Djokovičovi prvé zápasy vo Wimbledone chutia. Na úvod nezaváhal proti Cachínovi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovičovi prvé zápasy vo Wimbledone chutia. Na úvod nezaváhal proti Cachínovi

Novak Djokovič hladko postúpil do druhého kola.
Novak Djokovič hladko postúpil do druhého kola.Profimedia
Novak Djokovič (36) vo Wimbledone aj osemnásty raz v kariére zvládol úvodný zápas. Tento rok začal štvornásobný obhajca titulu víťazstvom 6:3, 6:3, 7:6 nad argentínskym antukárom Pedrom Cachínom (28) a úspešne vykročil za svojou 24. grandslamovou trofejou a ôsmym triumfom na tráve v All England Clube.

Cachín - Djokovič 3:6, 3:6, 6:7

Novak Djokovič mal tú česť otvoriť Wimbledon siedmykrát v kariére ako obhajca titulu v úvodnom zápase na centrálnom dvorci a svoju úlohu favorita opäť zvládol. Hoci v treťom geme proti Pedrovi Cachínovi stratil svoje podanie, o ďalší servis už neprišiel a zvíťazil v troch setoch 6:3, 6:3, 7:6.

Zápas trval len niečo vyše dvoch hodín, na kurte strávili obaja celé popoludnie. Súboj  predĺžila dažďová prehánka. Organizátori po prvom sete zatvorili strechu, ale kurt zostal pre vysokú vlhkosť klzký a prestávka sa natiahla na hodinu a pol.

"Pre ľudí muselo byť frustrujúce, že museli čakať, kým sa vrátime na kurt. Pedro a ja sme chceli hrať, ale podmienky neboli dobré. Kurt bol pod strechou veľmi klzký. Ak by strechu otvorili, mohli sme hrať po desiatich minútach. Dnes to však nešlo a museli sme čakať. Taký je náš údel," povedal Djokovič, ktorý počas dažďovej prestávky pomáhal sušiť trávu, zatiaľ čo jeho tréner Goran Ivaniševič robil v hľadisku mexickú vlnu.

"Zvyčajne chodím na kurt s raketami, nie s uterákmi. Dnes som však chcel urobiť niečo iné, trochu zabaviť publikum. Dúfam, že sa im to páčilo. Bolo to jediné, čo sme im v tej chvíli mohli ponúknuť," zdôraznil rodák z Belehradu o nezvyčajnej situácii.

Djokovič mal duel po jeho obnovení pod kontrolou. V treťom sete argentínsky antukár vzdoroval, zlepšil svoju hru, pomohol si skvelým podaním a doviedol zápas do tajbrejku, no srbský favorit nepripustil žiadne komplikácie.

Štatistika stretnutia
Štatistika stretnutiaFlashscore

"Pedro dnes odohral skvelý zápas. Najmä v treťom sete hral veľmi dobre, výborne podával, presne triafal svoje údery, nebolo ľahké vziať mu servis. Našťastie som mal lepší vstup do tajbrejku, čo mi pomohlo stretnutie ukončiť," komentoval srbský tenista.

Tridsaťšesťročný Novak Djokovič štartuje vo Wimbledone po osemnásty raz v kariére a opäť vyhral svoje úvodné zápolenie. Bilanciu v prvom kole grandslamových turnajov vylepšil na 69-2. Od neúspechu na Australian Open 2006 je to jeho 66. víťazný súboj za sebou.

Na tráve v All England Clube napokon odohral osem finále, z ktorých sedem premenil na triumf. Slávil v rokoch 2011, 2014, 2015 a v posledných štyroch edíciách konaných v rokoch 2018, 2019, 2021 a 2022.

Ak by ani tento rok nenašiel súpera, 16. júla by svojím celkovo ôsmym wimbledonským triumfom vyrovnal rekord Rogera Federera a zároveň by 24. grandslamovým titulom vyrovnal absolútny historický rekord Margaret Courtovej.

Djokovič v pondelok predĺžil svoju wimbledonskú sériu neporaziteľnosti na 29 zápasov. Naposledy prehral v roku 2017, keď vo štvrťfinále skrečoval Tomášovi Berdychovi. Od roku 2014 ovládol 6 z 8 edícií, pričom počas tohto obdobia ovládol 48 z 50 duelov. Zdolal ho len Američan Sam Querrey po tom, čo využil mečbal. Od roku 2013, keď prehral jediné finále s Andym Murraym, uspel na centrálnom dvorci v 37 súbojoch v sérii.

"Je to úžasný turnaj s veľkou tradíciou. Počas celej kariéry som chcel uspieť vo Wimbledone. V roku 2011 sa mi sen splnil a odvtedy sa tu snažím obhájiť titul. Dúfam, že som k tenisu prilákal viac detí doma v Srbsku. Je to pre mňa veľká česť hrať tu," doplnil skromne po svojom prvom súťažnom zápase od 11. júna, keď triumfoval na Roland Garros.

"Moje prvé vystúpenia na tráve nie sú nikdy ľahké. Neodohral som žiadne prípravné zápasy. Je to úplne iný povrch ako antuka, na ktorej sme hrali už dávno. Musíte zvoliť odlišnú taktiku, iný prístup k stretnutiu a inak udierať do loptičiek. Možno potrebujem viac duelov, aby som sa adaptoval, ale dnes mi to vyšlo. Dúfam, že mi to pôjde aj v ďalších kolách a úroveň mojej hry bude stúpať hore," dodal Srb, ktorý pred Wimbledonom absolvoval iba víťazný exhibičný zápas proti Francesovi Tiafoemu v Hurlinghame. V druhom kole sa stretne s Jordanom Thompsonom.

Viac výsledok z Wimbledonu