Panovník verzus vyzývateľ. Wimbledon sa teší na veľkolepé tenisové predstavenie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Panovník verzus vyzývateľ. Wimbledon sa teší na veľkolepé tenisové predstavenie

Djokovič má pred sebou ďalšiu výzvu.
Djokovič má pred sebou ďalšiu výzvu.AFP
Novak Djokovič (36) tvrdí, že celý svet športu bude sledovať jeho súboj s Carlosom Alcarazom (20) vo finále Wimbledonu, v ktorom pôjde o históriu a generačnú výmenu.

Djokovič sa pokúša vyrovnať zápis Rogera Federera, ktorý v All England Clube získal osem titulov, a takisto aj historický rekord Margaret Courtovej s 24 grandslamovými prvenstvami.

Po tom, čo v roku 2023 už získal tituly z Australian Open a French Open, by bol Srb po nedeľňajšom víťazstve už len jeden major turnaj od skompletizovania prvého mužského kalendárneho Grand Slamu od roku 1969.

"Je to vrcholné zúčtovanie. Všetko sa zužuje na jeden zápas. Všetky oči tenisového a športového sveta budú upriamené na nedeľňajšie wimbledonské finále. Bude to pravdepodobne celosvetovo najsledovanejší tenisový zápas," povedal Djokovič, ktorý si zahrá v rekordnom 35. grandslamovom finále.

Alcaraz je o 16 rokov mladší. Keď Djokovič v roku 2008 na Australian Open získal prvý zo svojich 23 Grand Slamov, Španielovi chýbali ešte tri mesiace do jeho piatych narodenín. Rodák z Belehradu sa môže stať najstarším wimbledonským šampiónom, zatiaľ čo Alcaraz sa uchádza o titul tretieho najmladšieho po Borisovi Beckerovi a Björnovi Borgovi.

"Mám samozrejme viac skúseností. Môže to trochu pomôcť v niektorých dôležitých momentoch, na začiatku zápasu, pri zvládaní nervov, príležitosti a iných okolností. To ale nebude rozhodujúci faktor. Ktokoľvek bude v daný deň v lepšom psychickom a fyzickom rozpoložení, stane sa víťazom," vraví skúsenejší finalista.

Novak Djokovič oslavuje víťazstvo proti Jannikovi Sinnerovi
Novak Djokovič oslavuje víťazstvo proti Jannikovi SinneroviAFP

Djokovič zvíťazil v mentálnych hrách, keď sa táto dvojica stretla v júni v semifinále French Open. Alcaraz trpel kŕčmi v tele, fyzickými ťažkosťami. Otvorene priznal, že ich vyvolal práve pohľad na súpera.

Spomienka na jeho parížsky kolaps je pre španielskeho mladíka stále čerstvá a na nedeľu plánuje sériu mentálnych cvičení, aby čelil napätiu. "Pokúsim sa zabudnúť na to, že budem hrať finále proti Novakovi," uviedol.

Najlepší moment môjho života

V nedeľu to bude Alcarazovo prvé wimbledonské finále na jeho štvrtom trávnatom turnaji. Djokoviča čaká v All England Clube deviaty boj o titul. Srb vyhral na turnaji 34 stretnutí po sebe a na centrálnom dvorci nebol porazený od prehry vo finále v roku 2013 s Andym Murraym.

"Má skvelú formu. Je veľmi motivovaný, mladý a hladný. Ale aj ja som hladný, takže si urobíme hody," povedal Novak o Carlosovi. 

Ich postup do finále bol podobný. Obaja stratili len dva sety. Na kurte strávili prakticky rovnaký čas. "Bude to najlepší moment môjho života," nechal sa počuť Alcaraz, ktorý sa chce stať tretím španielskym mužským šampiónom po Manuelovi Santanovi z roku 1966 a Rafaelovi Nadalovi, ktorý získal titul v rokoch 2008 a 2010.

"Hrať finále vo Wimbledone je niečo, o čom som sníval, keď som začal hrať tenis. Proti Novakovi je to ešte lepšie. Bude to pre mňa naozaj emotívny moment," dodal rodák z El Palmar, ktorý svojho protivníka označil za legendu tenisu.

Carlos Alcaraz oslavuje zisk bodu proti Daniilovi Medvedevovi
Carlos Alcaraz oslavuje zisk bodu proti Daniilovi MedvedevoviAFP

Alcaraz sa pravdepodobne bude tešiť väčšej podpore publika, keďže fanúšikovia All England Clubu, podobne ako väčšina na celom svete, zostávajú voči Djokovičovi napriek jeho postaveniu v hre stoicky ambivalentní.

Keď Španiel po semifinálovej demolácii Daniila Medvedeva v televíznom rozhovore na kurte povedal, že môže Djokoviča poraziť a nie je čas sa báť, ozývali sa divoké výkriky.

Len niekoľko hodín predtým Djokovič predstieral posmešné slzy a ukazoval na svoje ucho v reakcii na neprajníkov. "Všetci sa majú radi. Je to všetko láska a prijatie," povedal novinárom.