhého kola v roku 2020, ktorý O'Connell opísal ako "strašidelný", sa hral v prázdnej aréne s výnimkou hráčov, ich trénerov a funkcionárov, zatiaľ čo štvrtkový súboj bol elektrizujúci, pričom takmer po každom bode sa ozýval rev.  Medvedev prvý aj druhý set úplne kontroloval, kým O'Connell nevyužil energiu publika, ktoré bolo na strane Austrálčana.

Za skandovania "Aussie, Aussie, Aussie, Oi, Oi, Oi", ktoré sa ozývalo z tribún, O'Connell zabral a dotiahol tretí set do tajbrejku. V ňom sa otrasený Rus dopustil dvojchyby a odovzdal mu tretie dejstvo.

Medvedev sa však nestal šampiónom US Open 2021 bez toho, aby prežil niekoľko skúšok. Tieto skúsenosti využil na preskupenie síl a Austrálčana vyradil po ďalšom z víťazných setov pomerom 6:2.

Pegulová - Tigová 6:3, 6:1

Na ženskej strane pavúka rozdrvila Jessica Pegulová Rumunku Patriciu Mariu Tigovú a pripravila si postup do tretieho kola, kde ju čaká Elina Svitolinová.

Čisté údery Američanky boli nad sily 700. hráčky sveta, duel trval 73 minút. Pegulová, tretia nasadená hráčka podujatia, mala v súboji úspešnosť 80 % bodov z prvého podania, šesťkrát prelomila Tigovej servis, pričom pri svojom ani raz nezaváhala.

Ďalšou súperkou rodáčky z Buffala bude Ukrajinka Svitolinová, ktorá predtým zdolala Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú. Pegulová začiatkom augusta vo Washingtone porazila Svitolinovú v trojsetovej bitke, v ich vzájomných stretnutiach vedie 3:1.

"Každý náš vzájomný zápas je veľmi dobrá bitka. Mám pocit, že si vychádzame v ústrety, keď sa nútime hrať lepšie a vždy odohráme naozaj skvelé zápasy. Je skvelé vidieť ju späť, keď hrá na takej vysokej úrovni. Hrala som s ňou len pred niekoľkými týždňami, bude to veľmi ťažké," povedala Pegulová.

Džabúrová - Nosková 7:6, 4:6, 6:3

Minuloročná finalistka Ons Džabúrová sa poriadne nadrela s českou tínedžerkou Lindou Noskovou, kým spečatila postup. Piata nasadená hráčka, ktorá sa usiluje o svoj prvý grandslamový titul, vyhrala úvodný set v tajbrejku, no v druhom 18-ročná Nosková zvýšila svoj tlak. Češka vyhrala ich jediné predchádzajúce stretnutie v Adelaide začiatkom tohto roka a ujala sa vedenia 5:1.

Džabúrová, ktorú v prvom kole trápili problémy s dýchaním a mala aj ďalšie ťažkosti, spadla pri zahrávaní úderu pri sieti. Na chvíľu sa zdalo, že je otrasená, keď si Nosková udržala svoje podanie a vyrovnala stav duelu. Tunisanka uviedla, že stále nie je stopercentne fit, ale dodala, že jej pomohlo, keď sa predstavila až vo večernom programe.

"Áno, idem na to pomaly. V tomto zápase nie úplne pomaly, ale mám jeden deň voľna a dúfam, že po piatku sa budem cítiť lepšie. Je ošemetné cítiť sa počas turnaja zle, s tímom to však zvládame. Uvidíme, čo sa bude diať," poznamenala Džabúrová. 

Džabúrová nedovolila súperke brejknúť na 2:1 v treťom dejstve, aby napokon sama v ôsmom geme prevzala vládu a potom uzavrela bitku štvrtým mečbalom. Pripravila si ním stretnutie s ďalšou Češkou - Mariou Bouzkovou.