TOP 10 futbalistov, ktorým po sezóne 2022/23 končí zmluva a môžu sa stať voľnými hráčmi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 10 futbalistov, ktorým po sezóne 2022/23 končí zmluva a môžu sa stať voľnými hráčmi
Ktorí hviezdni hráči budú v lete meniť pôsobiská?
Ktorí hviezdni hráči budú v lete meniť pôsobiská?Profimedia
So záverom sezóny sa už tradične rieši aj to, ktorým hráčom končí zmluva a či ju obnovia. Vybrali sme desať najväčších mien, ktoré zatiaľ nemajú kontrakt na nachádzajúci ročník 2023/24.

Karim Benzema (Real Madrid)

Kapitán "bieleho baletu" je aktuálnym držiteľom Zlatej lopty. Mal fantastickú sezónu 2021/22 korunovanú víťazstvom v La Lige aj Lige majstrov, lenže aktuálny ročník mu nevyychádza podľa predstáv, čoho hlavným dôvodom sú časté zdravotné problémy. Ich vinou prišiel aj o majstrovstvá sveta. Napriek tomu si je ťažké predstaviť si Real Madrid bez svojho lídra.

Keď je zdravý, tak dokáže byť nebezpečný pre každú defenzívu, čo naposledy ukázal aj na Anfielde. Liverpoolu strelil dva góly. Celkovo ich má v aktuálnom ročníku na konte osemnásť, pridal štyri asistencie. Na pozícii stredného útočníka bude mať Real určite dilemu. V roku 2024 príde Endrick, s ktorým sa počíta do budúcnosti. Zároveň je jasné, že Benzema potrebuje konkurenciu a toto leto sa budú "Los Blancos" pozerať po doplnení.

Youri Tielemans (Leicester City)

Svojho času mali o belgického stredného záložníka záujem mnohé veľkokluby na čele s Realom či Liverpoolom, no ostal a teraz možno aj ľutuje. Tielemans nebojuje o pohárovú Európu, preto sa nedá očakávať, že predĺži zmluvu, keďže zadarmo bude mať oveľa jednoduchšiu cestu do "lepšieho" pôsobiska.

Manchester United sa javí ako jedna z možností. Samotný hráč rokoval o prestupe už v lete, dokonca kvôli tomu vynechal niekoľko stretnutí. Zároveň si "líšky" vytipovali náhradu. Tou by mohol byť ďalší voľný hráč Mahmoud Dahoud, s ktorým Borussia Dortmund nepredĺži kontrakt.

Sergio Busquets (FC Barcelona)

Legenda Barcelony speje ku koncu svojej kariéry. Stále síce má čo ponúknuť, ale v čoraz mladšom tíme z Nou Campu sa tlačia do popredia neskoršie ročníky. Veľký záujem o dvojnásobného majstra Európy aj majstra sveta javí americký Inter Miami na čele s Davidom Beckhamom, či saudskoarabský Al-Nassr. Čoraz viac sa zdá, že toto sú posledné mesiace Busquetsa v drese "Blaugranas".

David de Gea (Manchester United)

Skúsený brankár je jasnou jednotkou "Red Devils" a aj keď niekedy spraví chybu, tak na Old Trafford náhradu za neho momentálne nemajú. V prípade, že by opustil Manchester United, tréner ten Hag by musel hľadať novú oporu. De Gea nedávno prekonal rekord v počte čistých kont za tento klub.

V národnom tíme Španielska ale miesto stratil, kouč Luis Enriqué ho nezobral na MS do Kataru. Každopádne, klub už začal rokovať s hráčom o novom kontrakte, stále nie je nič isté. Momentálne je odchovanec Atlética Madrid najlepšie plateným členom klubu, poberá až 420 tisíc eur týždenne. V prípade novej zmluvy by mala jeho výplata klesnúť zhruba o polovicu.

Toni Kroos (Real Madrid)

Nemecký záložník sa už skôr vyjadril, že v Reale Madrid chce ukončiť kariéru. Stal by sa prvým hráčom od roku 2006, ktorý by to urobil. Vtedy na Santiago Bernábeu končil Zinedine Zidane. Kroos sa stále oficiálne nerozhodol, či zmluvu predĺži alebo nie, no nepotvrdené správy zo Španielska hovoria o tom, že ešte rok potiahne.

Futbalista, ktorý vyhral všetko, čo sa dalo, na konte má titul majstra sveta či päť úspechov v Lige majstrov, už nemusí nikomu nič dokazovať. Stále patrí medzi opory Realu, i keď pribúdajúcim vekom sa na jeho pozíciu tlačia mladší spoluhráči.

Ángel Di María (Juventus)

Argentínčan po odchode z PSG podpísal s Juventusom iba ročnú zmluvu a tá sa rýchlo chýli ku koncu. Na rovinu treba povedať, že nebyť jeho, tak tento ročník je pre Turínčanov horší ako zlý. V Serii A prišiel vysoký odpočet bodov, v Lige majstrov vypadnutie do Európskej ligy, kde práve on rozhodol o postupe cez Nantes a strelil jediný gól prvého stretnutia štvrťfinále s Freiburgom. Aktuálne Juventus verí, že majstra sveta z minulého roka si dokáže udržať a snaha o to bude patriť medzi najväčšie mimotrávnikové ciele záveru ročníka.

