Djokovič prekonal Samprasa. Po boji vyhral vo Wimbledone svoj 32. zápas v rade

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič prekonal Samprasa. Po boji vyhral vo Wimbledone svoj 32. zápas v rade

Djokovič síce prvýkrát na tohtoročnom Wimbledone stratil set, ale postúpil do štvrťfinále.
Djokovič síce prvýkrát na tohtoročnom Wimbledone stratil set, ale postúpil do štvrťfinále.Profimedia
Novak Djokovič (36) stratil na tohtoročnom Wimbledone prvý set, ale svoju neporaziteľnosť v tenisovom svätostánku natiahol na 32 zápasov, čím prekonal legendárneho Peta Samprasa. Sedemnásobný šampión a víťaz posledných štyroch ročníkov zdolal Huberta Hurkacza (26) 7:6, 7:6, 5:7, 6:4 v bitke rozloženej do dvoch dní a pokračuje v útoku na vyrovnanie rekordu Rogera Federera v počte titulov. Vo štvrťfinále sa stretne s Andrejom Rubľovom (25).

Hurkacz - Djokovič 6:7, 6:7, 7:4, 4:6

Novak Djokovič pokračuje vo svojej tohtoročnej dominancii na grandslamoch. V Austrálii stratil v siedmich zápasoch jediný set a po desiaty raz ovládol úvodný major roka, pričom na parížskej antuke napriek slabej príprave zdvihol nad hlavu svoju 23. grandslamovú trofej, čím vytvoril nový mužský rekord.

Jeho snaha o prekonávanie a vyrovnávanie rekordov sa však ani zďaleka nekončí. Vo Wimbledone sa môže vyrovnať absolútnej rekordérke v počte grandslamových vavrínov Margaret Courtovej, ako aj rekordérovi Rogerovi Federerovi, ktorý v tenisovom svätostánku triumfoval osemkrát.

Sedemnásobný šampión a víťaz posledných štyroch ročníkov najslávnejšieho turnaja vyhral v All England Clube už 32. zápas v rade, čím prekonal svoj idol Peta Samprasa. Dlhšiu víťaznú sériu na tomto mieste majú len Björn Borg (41) a Federer (40). Navyše, na centrálnom dvorci neprehral už viac ako 10 rokov, naposledy vo finále v roku 2013 proti Andymu Murraymu.

Srb, ktorý ako jediný ovládol všetkých deväť podujatí Masters, dokonca dvakrát, a má najviac týždňov ako svetová jednotka v histórii, sa prebojoval do osemfinále tohtoročného Wimbledonu bez straty setu. V osemfinále, ktoré sa hralo v nedeľu, mal však plné ruky práce s Hubertom Hurkaczom.

Poliak, ktorý práve vo Wimbledone ukončil Federerovu kariéru, predviedol jeden zo svojich najlepších výkonov. Favorizovaného Djokoviča zdecimoval vysokým počtom úderov z prvého podania a zasypal ho 33 esami.

Djokovič však opäť našiel recept na postup. V nedeľu sa po dvoch zvládnutých tajbrejkoch ujal vedenia 2:0 na sety, hoci v tom úvodnom čelil trom setbalom v rade. Na grandslamoch v jednej sezóne zvládol 14. tajbrejk za sebou a už 13. bol rekordný.

Zápas pokračoval pre večierku o 23:00 až v pondelok. Djokovič dlho hľadal svoj rytmus vo výmenách a tretí set prehral.

Na víťazstvo sa poriadne nadrel, hoci zaznamenal 44 víťazných úderov a len 16 nevynútených chýb.

"Úprimne si nepamätám, kedy som sa naposledy cítil na returne tak bezmocne. Hubert má jeden z najlepších servisov na okruhu a je veľmi ťažké prečítať, kam ho dá," povzdychol si v pozápasovom rozhovore na kurte Djokovič, ktorý vyhral posledných 25 grandslamových duelov. Hurkacz stratil vlastné podanie iba raz na celom turnaji.

Vo svojom 14. wimbledonskom štvrťfinále a celkovo 56. na podujatiach veľkej štvorky sa stretne s Andrejom Rubľovom. S ruským tenistom sa v rovnakej fáze stretol aj na tohtoročnom Australian Open a po suverénnom víťazstve upravil vzájomnú bilanciu na 3:1.