Päť hlavných uchádzačiek o ženskú wimbledonskú korunu: Podarí sa Rybakinovej obhájiť titul?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Päť hlavných uchádzačiek o ženskú wimbledonskú korunu: Podarí sa Rybakinovej obhájiť titul?
Rybakinová vlani porazila Džabúrovú a získala titul
Rybakinová vlani porazila Džabúrovú a získala titulProfimedia
V pondelok 3. júla odštartuje najprestížnejší tenisový grand slam na svete. Pozornosť sa bude upierať aj na zástupkyne nežného pohlavia, ktoré sa chcú zapísať do histórie. Konkurencia však bude značná. Pozrime sa na zoznam favoritiek na celkové víťazstvo.

Iga Swiateková (Poľsko) - Svetová jednotka

Swiateková je štvornásobnou grandslamovou víťazkou
Swiateková je štvornásobnou grandslamovou víťazkouProfimedia

Swiateková, ktorá pricestuje do All England Clubu ako svetová jednotka a druhý rok po sebe triumfovala na French Open, bude mať pocit "deja vu", ale dúfa, že tentoraz zvládne hladké wimbledonské trávniky.

Víťazka juniorského titulu z roku 2018 dominuje ženskému tenisu od apríla, keď na poste svetovej jednotky nahradila Ash Bartyovú, hoci väčšinu úspechov dosiahla na tvrdom povrchu a antuke.

Dvadsaťdvaročná tenistka skončila na minuloročnom šampionáte v treťom kole a na tráve ešte stále nedokázala stabilne preukázať svoju silu. Swiateková uviedla, že očakáva, že na tomto povrchu bude "nepríjemná".

Aryna Sabalenková (Bielorusko) - Svetová dvojka

Sabalenková tento rok v Melbourne vyhrala svoj prvý grandslamový turnaj
Sabalenková tento rok v Melbourne vyhrala svoj prvý grandslamový turnajReuters

Bieloruska tento rok vybrúsila svoju hru a stala sa menej nevyspytateľnou pri svojich úderoch, čo jej pomohlo vyhrať januárový Australian Open. Dvadsaťpäťročná tenistka počas antukového turnaja znížila aj zdanlivo neprekonateľný odstup od najvyššie postavenej Igy Swiatekovej, ktorú zdolala vo finále v Madride, ale v semifinále French Open ju zaskočila Karolína Muchová.

Wimbledonská semifinalistka z roku 2021 nemohla štartovať na minuloročnom šampionáte pre zákaz účasti ruských a bieloruských hráčok, teraz však chce uspieť.

Sabalenková, ktorá bude súťažiť pod neutrálnou vlajkou, bola v centre pozornosti na Roland Garros, keď bol spochybnený jej postoj k vojne, a odvtedy sa dištancovala od bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Jelena Rybakinová (Kazachstan) - Svetová trojka

Rybakinová je úradujúcou šampiónkou vo Wimbledone
Rybakinová je úradujúcou šampiónkou vo WimbledoneReuters

Rybakinovú čakajú preteky o to, či bude fit na obhajobu titulu vo Wimbledone, a šance na úspech budú závisieť od jej zotavenia sa z vírusového ochorenia, pre ktoré musela odstúpiť z French Open a z tohtotýždňového prípravného turnaja v Eastbourne.

Dvadsaťštyriročná kométa sa pokúšala vrátiť na kurty od odstúpenia z Roland Garros, ale bojovala s pretrvávajúcimi následkami vírusu a minulý týždeň prehrala v druhom kole v Berlíne.

Moskovská rodáčka reprezentujúca Kazachstan prišla o body do rebríčka na šampionáte 2022 po tom, ako jeho organizátori dostali trest za zákaz vstupu ruských a bieloruských hráčok, ale od svojho prvého grandslamového víťazstva sa vyšvihla na kariérne maximum - svetovú trojku.

Po víťazstve v Indian Wells a finálových účastiach na Australian Open a v Miami je Rybakinová najviac doma na tvrdom povrchu, ale ukázala, že dokáže konkurovať na všetkých dvorcoch, a ak sa včas zotaví, môže byť pripravená získať ďalší titul.

Petra Kvitová (Česko) - Svetová deviatka

Kvitová je dvojnásobnou wimbledonskou šampiónkou
Kvitová je dvojnásobnou wimbledonskou šampiónkouReuters

Kvitová pred deviatimi rokmi získala druhú zo svojich dvoch wimbledonských korún, ale po víťazstve na German Open bez straty setu ukázala súperkám, že je pripravená zabojovať o tretiu. Získala tak svoj šiesty titul na trávnatých dvorcoch a celkovo 31.

Tridsaťtriročná tenistka, ktorá na Miami Open ohromila Jelenu Rybakinovú a vyhrala turnaj, sa od zisku primátu v roku 2014 nedostala do štvrťfinále Wimbledonu. Svoj prvý grandslamový titul získala na podujatí v roku 2011.

Kvitová však zostáva jednou z najväčších hrozieb na tráve a z posledných 13 zápasov na tomto povrchu vyhrala 12. Tento týždeň odstúpila z obhajoby titulu v Eastbourne s odvolaním sa na únavu.

Vďaka dvom tohtoročným titulom a návratu do Top 10 má skúsená hráčka predpoklady na ďalšie nezabudnuteľné vystúpenie v All England Clube.

Karolína Muchová (Česko) - Svetová šestnástka

Muchová má všestrannú hru, ktorá môže spôsobiť škody
Muchová má všestrannú hru, ktorá môže spôsobiť škodyReuters

Muchová sa vo Wimbledone predstavila len trikrát v hlavnom žrebe, ale 2x sa dostala do štvrťfinále a po prehre s Igou Swiatekovou vo finále French Open sa na tráve revanšovala.

Hráčka, ktorú počas kariéry trápili zranenia, bola na Roland Garros nenasadená a za svoje výkony si vyslúžila pochvalu, keď v semifinále vyradila Arynu Sabalenkovú a v súboji o titul zobrala poľskej favoritke set.

Dvadsaťšesťročná tenistka, ktorá sa v rokoch 2019 a 2021 dostala do poslednej osmičky, je momentálne na 16. mieste svetového rebríčka a je viac než schopná sa vo Wimbledone prebojovať veľmi ďaleko. Vlani bola počas vypadnutia v prvom kole nenasadená, tentokrát má iné plány.

"Teším sa na hru na tráve, na rýchlych povrchoch. Určite sú to dvorce, ktoré mám radšej a ktoré sa mi páčia viac," vyjadrila sa.