Luka Modrič (Real Madrid)

Zreje ako víno, "nestarne" a stále patrí medzi najlepších hráčov sveta. Keď ukončí kariéru, bude sedieť pri jednom stole so Zidanom, Xavim, Iniestom alebo Cruyffom. Chorvátsky záložník aj ako 37-ročný dokáže podávať svetové výkony. Počas predošlého ročníka čarovnými prihrávkami výrazne pomohol Realu Madrid k štrnástemu triumfu v Lige majstrov.

Aktuálny ročník síce nemá až taký výrazný a hráva menej, čo je spôsobené hlavne nabitým program. Neoddýchol si ani počas MS, keďže "vatreni" odohrali najvyšší možný počet stretnutí. Napriek tomu má obrovský prínos pre "biely balet". Real tak bude dúfať, že sa ešte aspoň na rok v hlavnom meste Španielska zdrží.

Lionel Messi (PSG)

Asi najväčšia pozornosť sa ku koncu sezóny zameriava na hviezdneho Argentínčana a pochybnosti o jeho zotrvaní v Paríži znásobuje ďalšie skoré vypadnutie v Lige majstrov. PSG neprešlo do štvťfinále už druhý raz po sebe a piatykrát z uplynulých siedmich sezón. Messi síce po zlatých MS 2022 bol okamžite spájaný s tým, že vo Francúzsku predĺži zmluvu, no aktuálne je na odchode Neymar a letné zotrvanie začína ľutovať Mbappé. Preto je veľmi otázne, či niečo dokáže Messiho v Parku Princov udržať. Záujem majú kluby zo Saudskej Arábie alebo MLS. Sníva o ňom Barcelona. Všetko nateraz ostáva v rovine špekulácií.

N’Golo Kanté (Chelsea)

Hovorilo sa, že 70 % zemského povrchu pokrýva voda a zvyšok N’Golo Kanté. Bol najlepším defenzívnym záložníkom na svete, dokázal behať do nekonečna, ale v aktuálnom ročníku sa podobne ako celá Chelsea trápi. Navyše sa zranil a vynechal už takmer päťdesiat stretnutí. Napriek tomu podľa médií prebiehajú rokovania o novom trojročnom kontrakte, avšak situáciu pozorne sleduje aj PSG či Barcelona. Kanté vyhral všetko, čo mohol. V Premier League uspel s dvomi klubmi, tešil sa tiež v Lige majstrov či na MS 2018.

Marco Reus (Borussia Dortmund)

Kapitán a legenda Borussie neodišla nikdy, keď bol záujem o jeho služby v podaní veľkoklubov. Odmietol Bayern, Barcelonu aj Real Madrid. Časté zranenia mu prekazili ešte viac a pravidelnejšie dokazovať svoje obrovské kvality, kvôli nim si ani raz nezahral na veľkom medzinárodnom podujatí. Momentálne Reus poberá 12 miliónov eur ročne a je najlepšie plateným hráčom Dortmundu. V prípade predĺženia kontraktu by mal jeho plat klesnúť o polovicu.

Ďalšie známe mená, ktorým končí zmluva:

Premier League: Wilfried Zaha (Crystal Palace), Roberto Firmino (Liverpool), Ilkay Gündoğan (Manchester City), Caglar Söyüncü (Leicester), Naby Keita (Liverpool), Nélson Semedo (Wolves), Lucas Moura (Tottenham), Yerry Mina (Everton), Adama Traoré (Wolves), Jesse Lingard (Nottingham Forest), Manuel Lanzini (West Ham), Alex Oxlade-Chamberlain (Liverpool), Mohamed Elneny (Arsenal), Vladimir Coufal (West Ham), Reiss Nelson (Arsenal), Diego Costa (Wolves), Willian (Fulham), Axel Tuanzebe (Manchester United)

La Liga: Marco Asensio (Real Madrid), Iñigo Martínez (Athletic Bilbao), Matt Doherty (Atletico Madrid), Dani Ceballos (Real Madrid), Sergi Roberto (FC Barcelona), Nacho Fernandéz (Real Madrid), David Silva (Real Sociedad), Mariano (Real Madrid), Raúl Albiol (Villarreal)

Serie A: Adrien Rabiot (Juventus), Andrea Belotti (AS Rím), Stefan de Vrij (Inter), Luis Muriel (Atalanta), Chris Smalling (AS Rím), Roberto Gagliardini (Inter), Juan Cuadrado (Juventus), Alex Sandro (Juventus), Edin Džeko (Inter), Samir Handanovič (Inter), Olivier Giroud (AC Miláno), Nemanja Matič (AS Rím), Stephan El Shaarawy (AS Rím), Roberto Pereyra (Udinese), Zlatan Ibrahimovič (AC Miláno), Danilo D'Ambrosio (Inter), Juan Jesus (SSC Neapol), Pedro (Lazio)

Bundesliga: Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach), Evan N’Dicka (Eintracht Frankfurt), Dajči Kamada (Eintracht Frankfurt), Konrad Laimer (Leipzig), Remy Bensebaini (Borussia Mönchengladbach), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund), Mahmoud Dahoud (Borussia Dortmund), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Eric Maxim Choupo-Moting (Bayern Mníchov)

Ligue 1: Houssem Aouar (Lyon), Jonathan Bamba (Lille), Moussa Dembelé (Lyon), Ross Barkley (Nice), Sergio Ramos (PSG), Alexis Sánchez (Marseille), Sead Kolašinac (Marseille), Aaron Ramsey (Nice), Wahbi Khazri (Montpellier), Jerome Boateng (Lyon), Kevin Gameiro (Strasbourg)