Zaskočia svet Grand Slamu? Šesť komét, ktoré na Wimbledone môžu prekvapiť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zaskočia svet Grand Slamu? Šesť komét, ktoré na Wimbledone môžu prekvapiť

Prekvapiť môže aj Tiafoe.
Prekvapiť môže aj Tiafoe.Profimedia
Tretí grandslamový turnaj roka sa vráti na trávnaté dvorce Wimbledonu a podujatie sľubuje opäť veľa zaujímavých výsledkov či prekvapení.

Nestarnúci Novak Djokovič vyzerá ako najväčší favorit na zisk mužského titulu, ktorý by pre Srba bol ôsmym v poradí. V ženskej časti turnaja sa veci zdajú byť menej predvídateľné. 

Tráva je veľmi svojský povrch, počas dvoch týždňov v juhozápadnom Londýne existuje slušná šanca, že sa objavia nejaké prekvapenia. Flashscore Správy sa preto pozrú na niektoré potenciálne "kométy", ktoré by mohli vo Wimbledone narušiť viacero kurzov.

Sebastian Korda

Američan Sebastian Korda v Queen's Clube
Američan Sebastian Korda v Queen's ClubeAFP

Sebastian Korda, 25. hráč svetového rebríčka, si pred Wimbledonom verí po inšpiratívnom semifinále v Queen's Clube, ktoré bolo súčasťou jeho prípravy na trávnatých dvorcoch.

Nakoniec podľahol neskoršiemu šampiónovi Carlosovi Alcarazovi, ale 22-ročný Američan predviedol niekoľko vynikajúcich tenisových výkonov a dominoval vo svojich zápasoch pred postupom do finálovej štvorice. Korda má silné podanie, ktoré mu umožňuje diktovať tempo hry. Jeho tvrdý štýl by mohol spôsobiť, že sa mu hráči budú chcieť na rýchlom povrchu vyhnúť.

Nedávna história Američanových zranení v kombinácii s náročnosťou účasti na grandslamovom turnaji môže byť mierne varovným signálom, ale svojimi tenisovými schopnosťami by si mohol zabezpečiť miestenku v neskoršej fáze.

Frances Tiafoe

Frances Tiafoe z USA v Queen's Clube
Frances Tiafoe z USA v Queen's ClubeAFP

Ďalší Američan Frances Tiafoe má tiež potenciál na to, aby prenikal pavúkom turnaja. Dvadsaťtriročný tenista má dobre vyvinutú hru, ktorá vyhovuje tamojším podmienkam.

Čerstvý držiteľ titulu zo Stuttgartu môže byť vďaka svojmu netradičnému štýlu, schopnosti hľadať uhly a atletickému talentu na celom kurte ťažkým súperom.

Svetová desiatka sa môže pochváliť aj solídnym podaním, pričom jeho 87,17-percentná úspešnosť vyhratých gemov pri vlastnom servise je tretia najlepšia na ATP Tour v roku 2023. Tiafoe má tiež talent hrať sa s publikom. Získať si ho na svoju stranu by mohlo byť užitočnou psychickou vzpruhou v zložitých situáciách.

Alexander Bublik

Kazach Alexander Bublik pózuje s trofejou po víťazstve na turnaji ATP 500 Halle Open
Kazach Alexander Bublik pózuje s trofejou po víťazstve na turnaji ATP 500 Halle OpenAFP

Alexander Bublik je vždy jedným zo sledovaných hráčov, jeho nepredvídateľnosť od zápasu k zápasu spôsobuje, že je ťažké určiť jeho vyhliadky, ale zbrane a čistý talent je ťažké ignorovať.

Kazach si v Halle zlepšil prípravu na Wimbledon ziskom svojho prvého titulu na okruhu ATP 500. Vo finále si v troch setoch poradil so solídnym Andrejom Rubľovom. Pri svojej ceste za trofejou zdolal aj Alexandra Zvereva a Jannika Sinnera, táto zbierka skalpov bude pre zvyšok poľa varovaním.

Bublikova široká škála úderov - silných aj jemných - má potenciál skutočne narušiť koncentráciu súperov, zatiaľ čo slušné pokrytie dvorca mu umožňuje dobre brániť a útočiť.

Jeho vysoko rizikový prístup spolu s úrovňou sústredenia sú najväčšími otáznikmi okolo jeho hry, čo by mohlo byť problémom najmä na grandslamovom turnaji, ale nedávne výkony naznačujú, že ho bude treba sledovať.

Jekaterina Alexandrovová

Ruska Jekaterina Alexandrovová pózuje s trofejou po víťazstve na turnaji WTA 250 Libema Open
Ruska Jekaterina Alexandrovová pózuje s trofejou po víťazstve na turnaji WTA 250 Libema OpenProfimedia

V ženskom turnaji vyzerá situácia pomerne otvorene, ale Jekaterina Alexandrovová by sa vďaka svojej forme na tráve mohla dostať do popredia pri svojom návrate na Wimbledon.

Ruska nedávno v Hertogenboschi obhájila titul proti Veronike Kudermetovovej a v Berlíne sa dostala do semifinále, čo znamená, že jej príprava sa uberá správnym smerom.

Solídny servis a pomerne presné údery by sa mohli ukázať ako skutočná výhoda a popri jej súčasných výkonoch by duel proti Alexandrovovej mohol byť pre každú súperku zradný ako banánová koža na zemi.

Karolína Muchová

Češka Karolína Muchová na Wimbledone v roku 2022
Češka Karolína Muchová na Wimbledone v roku 2022Profimedia

Karolína Muchová má za sebou len tri účasti na Wimbledone, ale dvojnásobné štvrťfinále jej dodá sebavedomie, aby našla kvalitu v nádeji na ďalší postup.

Zdá sa, že 26-ročná tenistka tento rok zvýšila svoju úroveň a do Londýna pricestuje na základe postupu do finále French Open s dostatočným sebavedomím. V Paríži tlačila impozantnú jednotku Igu Swiatekovú na hranicu možností.

Češka sa od Roland Garros nezúčastnila na žiadnom trávnatom podujatí, takže nad ňou môže visieť otáznik, ale aj tak bude nebezpečným menom. Silný servis a kombinácia ráznych a jemných úderov znamenajú, že má k dispozícii dostatok nástrojov na získavanie bodov, zatiaľ čo jej rýchlosť a pohyb zaručujú, že jej hra na returne je rovnako účinná.

Donna Vekičová

Chorvátka Donna Vekičová na turnaji German Open
Chorvátka Donna Vekičová na turnaji German OpenAFP

Wimbledon nebol pre Chorvátku Donnu Vekičovú v uplynulých rokoch najšťastnejším revírom, čo je vzhľadom na jej predchádzajúce úspechy na tráve trochu zvláštne.

Jej rozcvička na Grand Slam bola kvalitná - dostala sa do finále v Berlíne, kde v priamom súboji podľahla dvojnásobnej wimbledonskej šampiónke Petre Kvitovej.

Profil Vekičovej rýchlej hry naznačuje, že jej vyhovuje tráva a razantné údery od základnej čiary, ktoré jej umožňujú diktovať výmeny z hĺbky.