Prelom v grandslamových turnajoch. US Open nasadí systém Video Review

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prelom v grandslamových turnajoch. US Open nasadí systém Video Review

Systém VR už bol v prevádzke napríklad na ATP Cupe.
Systém VR už bol v prevádzke napríklad na ATP Cupe.Profimedia
US Open nasadí v tohtoročnej edícii ako prvý z grandslamových turnajov systém Video Review (VR), ktorý pomôže rozhodcom posudzovať sporné situácie. Hráčom totiž poskytne možnosť nechať si preskúmať nielen loptičky tesne končiace za čiarou, ale aj množstvo ďalších verdiktov, ako napríklad dvojitý dopad hracieho predmetu. O pripravovanej premiére informovali predstavitelia US Open na webovej stránke.

Tenisti a ich tímy dostanú počas amerického Grand Slamu na použitie VR v jednom sete tri možnosti plus jednu dodatočnú na tajbrejk. Systém bude k dispozícii na hlavných dvorcoch Arthura Ashea, Louisa Armstronga, na Grandstande a dvorcoch číslo 17 a 5. Využívať ho však budú aj funkcionári turnaja na posúdenie prípadného nevhodného správania sa hráčov na všetkých dvorcoch.

"Rozhodca VR a operátor VR budú posielať video na monitor umpirového rozhodcu i na obrazovky na kurte, ak budú k dispozícii," uvádza sa v dokumente. Na základe záznamu arbiter rozhodne, či pôvodný verdikt zostane v platnosti, alebo sa zmení.

Systém, ktorý už bol úspešne otestovaný na viacerých turnajoch ATP, využíva kamerové záznamy na kurte z niekoľkých rôznych uhlov. VR bol v minulých rokoch nasadený na podujatiach ako Turnaj majstrov, NextGen Finals do 21 rokov a ATP Cup. Ženský okruh WTA videoasistované rozhodovanie nepoužíva a podľa agentúry Reuters o jeho zavedení zatiaľ neuvažuje.