Džabúrová by privítala saudské investície do WTA: Nastal čas zmeniť veci

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Džabúrová by privítala saudské investície do WTA: Nastal čas zmeniť veci

Hráčka z TOP 10 ponúkla svoj názor na vec.
Hráčka z TOP 10 ponúkla svoj názor na vec.Profimedia
Tuniská svetová šestka Ons Džabúrová (28) privítala správy o záujme Saudskej Arábie o tenis a v utorok vyhlásila, že nastal čas, aby krajina Perzského zálivu investovala do tohto športu. Sama by sa rada zúčastnila na tamojších turnajoch WTA, ak by to bolo pre hráčky výhodné.

Saudská Arábia v posledných rokoch napumpovala obrovské sumy peňazí do futbalu, Formuly 1 a boxu, zatiaľ čo krajinou podporovaný golfový okruh LIV Golf nedávno ukončil dvojročný spor s PGA Tour a DP World Tour oznámením o zlúčení.

Predseda WTA Steve Simon minulý týždeň uviedol, že so Saudami ako potenciálnymi hostiteľmi podujatí WTA stále existujú veľké problémy a riadiaci orgán ženského tenisu zatiaľ neurobil žiadne rozhodnutie ani nezačal rokovať.

Jeho vyjadrenia prišli po tom, ako šéf mužskej ATP Tour Andrea Gaudenzi uviedol, že rokoval so saudskoarabským Verejným investičným fondom (PIF) a ďalšími potenciálnymi investormi o projektoch vrátane podpory infraštruktúry, podujatí a technológií.

"Myslím si, že je to úplne iná situácia ako v golfe. Ak to prináša prospech hráčom, som stopercentne za. Dúfam, že v Saudskej Arábii nebudú investovať len do ATP, ale aj do WTA," povedala Džabúrová po tom, ako vo svojom úvodnom wimbledonskom zápase zdolala Magdalénu Frechovú.

Kritici obvinili Saudskú Arábiu, že využíva PIF na vymývanie športu v súvislosti s odsúdením dodržiavania ľudských práv. Krajina obvinenia odmieta a tvrdí, že chráni svoju národnú bezpečnosť prostredníctvom zákonov.

"Verím, že v Saudskej Arábii si počínajú skvele, keď dávajú ženám viac práv. Nastal čas zmeniť veci, je to teraz alebo nikdy. Dúfam, že budú naozaj investovať do WTA," dodala wimbledonská finalistka z roku 2022 a pokračovala:

"Uvidíme, aká bude dohoda. Chcem, aby nás považovali za hráčky, nielen za investíciu. Snáď nám poskytnú viac výhod, ako máme teraz."

Tunisanka už bola aj svetovou dvojkou
Tunisanka už bola aj svetovou dvojkouFlashscore / Profimedia

Svetová mužská jednotka Carlos Alcaraz povedal, že by nemal žiadne pochybnosti o súťažení v tamojšom svete, zatiaľ čo sedemnásobný grandslamový šampión John McEnroe vravel, že tenis by sa nemal usilovať o saudské investície.

Dvojnásobný wimbledonský šampión Andy Murray sa vyjadril, že by si musel dvakrát rozmyslieť, či bude hrať v tejto krajine po tom, ako v minulosti odmietol účasť na tamojších exhibičných podujatiach.