Haaland, Salah či Verratti. Kto všetko nebude v Katare?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Haaland, Salah či Verratti. Kto všetko nebude v Katare?

Erling Haaland bude na záverečnom šampionáte v Katare chýbať.
Erling Haaland bude na záverečnom šampionáte v Katare chýbať.Profimedia
Majstrovstvá sveta 2022 v Katare sa blížia, ale mnoho skvelých futbalistov ich bude sledovať iba z pohodlia vlastnej obývačky.

Vybrali sme najlepších hráčov, ktorí sa nepredstavia na svetovom šampionáte, pretože so svojími krajinami nepostúpili z kvalifikácie medzi 32 najlepších.

Erling Haaland

Jagavý mladík láme v Premier League jeden rekord za druhým. Ako prvý v histórii strelil počas augusta až deväť gólov. Na túto métu mu stačilo päť zápasov. Rovnako tak najrýchlejšie vsietil desať zásahov, keď potreboval šesť stretnutí. Aktuálne má na konte už 17 gólov v Premier League.

Ak by mu takáto kadencia ostala, na konci sezóny o míľové kroky prepíše rekordy. V kvalifikácii o MS strelil v drese Nórska päť gólov, ale ani tie nestačili na Katar.

Mohamed Salah

Egypťan má veľkú smolu na prehry v rozhodujúcich momentoch. Jeho krajina dvakrát po sebe prehrala so Senegalom dôležité zápasy. Najskôr vo finále Afrického pohára národov a potom aj v priamom súboji o postup do Kataru. Zakaždým sa tešil Salahov dnes už bývalý spoluhráč Sadio Mané.

Oba prípady majú aj rovnaký menovateľ a síce pokutové kopy. V tom poslednom zlyhal práve Salah.

Luis Díaz

Po príchode do Liverpoolu okamžite zapadol do tímu, ktorý mal našliapnuté na zisk štyroch trofejí. "The Reds" však v závere ročníka prišli o ligový triumf aj "ušatý pohár" z Ligy majstrov a Díaz sa spoločne s celou Kolumbiou nedostal medzi päť najlepších tímov kvalifikácie v Južnej Amerike.

Prvé štyri tímy totiž postupujú priamo, piaty hrá baráž. Na tú im chýbal jeden bod. Spoločne s ním budú záverečný šampionát sledovať pred televíziou aj spoluhráči Radamel Falcao, James Rodríguez či Juan Cuadrado.

Pierre-Emerick Aubameyang

Najznámejší gabonský futbalista asi históriu krajiny nikdy neprepíše a so svojím národným tímom sa na scénu svetového šampionátu nepozrie. V kvalifikácii napriek dôležitým gólom Aubameyanga stroskotal Gabon na Egypte.

Gianluigi Donnarumma

Určite najväčší šok kvalifikácie naprieč celou planétou bol zápas medzi Talianskom a Severným Macedónskom v baráži. Ten balkánska krajina vyhrala po góle v úplnom závere a úradujúci majstri Európy skončili. Doma preto ostáva aj najlepší mladý brankár na svete.

David Alaba

Rakúsko hralo na MS naposledy v roku 1998. Vtedy mal obranca Realu Madrid šesť rokov. Úspešný rok 2022, keď s "Los Blancos" vyhral Ligu majstrov aj La Ligu, neukončí v Katare, pretože v barážovom zápase jeho mužstvo nestačilo na Wales a po dvoch góloch Garetha Balea prehralo 1:2.

Riyad Mahrez

Piatu účasť na MS tento rok Alžírsko nepridá. Na vrcholné podujatie sa krajina zo severnej časti Afriky dostala dvakrát v osemdesiatych rokoch a dva razy v nedávnej minulosti.

Zahralo si na turnajoch v 2010 aj 2014, keď postúpila zo skupiny za pomoci Mahreza v zostave. Ofenzívny hráč Manchestru City dostal kapitánsku pásku na Africkom pohári národov v roku 2019. Alžírsko získalo titul prvýkrát od roku 1990.

Jan Oblak

Kapitán Atlética Madrid aj slovinskej reprezentácie patrí medzi najlepších hráčov, ktorí si nikdy nezahrali na majstrovstvách sveta... nehovoríme len o roku 2022.

Slovinsko bolo súperom Slovenska v kvalifikačnej skupine, no s rovnakým počtom 14 bodov skončilo na štvrtom mieste. Oblak so svojou krajinou minimálne štyri roky nenapodobní MS 2002 a MS 2010, kde Slovinsko štartovalo.

Marco Verratti

Taliansko prišlo už o druhé MS po sebe, pretože neštartovalo ani pred štyrmi rokmi v Rusku. Naposledy bolo na šampionáte v roku 2014, keď už figuroval v zostave aj mladý Verratti. Nateraz mu musí stačiť trofej z európskeho šampionátu spred roka, keď "Squadra Azzura" vo finále vo Wembley porazila domáce Anglicko.

Martin Ødegaard

Nórsky špílmacher mohol zažiariť po boku Erlinga Haalanda aj na pôde svetového šampionátu. Dvadsaťtriročný kapitán Arsenalu zažíva vydarený úvod ročníka Premier League, čo je aspoň malá náplasť na neúčasť v Katare. Do budúcna má ale Nórsko zaujímavý káder a je možné, že sa o štyri roky ukáže v Severnej Amerike.

Ďalší známi hráči, ktorí prídu o MS 2022:

Giorgio Chiellini, Lorenzo Insigne, Jorginho, Alexander Isak, Franck Kessie, Victor Osimhen, Wilfried Zaha, Miguel Almirón, Naby Keita, Patrik Schick, Cengiz Under, Arturo Vidal, Alexis Sánchez, Tomáš Souček, Edin Džeko, Zlatan Ibrahimovič či Milan Škriniar.