Keď päť týždňov urobí rozdiel. Alcaraz po parížskom trápení ukázal, že je pravým velikánom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Keď päť týždňov urobí rozdiel. Alcaraz po parížskom trápení ukázal, že je pravým velikánom

Carlos Alcaraz po zisku titulu šampióna.
Carlos Alcaraz po zisku titulu šampióna.Reuters
Keď sa Carlos Alcaraz (20) naposledy stretol s Novakom Djokovičom (36), zostal taký vystrašený, že sa zmenil na nervovú trosku a skončil s vyčerpávajúcimi kŕčmi, ktoré kruto zničili jeho sen o French Open.

Aký rozdiel však môže spôsobiť päť týždňov. Proti tomu istému súperovi, ktorý vo Wimbledone neprehral od roku 2016, hľadel Alcaraz do priepasti, keď sa Djokovič v nedeľňajšom finále v All England Clube dostal do vedenia 5:0 v úvodnom sete.

Na rozdiel od semifinále Roland Garros však Alcaraz prišiel vyzbrojený novým mentálnym presvedčením, že patrí medzi elitu. 

Toto sebavedomie ho v nedeľu prenieslo cez päťsetový, takmer päťhodinový zápas na horskej dráhe, v ktorom definitívne ukončil Djokovičovo kraľovanie a otvoril novú éru Wimbledonu - víťazstvo, o ktorom sa hovorí ako o výmene stráží v mužskom tenise.

"Úprimne, urobil som to pre seba, nie pre tenisovú generáciu. Bolo to skvelé," povedal Alcaraz po tom, ako 23-násobnému grandslamovému šampiónovi uštedril prvú prehru na centrálnom dvorci za posledných desať rokov.

Alcaraz - Djokovič 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4

"Poraziť Novaka v jeho najlepšej forme, zapísať sa do histórie, byť človekom, ktorý ho zdolal po 10 rokoch neporaziteľnosti na tomto kurte, je pre mňa úžasné. Je to niečo, na čo nikdy nezabudnem, to je isté."

"Myslím si, že je to skvelé aj pre novú generáciu hráčov, keď vidia, že som ho porazil, a núti ich myslieť si, že sú toho tiež schopní."

Duel pohľadom čísel.
Duel pohľadom čísel.Profimedia/Flashscore

Nastupujúca generácia

Už viac ako desať rokov sa skloňovalo niekoľko talentovaných hráčov z nastupujúcej generácie, ktorí mali prelomiť nadvládu Djokoviča, Rafaela Nadala a Rogera Federera na vrchole mužského tenisu.

Všetky tieto reči boli málo platné, keďže "veľká trojka" si udržala svoje postavenie na vrcholných turnajoch a od Federerovho prvého triumfu vo Wimbledone v roku 2003 vyhrala 65 grandslamových turnajov.

Zatiaľ čo Federer vlani ukončil kariéru, Djokovič a Nadal vyhrali pred nedeľňajším wimbledonským finále osem z posledných desiatich grandslamov.

Na tomto pozadí sa Alcarazovi podarilo dokázať, že je skutočným majstrom v odbore, keď vyhral svoj prvý major na minuloročnom US Open a potom sa vyšvihol na vrchol rebríčka ATP.

Keďže sa však počas tohto ťaženia nemusel stretnúť s Djokovičom ani Nadalom, zostávali otázniky, ako by obstál v súboji na päť víťazných setov proti týmto velikánom. Ak súboj s Djokovičom na French Open vyvolal určité pochybnosti o jeho psychickej odolnosti, svetová jednotka v nedeľu dokázala, že sa veľmi rýchlo učí.

"Som úplne iný hráč ako na French Open. Od toho momentu som veľmi dospel," uviedol Alcaraz, ktorý sa stal najmladším wimbledonským šampiónom od roku 1986, keď titul získal 18-ročný Boris Becker.

"Pred zápasom som sa mentálne pripravoval trochu inak. Dokázal som sa lepšie vyrovnať s tlakom a nervozitou ako na French Open. Nepodľahol som, nevzdal som sa. Bojoval som do poslednej loptičky."

Hoci Alcaraz oslavoval, že sa stal prvým mužom okrem Federera, Djokoviča, Nadala a Andyho Murrayho, ktorý vyhral Wimbledon od roku 2002, triumf nadobudol mimoriadny význam, keďže ho dosiahol víťazstvom nad hráčom, ktorý vyhral rekordný počet mužských grandslamov.

"Poraziť Novaka a vyhrať Wimbledon je niečo, o čom som sníval od chvíle, keď som začal hrať tenis. Preto je to najväčší moment môjho života."

"Pred týmto zápasom som si myslel, že nie som pripravený poraziť Djokoviča v piatich setoch, v takomto epickom zápase. Zostať v dobrej fyzickej alebo psychickej kondícii približne päť hodín proti legende... Veľa som sa o sebe naučil."

"Byť wimbledonským šampiónom je niečo, po čom som veľmi túžil. Úprimne povedané, nečakal som, že sa mi to podarí tak skoro. Je to najšťastnejší moment môjho života," uzavrel svoje vyznanie Alcaraz.