Povedali dosť. US Open zvyšuje bezpečnosť, dôvodom sú aktivisti

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Povedali dosť. US Open zvyšuje bezpečnosť, dôvodom sú aktivisti

Aktivisti spôsobili počas semifinále rozruch.
Aktivisti spôsobili počas semifinále rozruch.Reuters
Vedenie US Open v piatok zvýšilo bezpečnosť mužského semifinále po tom, čo deň predtým ekologickí aktivisti narušili ženský zápas a na takmer hodinu prerušili hru.

Tenisová asociácia Spojených štátov amerických (USTA) uviedla, že pred prvým z dvoch piatkových zápasov dvojhry medzi trojnásobným šampiónom Novakom Djokovičom zo Srbska a mladým Američanom Benom Sheltonom boli na tribúnach Arthur Ashe Stadium rozmiestnení ďalší policajti s "tajnými".

Štyria demonštranti proti zmene klímy v tričkách s nápisom "Dosť fosílnych palív" si vo štvrtok vynútili prerušenie zápasu medzi Coco Gauffovou a Karolínou Muchovou, keď začali kričať v hornej časti štadióna s kapacitou viac ako 23 000 miest.

Keď sa hráčky pozerali na tribúny, do sekcie, kde došlo k výtržnostiam, vstúpila ochranka a newyorská polícia. Traja zo štyroch protestujúcich boli pokojne vyvedení z areálu, ale štvrtý sa nohami prilepil k betónovej podlahe, čím spôsobil 49-minútové zdržanie zápasu. Následne bol v putách vyvedený zo štadióna a vzatý do väzby.

Po obnovení hry Gauffová vyhrala nad Muchovou 6:4, 7:5 a zabezpečila si účasť v sobotňajšom finále. Environmentálna skupina Extinction Rebellion (XR) prevzala zodpovednosť za protest a vo svojom vyhlásení varovala: "Žiadny tenis na mŕtvej planéte! Ak sa do cesty nepostavíme my, urobí to príroda."

Skupina zdôraznila, že sa nestavia proti tenisu, ale proti využívaniu fosílnych palív. "Neprotestujeme proti samotnému podujatiu, neprotestujeme proti tenisu, neprotestujeme proti emisiám, ktoré sem priviedli divákov," - povedal Shayok Mukhopadhyay, aktivista z organizácie Extinction Rebellion. "O to tu nejde."

"Sme tu preto, lebo musíme narušiť toto verejné podujatie. Je to posledná možnosť ako upriamiť pozornosť verejnosti na klimatickú krízu, ktorej dnes čelíme."

Gauffová po zápase povedala, že voči protestujúcim necíti žiadnu nevraživosť a verí, že zmena klímy je skutočná. Extinction Rebellion neskôr zverejnila príspevok na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter: "Gratulujeme Gauffovej k víťazstvu."