Piate wimbledonské finále v rade. Djokovič kráča za obhajobou, vo finále narazí na Alcaraza

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Piate wimbledonské finále v rade. Djokovič kráča za obhajobou, vo finále narazí na Alcaraza

Aktualizované
Víťazné gesto srbského tenistu.
Víťazné gesto srbského tenistu.Profimedia
Vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone sa stretnú najvyššie nasadení hráči Španiel Carlos Alcaraz (20) a Srb Novak Djokovič (36). Alcaraz zdolal v druhom piatkovom semifinálovom súboji ruského tenistu Daniila Medvedeva (27) 6:3, 6:3, 6:3. Djokovič si predtým poradil s Talianom Jannickom Sinnerom (21) takisto v troch setoch 6:3, 6:4, 7:6 (4).

Novak Djokovič (Srb.-2) - Jannik Sinner (Tal.-8) 6:3, 6:4, 7:6 (4)

Pre Djokoviča to bude deviate wimbledonské finále v kariére a piate za sebou. V ôsmich súbojoch o prvenstvo na tráve All England Clubu doteraz prehral iba raz - v roku 2013 s domácim Britom Andym Murrayom. Postúpil do rekordného 35. singlového finále na turnajoch veľkej štvorky.

Djokovič zvíťazil aj vo štvrtom vzájomnom zápase so Sinnerom, ktorému nedovolil odplatu za vlaňajšiu wimbledonskú prehru vo štvrťfinále. Srbovi vyšiel vstup do zápasu, keď po troch gemoch viedol 3:0. Po úspešnom Djokovičovom brejku v druhom geme si obaja hráči podržali podania a favorit zužitkoval už prvý setbal.

Ani v druhom dejstve sa Sinnerovi nepodarilo brejknúť súpera, ktorý získal jeho podanie v tretej hre, náskok 2:1 následne potvrdil na svojom servise a dotiahol set do víťazného konca. V dramatickom treťom sete si obaja postrážili svoje podania, Sinner mal za stavu 5:4 dva setbaly, ale nevyužil ich. Djokovič dokázal vyrovnať a hoci v tajbrejku prehrával 0:2 aj 1:3, napokon ho získal pre seba, keď premenil hneď prvý mečbal.

"Bolo to vyrovnanejšie, než hovorí skóre 3:0. Povzbudilo ma, že som tretí set dotiahol do tajbrejku. Môj súper ukázal, že je veľký talent. Mám radosť z toho, že som stále súčasťou tejto generácie. Snažím sa vracať tomuto športu to, čo mi dal. Cítim sa určite lepšie než na 36 rokov. Mám stále veľa motivácie a inšpirácie," poznamenal Djokovič bezprostredne po stretnutí.

Pre 20-ročného Alcaraza pôjde po vlaňajšom triumfe na US Open o druhé grandslamové finále v kariére. Líder svetového rebríčka a najvyššie nasadený hráč má s Djokovičom zatiaľ vyrovnanú bilanciu 1:1.

V úvode duelu medzi Alcarazom a tretím nasadeným Medvedevom si obaja hráči držali svoj servis. Až do ôsmeho gemu si ani jeden z nich nevytvoril brejkbal. Ako prvý sa k nemu za stavu 4:3 dopracoval Alcaraz, súperovi odskočil na 5:3 a následnou čistou hrou v deviatom geme ukončil prvé dejstvo. Alcaraz odvrátil v druhom geme druhého setu brejkbal a v následnom geme vzal súperovi podanie. 

Postupne mu odskočil na 5:3 a deviaty gem ukončil pri podaní súpera ďalším brejkom. Medvedev neudržal svoj servis ani v úvode tretieho setu, v ktorom rýchlo prehrával 0:3. Od stavu 3:1 pre Alcaraza videli diváci štyri brejky za sebou. Za stavu 5:3 sa Španiel dostal k prvému mečbalu, ktorý premenil po jednej z najkrajších výmen v zápase.