Nemal radosť z vlastnej hry. Evans ukončil krízu titulom vo Washingtone

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nemal radosť z vlastnej hry. Evans ukončil krízu titulom vo Washingtone

Daniel Evans so svojou druhou a najcennejšou trofejou.
Daniel Evans so svojou druhou a najcennejšou trofejou.Profimedia
Daniel Evans (33) ukončil niekoľko mesiacov trvajúce čierne obdobie životným úspechom. Tridsaťtriročný Brit nečakane dokráčal na turnaji ATP 500 vo Washingtone k svojej druhej a doteraz najcennejšej trofeji, keď vo finále prerušenom búrkou zastavil spanilú jazdu Holanďana Tallona Griekspoora (27) a v rebríčku sa posunul na nové kariérne maximum.

Evans - Griekspoor 7:5, 6:3

Daniel Evans pricestoval do Washingtonu s čiernou sériou. Od konca apríla prehral 8 z 9 zápasov a jeho jediné víťazstvo prišlo proti outsiderovi z tretej stovky svetového rebríčka na challengri. Na podujatiach ATP prehral šesťkrát v rade.

Pred štartom US Open Series absolvoval náročnú prípravu v Bradentone na Floride a za svoju tvrdú prácu bol patrične odmenený. V americkej metropole nezačal ideálne, keď proti Francúzovi Grégoireovi Barrereovi prehral úvodný set, ale vývoj súboja otočil a sebavedomie z neho načerpané premenil na životnú jazdu.

Brit vyhral do konca týždňa všetkých desať setov v rade. Zvládol aj počasím poznačený piatkový dvojzápas proti Alexandrovi Ševčenkovi a domácemu nasadenému Francesovi Tiafoemu, sobotňajšie semifinále s Bulharom Grigorom Dimitrovom a napokon aj vyvrcholenie turnaja proti Tallonovi Griekspoorovi.

Vo finále Evans uspel bez straty podania vďaka brejkom z koncoviek setov. Nenechal sa vykoľajiť ani búrkou, ktorá za stavu 2:2 v druhom dejstve prerušila zápas na viac ako 90 minút. Jediné problémy na servise riešil v záverečnom geme, keď podával na víťazstvo. Odvrátil však všetky štyri brejkbaly a súpera už do zápasu nepustil.

Podobne ako v predchádzajúcich zápasoch robil skúsený Brit minimum omylov. V boji o titul si pomohol 26 winnermi, pričom sa dopustil len ôsmich nevynútených chýb. Na sieti získal body v šestnástich zo sedemnástich úderov a tretí zápas s holandským kamarátom vyhral 2:0 na sety. Duel sa skončil tesne pred ďalším prerušením pre dážď.

"V posledných mesiacoch som nehral dobre a zo svojej hry som nemal radosť. Iba som pokračoval v práci a je úžasné, že som sa cez to dostal. Posledný zápas tak trochu zhrnul celý týždeň. Vyhrabal som sa z problémov a zažil skvelý týždeň. Veľmi si vážim vašu podporu," povedal Evans počas slávnostného ceremoniálu.

Evans má za sebou najlepšiu sezónu v kariére po roku 2018, keď mu vo veku 28 rokov vypršal ročný trest za pozitívny test na kokaín. Jeho jediný predchádzajúci triumf prišiel predminulý rok v Melbourne na jednej z generálok pred Australian Open.

Vo Washingtone sa Evans stal prvým britským finalistom od roku 2006 (Andy Murray), šampiónom po 20 rokoch (Tim Henman) a najstarším víťazom od roku 1988 (Jimmy Connors).

Vo svetovom rebríčku sa vyšvihol na 21. miesto, čím prekonal svoje najlepšie umiestnenie o jednu pozíciu. Tento týždeň bude na Rogers Cupe v Toronte obhajovať jedno zo svojich dvoch semifinále na podujatiach Masters 1000. Proti domácemu Gabrielovi Diallovi bude chcieť dosiahnuť svoju premiérovú sériu šiestich víťazstiev na okruhu ATP.

Dvadsaťsedemročný Griekspoor získal svoje prvé dva tohtoročné tituly na okruhu ATP (Pune a Hertogenbosch) a vo Washingtone si pripísal prvý skalp hráča TOP 10 proti domácemu Taylorovi Fritzovi, ale vo svojom najväčšom doterajšom finále nedokázal udržať finálovú neporaziteľnosť. Zároveň si vylepšil svoje najlepšie umiestnenie v rebríčku, teraz je na 26. priečke.

Holanďan sa mohol stať len štvrtým tenistom s minimálne tromi tohtoročnými triumfami na okruhu ATP po trojici hviezd Carlos Alcaraz (6), Daniil Medvedev (5) a Novak Djokovič (3). V utorok vyzve v Toronte Alexandra Zvereva.

Výsledky turnaja ATP 500 vo Washingtone