Touto výhrou nekončíme, znie z Podbrezovej. Belko zobral prehru na seba

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Touto výhrou nekončíme, znie z Podbrezovej. Belko zobral prehru na seba

Hráči Podbrezovej a ich fanúšikovia mohli po záverečnom hvizde oslavovať postup medzi najlepších.
Hráči Podbrezovej a ich fanúšikovia mohli po záverečnom hvizde oslavovať postup medzi najlepších.TASR
Futbalisti Podbrezovej v nedeľu potvrdili, že označenie najpríjemnejšieho prekvapenia aktuálneho ročníka Fortuna ligy im patrí právom. Výhrou proti Žiline si zabezpečili účasť v prvej šestke, momentálne sú navyše naďalej na veľmi peknom štvrtom mieste.

Aj po odchode skúsených opôr ako Godál, Grendel, Breznanik či prestupe najlepšieho strelca Cobnana nestratilo mužstvo na sile. Tréner Roman Skuhravý dal v oboch jarných dueloch šancu v základnej zostave iba šestnásťročnému Šimonovi Faškovi a so "šošonmi" vysunul Reného Paraja z pozície "šestky" na falošnú "deviatku".

"René je pre nás veľmi dôležitý hráč. Bola pre nás veľká dilema, ako presne to poskladáme. Riešili sme to sprava-zľava. Šimon bol navyše cez týždeň v mládežníckej reprezentácii, takže mal náročný program, no my sme ho chceli vidieť v takomto stretnutí, ktoré pre neho bolo hodnotnejšie ako duel v Zlatých Moravciach," hovoril podbrezovský tréner.

"Vedeli sme, že mladí hráči na ťažkom teréne nevydržia celých 90 minút. Reného sme posunuli vyššie a počítali s tým, že po striedaniach ho stiahneme na jeho pozíciu, čo sme aj urobili, no myslím si, že Faško s Barišom riešili situácie smerom do defenzívy skvele. Paraj splnil hore presne to, čo sme od neho očakávali, prijal svoju úlohu výborne. Je dušou tímu. V nastavení ihriska bol výborný. Chceli sme, aby sme po strate lopty rýchlo poskladali tú prvú brzdiacu trojku. Som s ním veľmi spokojný," pochvaľoval si Skuhravý.

"Železiari" si lepšie poradili s ťažkým terénom, keďže na Horehroní od piatku pršalo a to sa zákonite odzrkadlilo na kvalite trávnika: "V prvom polčase sme boli na lopte nepresní. Nedodržali sme zámer držať Podbrezovú na jednej strane, aby to neotáčala, z toho padol rozhodujúci gól. Následne to bol od nás viac-menej vabank, súper dal tretí gól a bolo rozhodnuté. Podbrezová vyhrala zaslúžene. Využila všetky svoje mechanizmy, ktoré sme my nedokázali zahrať jednoducho. Chceli sme hrať diagonálne za obranu, aby sme akcie rozbehali a nemal to všetko brankár, ale nedokázali sme dať presnú prihrávku," tvrdil žilinský kouč Jaroslav Hynek.

V Zelpo Aréne si domáci zaistili účasť v prvej šestke, no to pre Skuhravého nebol najväčší úspech dňa: "Pre nás je to veľká výhra hlavne kvôli zmenám, ktorými sme si prešli. Teraz dúfam, že nastane obdobie, keď naši hráči môžu ukázať, čo v nich je. Touto výhrou nekončíme. Mám pocit, že môžeme budovať ofenzívne silné mužstvo, ktoré bude v ďalších zápasoch dominovať," nechal sa počuť.

Konečnú podobu výsledku dal záložník Jozef Špyrka. Keď si Podbrezová v predposlednom kole minulej sezóny zabezpečila postup do Fortuna ligy, tak jej ostával odohrať posledný zápas a práve v ňom, kedy už doslova o nič nešlo, prišlo nešťastné a vážne zranenie kolena. Vynechal celú jesennú časť a do zápasového kolotoča naskočil až v zimnej príprave.

Preto je tento zásah nesmierne cenný: "Emócie boli veľké, bolo to aj vidieť pri oslave gólu. Znamená to pre mňa veľkú radosť. Polrok som strávil v posilňovni. Je to zadosťučinenie za všetku prácu," povedal Špyrka.

"Špyro je hráč, ktorý od začiatku pochopil spôsob práce, ktorý tu robíme a verím, že gól je po ťažkom zranení odbrzdením jeho výkonov. Nepochybujem o tom, aký kvalitný hráč to je. Takýto moment je pre neho obrovskou pomocou," nadviazal tréner Skuhravý.

O víťazný presný zásah sa postaral krídelník Moussa Sangare. Do Podbrezovej prišiel v zime a aj keď nebol pripravený na celých 90 minút, ako striedajúci hráč robil súperovi svojou rýchlosťou veľké problémy. Práve on poslal loptu pred bránku, tečoval ju Bari a brankár Belko už nedokázal zasiahnuť.

Pre Žilinu veľmi smolný a trochu kuriózny gól zobral spomínaný gólman "šošonov" na seba. Po skončení stretnutia na ňom bolo vidieť obrovské sklamanie a smútok: "Kiko Bari mi strelu tečoval, ale bolo to na bližšiu žrď a mal som si ju pokryť. Prehru beriem na seba," tvrdí Belko.

Jaroslav Hynek na situáciu z lavičky nemal ideálny výhľad, preto na tlačovej konferencii nevedel presne povedať svoj názor. Tento moment si pozrel až neskôr: "Nedokážem to posúdiť, ale ak brankár povie, že za to mohol, tak asi mal taký pocit. Skôr by som riešil veci, ktoré vznikli predtým, ten priestor sme mohli vymedziť lepšie, nedokázali sme ho udržať," dodal.

Pred samotným zápasom sa uskutočnila minúta ticha za zosnulého dlhoročného hlásateľa Podbrezovej Ivana Lalušku, ktorý na konci januára prehral boj s ťažkou chorobou.