Udalosti Bundesligy: Dortmund? Nie. Skutočným vyzývateľom Bayernu je Gladbach

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Bundesligy: Dortmund? Nie. Skutočným vyzývateľom Bayernu je Gladbach

Sommer vymenil v zime Gladbach za Bayern, na vzájomnej bilancii to však nič nezmenilo.
Sommer vymenil v zime Gladbach za Bayern, na vzájomnej bilancii to však nič nezmenilo.@borussia
Hoci Yann Sommer (34) už v Mönchengladbachu nepôsobí, klub z Porýnia je pre Bayern naďalej postrachom. Mníchovčania, na ktorých sa v tabuľke dotiahli Union a Dortmund, nedokázali Borussiu poraziť v posledných štyroch stretnutiach. Vzájomné duely tak aspoň vzdialene pripomínajú veľkolepé bitky medzi oboma tímami v 70. rokoch minulého storočia.

Svižné, rýchle akcie plné kolmých prihrávok sú pravidelným znakom tamojšej Borussie. Najmä proti Bayernu sa však stávajú účinnou zbraňou. A tak Gladbach opäť raz roztrhal obranu svojho súpera na kusy týmto spôsobom. Skóroval trikrát, no gólov mohol pridať aj viac.

Určite mu do veľkej miery pomohlo vylúčenie bavorského stopéra Dayota Upamecana, ktorý v súboji mierne podrazil nohu unikajúcemu krajanovi Alassanovi Pléovi. Mnohí fanúšikovia Roten si myslia, že rozhodca Tobias Welz vyniesol krutý rezultát. Možno však svoju úlohu zohrala aj pomyselná futbalová kompenzácia. V januári mal Upamecano šťastie, že v Lipsku unikol červenej karte, keď všetci okrem hlavného rozhodcu volali po vylúčení. Teraz nastala ešte kontroverznejšia situácia, ale paradoxne s prísnejším verdiktom.

Po strate jedného z obrancov postavil tréner Julian Nagelsmann do hry štvorčlennú defenzívu. Napriek tomu zostala zadná línia Bayernu naďalej deravá. Keďže krajní obrancovia João Cancelo a Alphonse Davies si vychutnávali ofenzívne výpady, Daley Blind a Benjamin Pavard často zostávali sami proti presile. Logicky to neprinášalo nič dobré.

Nepomohlo ani to, že mníchovskú bránu tentoraz hájil Yann Sommer. Práve on predtým vo farbách Gladbachu strašil útočníkov Roten. Po prestupe do Bayernu sa však zbavil víťaznej aury a pridal sa k porazeným. Klub je pravdepodobne naozaj viac ako hráč.

"Žriebätá" na FCB jednoducho vedia. Nie vždy, ale aj tak dokážu poraziť Bayern častejšie ako ktorýkoľvek iný bundesligový tím. Gladbach síce nebojuje o ligový trón, no ich bilanciu proti hegemónovi nemeckého futbalu im môže závidieť každý.

Jediný skutočný Klassiker

Približne pred desiatimi rokmi začalo vedenie Bundesligy častejšie používať označenie Klassiker. Bol to názov zápasu medzi vtedy najlepšími nemeckými tímami Bayernom a Dortmundom, ktorý našiel inšpiráciu v bojoch medzi Barcelonou a Realom Madrid. Kým v Španielsku sa duel Messi vs. Ronaldo rozumne predával, Nemcov priťahovala magická atmosféra, ktorá sprevádzala zápas ťažkých váh na štadiónoch.

Aura Klassikeru pretrváva dodnes, ale už nevyžaruje tak silno ako kedysi. Dnes je Dortmund pre Mníchov pomerne ľahkým cieľom, na nerozoznanie od akéhokoľvek iného. BVB už neprevyšuje Bayern, ktorý dlho zbiera jeden titul za druhým. Môžeme teda ešte vôbec hovoriť o Klassikeri?

Vlastne áno. Stačí, ak statočný Gladbach zaradíte za obávaný Dortmund. Absencia boja o prvé miesto zostane, ale aspoň pribudne možnosť napínavej bitky, na ktorej konci sa nemusí nutne radovať favorit. Stretnutie "žriebät" s Mníchovom však ponúka aj ďalší historický rozmer.

Štatistiky zápasu Mönchengladbach – Bayern
Štatistiky zápasu Mönchengladbach – BayernFlashscore

Nemeckí nostalgici by aj tak označili za Klassiker skôr stretnutia Bayernu s Gladbachom než s Dortmundom. Odvolávali by sa na 70. roky minulého storočia, keď sa o trofej pre nemeckého majstra delilo Bavorsko s Porýním. Mníchovské farby hájili Sepp Maier, Franz Beckenbauer a Gerd Müller, kým Borussia sa spoliehala na Bertiho Vogtsa, Güntera Netzera a Juppa Heynckesa. Všetci títo muži získali pre svoje kluby domáce a európske trofeje a vytvorili základ národného tímu, ktorý v krátkom časovom slede získal európske a svetové tituly.

Z tohto historického hľadiska teda existuje len jeden skutočný Klassiker. A Dortmund v ňom nehrá žiadnu úlohu.

Hráč kola

BVB dostáva v tomto texte náležitý priestor vďaka Karimovi Adeyemimu. Predsezónna posila Schwarzgelben je po zimnej prestávke na nepoznanie. Kým na jeseň vyzerala a hrala dosť utrápene, teraz ťahá svoj tím od jedného víťazstva k druhému.

Mladík skóroval vo všetkých štyroch posledných zápasoch, do ktorých zasiahol, vrátane úvodného semifinále Ligy majstrov proti Chelsea. Vyvádzaniu 21-ročného krídelníka neunikla ani Hertha Berlín, ktorá do nedeľňajšieho zápasu vstúpila odvážne. Potom ju však zlomila Adeyemiho hlavička, ktorou opora Dortmundu usmernila do siete pokus Marca Reusa. O niekoľko minút neskôr sa ten istý hráč opäť odpútal od zadákov BSC a predložil gólovú prihrávku Donyellovi Malenovi.

Pri druhej akcii sa však nemecký internacionál s bolestivou grimasou chytil za stehno a následne musel striedať. Fanúšikovia Dortmundu teraz dúfajú, že nejde o nič vážne. Adeyemi strávil na ihrisku niečo vyše pol hodiny. Napriek tomu položil základ pre ďalšie tri body pre BVB.

Gól kola

Prehru Bayernu v Gladbachu využili okrem Dortmundu aj ďalší prenasledovatelia. Konečne zabralo aj Lipsko, ktoré si po dvoch bodových stratách bez problémov poradilo s Wolfsburgom.

Prvý z troch gólov "červených býkov" vo Volkswagen Arene strelil Emil Forsberg pohotovou strelou spoza pokutového územia. Brankár Wolfsburgu Koen Casteels nemal proti rane švédskeho stredopoliara žiadnu šancu. Lopta zaplachtila k žrdi a odrazila sa za Casteelsa.

Forsberg vsietil svoj tretí zásah v prebiehajúcej bundesligovej sezóne a dúfa, že Lipsku sa opäť začne dariť. Najmä preto, že RB môže počítať s Christopherom Nkunkuom, ktorý je po zranení opäť fit.