Keď loptičky ničia hviezdy. Zranení v tenise pribúda

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Keď loptičky ničia hviezdy. Zranení v tenise pribúda

Vasek Pospisil na problém s ťažkými loptami upozornil ako prvý.
Vasek Pospisil na problém s ťažkými loptami upozornil ako prvý.Profimedia
Po troch setoch zlomila odpor americkej súperky, ale potom sa v šatni s plačom zrútila do náručia Barbory Strýcovej (37). Väzivá v ľavom lakti, ktoré v predchádzajúcich hodinách dostali ďalší tvrdý úder od úderov, si ošetrovala ľadovým vankúšikom. Wimbledonská šampiónka Markéta Vondroušová (24) sa zrejme stala poslednou obeťou tvrdých a ťažkých loptičiek, s ktorými sa na tohtoročnej tour hrá na amerických betónoch.

Plán mal byť pritom úplne iný. Vondroušová s radosťou prijala ponuku, ktorá sa neodmieta. S odchádzajúcou Strýcovou chcela odohrať jej posledný turnaj vo štvorhre. Cestou sa Češkám podarilo vyradiť aj sedemnásobné grandslamové víťazky a krajanky Krejčíkovú a Siniakovú, ale osemfinálové stretnutie museli skrečovať. Dôvod? Zranenie.

"Pravdepodobne za to môžu ťažšie loptičky," naznačila príčinu svojich zdravotných problémov Vondroušová. Táto téma rezonuje tenisovou komunitou od začiatku tohtoročnej sezóny na tvrdom povrchu. Už na turnaji v Montreale Jelena Rybakinová vyhľadala pomoc fyzioterapeutov. Veľká zmena hneď po príchode z Európy, kde hrala s oveľa mäkšou verziou lôpt, bola pre ňu problémom. V Amerike Ons Džabúrová či Magda Linetteová bojovali s príznakmi zranenia lakťa alebo ramena.

Vondroušová si v osemfinále poranila rameno.
Vondroušová si v osemfinále poranila rameno.Profimedia

Varovanie prišlo skôr

Ešte predtým, ako zdravotné patálie wimbledonskej víťazky upozornili na tento fakt, varoval Vasek Pospisil, kanadský tenista s českými koreňmi, pred hroziacim veľkým problémom. "Pred niekoľkými rokmi sa diskutovalo o tom, že ATP a WTA chcú spomaliť hru, aby boli výmeny dlhšie a neprišli o fanúšikov. Loptičky sú dnes kvôli tomu stále tvrdšie," napísal na Twitteri.

Ďalej ostro kritizoval tenisových funkcionárov. "Prekvapujúco vychádza najavo, že to zabíja naše telá. Takmer každý hráč, s ktorým som hovoril, má rovnaký názor. Nikdy som v šatni nevidel viac zranení zápästí, lakťov a ramien. Ak sa nevrátime späť, bude to len horšie. Prosím, začnite počúvať," poslal odkaz organizácii ATP.

Iróniou je, že jeho výzva dostala ozvenu len o chvíľu neskôr. Problémy úradujúcej wimbledonskej šampiónky, ktorá médiám prezradila zjavný dôvod svojich ťažkostí, sú teraz veľmi zreteľné. A začínajú si to všímať aj poprední tenisoví odborníci a novinári.

Zmenu loptičiek na tohtoročnom US Open však pravdepodobne nevyvolala len snaha zatraktívniť hru, ako spomínal Pospisil. Doteraz zaužívané postupy výmeny hracích predmetov takmer na každom turnaji nedávno kritizovala jedna z najväčších hviezd Iga Swiateková. Nešlo len o časté zmeny, ale aj o kvalitu.

Rovnako ťažké lopty pre všetkých

Amerika to vyriešila po svojom. Keďže v zámorí hrajú muži aj ženy na veľkých turnajoch - či už v Cincinnati alebo v New Yorku - na jednom mieste súčasne, padlo rozhodnutie, že obe pohlavia budú používať rovnaké loptičky. Samozrejme, pre ženy je to ťažšie, ale s veľmi tvrdými a ťažkými loptami bojoval aj Novak Djokovič.

Vondroušová stále figuruje v hre o triumf na US Open, odhlásila sa len zo štvorhry. V stredu ju vo štvrťfinále čaká ďalšia žena, ktorá vie hrať veľmi tvrdo - Madison Keysová. Tím českej tenistky však bude mať pravdepodobne dosť práce, aby ju dal dokopy. "V utorok mám voľno, tak uvidíme, či to pomôže," prezradila Vondroušová.

Cesta k jej vysnívanému cieľu je ešte dlhá. Je však jasné, že veľké hviezdy vzhľadom na náročný program trpia práve pre takéto loptičky. Na turnajoch totiž pravidelne zostávajú až do záverečných dní.