Dostal diétny plán. Talentovaný Stricker vyradil Tsitsipasa

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dostal diétny plán. Talentovaný Stricker vyradil Tsitsipasa

Stricker po víťazstve nad Tsitsipasom v druhom kole US Open.
Stricker po víťazstve nad Tsitsipasom v druhom kole US Open.Profimedia
Švajčiarsko sa vyrovnalo s koncom fenomenálnej tenisovej éry Rogera Federera (42) a Stan Wawrinka (38) nemladne. Krajina pod Alpami hľadá nové tváre. Dominic Stricker (21) má možno za sebou prelomový zápas. Urastený mladík, ktorý bez okolkov priznáva, že kedysi mal problémy so životosprávou, si v druhom kole US Open poradil s favorizovaným Stefanosom Tsitsipasom (25) a z kvalifikácie už postúpil medzi 32 najlepších.

Brilantný comeback

V roku 2020 si z Paríža odniesol trofej pre víťaza dvojhry juniorov. Byť brilantný v juniorskom veku a disponovať nesporným talentom však nezaručuje, že budete úspešní aj medzi dospelými. Mladík z dedinky Grosshöchstetten, vzdialenej približne 15 kilometrov východne od Bernu, sa po spomínanom triumfe na Roland Garros trápil.

Tri roky sa boril so vzostupmi a pádmi, nepomohlo mu ani obdobie pándemie. Za úspech možno považovať minulý rok, keď sa usadil medzi 150 najlepšími hráčmi svetového rebríčka a mohol smelo nastúpiť do grandslamových kvalifikácií.

Hoci ešte nedosiahol na kľučku brány od TOP 100, jeho posledný duel, v ktorom v rámci päťsetovej bitky vybavil Tsitsipasa, možno považovať za prelomový moment. Hoci veľmi solídne servujúci Grék trafil 22 es a mal 81 % úspešnosť víťazných loptičiek pri prvom podaní, predsa len sa musel skloniť pred švajčiarskou nádejou.

"Od prvého bodu som sa cítil výborne a od začiatku som si to užíval. Nikdy som neporazil niekoho, ako je Stefanos. Veď je siedmy na svete. Verím, že teraz získam sebavedomie. Najviac ma však teší, že dokážem hrať na tejto úrovni aj v piatich setoch," rozplýval sa Stricker po výnimočnom súboji, v ktorom otočil skóre z 1:2 na sety a postúpil.

Príležitostné senzácie patria ku grandslamovým turnajom, ale Strickerov úspech nemusí byť ojedinelý. Je zrejmé, že po sezónach tápania našiel novú cestu. Na turnajoch ho sprevádza nový mentor Dieter Kindlmann, ktorý v minulosti pomáhal s rozvojom Marii Šarapovovej a viedol Madison Keysovú či Arynu Sabalenkovú. S nemeckým odborníkom sa mení aj Stricker.

"Vidím v ňom veľký talent, ale je aj veľa vecí, na ktorých musí popracovať. Nie je to len na kurte, ale najmä mimo neho. Musí pochopiť, že len s profesionálnym prístupom sa môže posunúť vyššie," hovoril Kindlmann. "Je to každodenný proces, v ktorom začína chápať, na čo slúži posilňovňa, kedy potrebuje fyzioterapeuta, kedy má robiť akú prevenciu a že musí aj dobre plánovať. Snažím sa ho každý deň naučiť, čo znamená byť profesionálom."

Menej čokolády, viac úspechu

Mladý Švajčiar s prirodzeným talentom údajne dostal aj "noty" k novému stravovaniu a začal akceptovať, že jeho strava bude o niečo diétnejšia. "Dnes je všetko oveľa serióznejšie ako predtým. Možno budem pracovať trochu tvrdšie ako pred rokom. A tá diéta? Nie, žiadne šialené zmeny, len menej cukru a menej čokolády," spomína na svoje niekdajšie vášne.

Niet pochýb o tom, že zmeny mu prospievajú. So svojou postavou síce stále patrí medzi 20 najlepších hráčov na svete s najhorším BMI, ale postupný proces naznačuje, že stále je čo zlepšovať.

"Cítim, že moje telo je teraz schopné zvládnuť štyri hodiny špičkového tenisu. Na kurte sa cítim lepšie ako vlani, moja hra sa zlepšila," ubezpečuje Stricker.

Federer zaznamenal svoje prvé víťazstvo na Grand Slame vo veku 18 rokov, Wawrinka, v dvadsiatich. Stricker si ešte rok počkal. Na turnaj veľkej štvorky sa dostal až teraz. Krok za krokom však stúpa nahor. V Melbourne sa dostal do finále kvalifikácie, v Paríži sa prvýkrát objavil v hlavnej súťaži. Vo Wimbledone zaznamenal svoje prvé víťazstvo a teraz v New Yorku je v treťom kole. Nové nastavenie mu očividne pomáha. Švajčiarsko získava nádej, že mu do budúcnosti rastie nová tenisová osobnosť.