Post svetovej jednotky ju neuspal. Sabalenková zmietla aj Kasatkinovú

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Post svetovej jednotky ju neuspal. Sabalenková zmietla aj Kasatkinovú

Sabalenková potvrdila svoju pozíciu postupom do štvrťfinále.
Sabalenková potvrdila svoju pozíciu postupom do štvrťfinále.Profimedia
Aryna Sabalenková (25) deň po tom, čo získala istotu posunu na vrchol rebríčka WTA, zvládla osemfinále US Open a začala si budovať bodový náskok. Dariu Kasatkinovú (26) zdolala a vzájomnú bilanciu vylepšila na 5:2. O svoje tretie newyorské semifinále za posledné tri roky si zahrá proti Číňanke Qinwen Zhengovej (20).

Kasatkinová - Sabalenková 1:6, 3:6

Aryna Sabalenková na posledných štyroch Grand Slamoch nechýbala v semifinále a v nedeľu si vďaka dlhodobo stabilným výkonom zabezpečila premiérový posun na post svetovej jednotky. Stane sa ňou ako prvá Bieloruska a v poradí 29. tenistka histórie.

Na US Open potrebovala dosiahnuť minimálne rovnaký výsledok ako aktuálna úradujúca líderka Iga Swiateková, ktorú dostávala pod tlak každou výhrou. Nakoniec jej stačilo dostať sa do osemfinále, pretože poľská tenistka opustila turnaj predčasne.

Sabalenková sa však neuspokojila a v New Yorku naďalej dominuje. Po Maryne Zanevskej, Jodie Burrageovej a Clare Burelovej nedala šancu ani svojej prvej papierovo ťažšej súperke Darii Kasatkinovej - svetovú štrnástku zdolala 6:1, 6:3.

Sabalenková síce trikrát prišla o svoje podanie, ale život jej to príliš neskomplikovalo. Sama využila 7 z 11 brejkbalov, na víťazné údery prestrieľala oponentku 31:7 a napriek 23 nevynúteným chybám upravila vzájomnú bilanciu po hodine a štvrť na 5:2.

Rodáčka z Minska postúpila do štvrťfinále grandslamového turnaja siedmykrát v kariére a má v nich impozantnú bilanciu 6:0. Dve zo svojich šiestich víťazstiev v predchádzajúcich dvoch sezónach zaznamenala na US Open, ale v následnom semifinále potom uspela až tento rok v Melbourne.

Zhengová - Džabúrová 6:2, 6:4

O udržanie štvrťfinálovej neporaziteľnosti na Major turnajoch bude Sabalenková hrať s 23. hráčkou sveta Qinwen Zhengovou. Číňanka pri svojom debute v osemfinále US Open zdolala vlaňajšiu finalistku a tohtoročnú premožiteľku českých tenistiek Lindy Noskovej a Marii Bouzkovej.

Ons Džabúrovou si poradila v dvoch setoch a postupom medzi osem najlepších tenistiek prekonala svoje grandslamové maximum z French Open 2022.

Štvrťfinálovú dvojicu v pondelok popoludní vytvorili Markéta Vondroušová a Madison Keysová. Už v nedeľu sa rozhodlo, že v hornej polovici pavúka si to o postup do semifinále rozdajú Karolína Muchová a Sorana Cirsteaová a Coco Gauffová a Jelena Ostapenková.