Udalosti Bundesligy: Reyna opäť spasiteľom, Bayern na začiatku krízy?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Bundesligy: Reyna opäť spasiteľom, Bayern na začiatku krízy?

Kimmich zariadil pre Bayern proti Kolínu bod.
Kimmich zariadil pre Bayern proti Kolínu bod.AFP
Nemecká Bundesliga zavŕšila 17. kolom prvú polovicu sezóny. Bayern sa v novom roku ešte neradoval z víťazstva. Naopak, vo forme hrá Wolfsburg, ktorý na svojej ceste ničí jednu prekážku za druhou. Dopredu sa prediera Dortmund, aj keď o niečo komplikovanejšie. Má však šťastie, Giovanni Reyna (20) mu totiž v správnom čase vždy pomôže.

Do nemeckej najvyššej futbalovej súťaže naskočil ešte pred Judom Bellinghamom a v Borussii od neho čakali veľké veci. Podobne ako od krajana Christiana Pulisica či Jadona Sancha, s ktorými si na trávniku dobre rozumel. Veľa si sľubovali aj fanúšikovia reprezentácie USA.

Ale za kalendárny rok 2022 sa Giovanni Reyna objavil v Bundeslige ako člen základnej zostavy iba trikrát. Syn bývalého stredopoliara Claudia Reynu väčšinu času premaródil. Komplikácie sa pre neho začali na jeseň roku 2021, keď si niekoľko mesiacov liečil boľavý stehenný sval. Zranenie sa následne na jar niekoľkokrát ozvalo opäť. A ešte raz dalo o sebe nepríjemne vedieť na začiatku aktuálneho ročníka.

Zranenia Giovanniho Reynu.
Zranenia Giovanniho Reynu.Flashscore

V drese Borussie sa medzitým našťartoval Bellingham, ktorý sa stal neodmysliteľnou súčasťou mužstva. Rožky začal vystrkovať tiež ďalší anglický mladík Jamie Bynoe-Gittens. Iba Reyna sa ešte ako násťročný nemohol rozvíjať. 

Nevydarený rok 2022 zavŕšil stredopoliar BVB majstrovstvami sveta. V Katare odohral len niekoľko desiatok minút. Nitku na ňom nenechal suchú tréner amerického národného tímu Gregg Berhalter. Skritizoval Reynov údajný laxný prístup. Dotknutý futbalista sa voči slovám Berhaltera ohradil, tieň pochybnosti však aj tak na neho spadol.

Z maróda nepostrádateľný žolík

O to viac si Reyna užíva terajší pobyt na ihrisku. Obzvlášť, keď sa pre Dortmund stal dôležitým esom v rukáve. Svojim volejom rozhodol prestrelku s Augsburgom, rolu superhrdinu na seba zobral aj v stredu na pôde Mainzu, kde o výhre Borussie rozhodol až v nadstavenom čase duelu.

V oboch spomenutých stretnutiach sa Američan dostal do hry ako striedajúci hráč. Skôr by sa pri menšom vyťažení sťažoval. Teraz berie všetko s pokorou. "Každý chce hrať v základnej zostave, ale máme 25 hráčov, ktorí to chcú. Disponujeme naozaj širokým kádrom. Viem, že moja šanca príde. Rozhodne si s tým nelámem hlavu. Všetci jednoducho musíme pracovať a ja som tu od toho, aby som pomáhal," zdelil Reyna po zápase s Mainzom pre Deutsche Welle.

Je vidieť, že opakujúce sa absencie prinútili talentovaného futbalistu vnímať svoju situáciu odlišne. Jeho životné priority sa zrejme zmenili. Pritom práve teraz sa stáva pre Borussiu nepostrádateľným.

"Die Schwarzgelben" aj v januári nadväzujú na jesenné hľadanie jasne definovanej hernej tváre. Šesť bodov z dvoch zápasov majú iba vďaka Reynovi. Tréner Dortmundu Edin Terzič to dobre vie. "V ostatných týždňoch to nemal jednoduché, zvlášť v amerických médiách. Pravidelne som sa s ním rozprával. Nemôžeme potvrdiť veci, ktoré mu boli vytknuté. Nikdy však neurobil nič, čím by poškodil Borussiu," prehlásil 40-ročný tréner po stredajšej dramatickej bitke.

Keď Reyna minulý rok v apríli nedohral stretnutie so Stuttgartom, odchádzal v slzách. O pol roka neskôr strelil rovnakému klubu svoj prvý bundesligový gól po viac ako roku a oči sa mu opäť leskli. Tentoraz to boli slzy šťastia. Snáď o pomyselný štvorlístok nepríde. Vytrpel si toho viac ako dosť.

Aktuálna tabuľka Bundesligy.
Aktuálna tabuľka Bundesligy.Flashscore

Hráč kola

V posledných dňoch sa nedá prehliadnuť Wolfsburg. Skóre VfL za dva zápasy? 11:0! Svoje koristi si však "Vlci" vychutnávajú už dlhšiu dobu. V Bundeslige ich naposledy v septembri porazil Union. Od tej doby sedemkrát zvíťazili a zo zvyšných duelov si odniesli aspoň bod za remízu. 

Chorvátsky stratég Niko Kovač verí dravým mladíkom, pričom vlastne ani nevie, kto sa z nich v daný deň vyspi najlepšie. Napríklad cez víkend proti Freiburgu exceloval rakúsky krídelník Patrick Wimmer. Činili sa ale aj ďalší, Jonas Wind či Ridle Baku.

Dobre hral tiež Matthias Svanberg, ktorý si viac-menej to najlepšie nechal až na utorok. Práve švédsky stredopoliar režíroval päťgólové zosmiešnenie berlínskej Herthy. Skóre zápasu sám otvoril po štandardnej situácii. Pred uplynutím polhodiny hry zasa trafil z priameho kopu ruku nešikovne brániaceho Dodiho Lukébakia a zaistil pre VfL penaltu. Do prestávky ešte stihol hlavičkou predĺžiť loptu na skórujúceho Winda. Po zmene strán sa po centri Svanberga presadil Baku. Zdá sa, že Kovač našiel perfektného vodcu vlčej svorky.

Gól kola

Ani v druhom súťažnom vystúpení v Novom roku sa Bayern nedočkal výhry. Po remíze v Lipsku síce Bavori prestrieľali Kolín, ale namiesto precízneho zakončenia ich dlho deptal vynikajúci brankár Marvin Schwäbe.

Mníchovčanom dokonca hrozilo, že proti Kölnu vyjdú úplne naprázdno. Ich trápenie ukončil až Joshua Kimmich. Vykašľal sa na tvrdohlavé dobýjanie pokutového územia a napálil loptu z úctyhodnej vzdialenosti pod brvno za chrbát brankára Schwäbeho.

Bayern uhral aspoň remízu 1:1. Aj keď sa jeho náskok zmenšil, naďalej zostáva na čele bundesligovej tabuľky. O prvú jarnú výhru sa opäť pokúsi zabojovať v sobotu. Bavorský klub nečaká nič jednoduché, do Mníchova dorazí silný Frankfurt.

Výsledky sedemnásteho kola Bundesligy.
Výsledky sedemnásteho kola Bundesligy.Flashscore