Veľké plány Wimbledonu dostali stopku. Mestská časť Londýna nesúhlasí s rozšírením

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Veľké plány Wimbledonu dostali stopku. Mestská časť Londýna nesúhlasí s rozšírením

Slávny areál sa meniť nebude.
Slávny areál sa meniť nebude.Reuters
Zástupcovia All England Tennis Clubu (AELTC), hostiteľa slávneho turnaja Wimbledon, uviedli, že sú sklamaní po tom, čo londýnska mestská časť Wandsworth v utorok zamietla povolenie na rozsiahle rozšírenie.

Plány, ktoré zahŕňali 39 nových trávnatých kurtov vrátane jedného s kapacitou 8 000 miest v priľahlom Wimbledon Parku, dostali zelenú od londýnskej mestskej časti Merton, ale plánovacia komisia Wandsworthu ich zamietla. Rozhodnutie však teraz preskúma úrad londýnskeho starostu.

"Samozrejme, že sme rozhodnutím londýnskej štvrte Wandsworth sklamaní. Naše návrhy prinesú Londýnu jednu z najväčších športových transformácií od roku 2012, spolu s výrazným prínosom pre miestnu komunitu,"  uviedla vo vyhlásení Sally Boltonová, výkonná riaditeľka All England Clubu.

Aby sa ambiciózne plány mohli pohnúť dopredu, odobriť to musia obe strany. Úradníci Wandsworthu začiatkom tohto mesiaca odporučili postaviť sa proti výstavbe s odôvodnením, že by "spôsobila značnú škodu na otvorenosti metropolitnej voľnej krajiny".

Rozhodnutie potvrdil príspevok londýnskej štvrte na X (Twitteri): "Plánovací výbor Wandsworthu hlasoval za zamietnutie plánov na rozšírenie tenisového areálu Wimbledon."

Proti návrhom sa postavili aj miestni obyvatelia a environmentálne skupiny, pričom 14 000 ľudí podpísalo petíciu za ich zastavenie plánov, ktoré by zahŕňali výrub 300 stromov, hoci AELTC tvrdí, že sa vysadí viac ako 1 000 stromov. V utorok stál pred radnicou Wandsworthu početný dav protestujúcich.

All England Club za posledné dve desaťročia zmenil svoje priestory, ale skutočnosť, že wimbledonská kvalifikácia sa musí konať mimo areálu, niekoľko kilometrov ďaleko, bola jedným z motivačných faktorov rozšírenia. 

V roku 2018 členovia AELTC prijali ponuku na kúpu golfového klubu Wimbledon Park vo výške 65 miliónov libier. Tenisový klub tvrdí, že jeho plány na rozšírenie by v skutočnosti vrátili súkromný pozemok späť verejnosti.

"Pevne veríme, že projekt AELTC Wimbledon Park ponúka významné sociálne, ekonomické a environmentálne zlepšenia vrátane premeny 23 akrov predtým súkromného pozemku na nový verejný park, spolu so stovkami pracovných miest a desiatkami miliónov libier ekonomických výhod pre našich susedov vo Wandsworthe, Mertone a v celom Londýne," povedal Bolton.

Stephen Hammond, ktorý zastupuje volebný obvod Wimbledon, uviedol, že ho teší, že Wandsworth plány zamietol. "Myslím si, že táto žiadosť je príliš veľká a veľmi ťažko odôvodniteľná. Nie je jasné, že potrebujú 39 kurtov a postaviť jeden výstavný takej veľkosti, o akej hovoria," citoval ho denník Daily Mail.