Udalosti Premier League: Poníženie United v kontraste s mentalitou šampiónov z Arsenalu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Premier League: Poníženie United v kontraste s mentalitou šampiónov z Arsenalu
Darwin Núñez i Mohamed Salah dali United po dvoch góloch.
Darwin Núñez i Mohamed Salah dali United po dvoch góloch.@LFC
O hlavnej udalosti posledného kola Premier League tentoraz nemôže byť pochýb. Historické poníženie na Anfielde, kde Liverpool zahanbil Manchester United 7:0. Nielen na ostrovoch sa skloňuje Arsenal, ktorého hráči v 97. minúte dokonali obrat proti Bournemouthu a opäť ukázali, že ich v tejto sezóne zdobí mentalita majstrov. Tá, naopak, zjavne nepanuje v Chelsea, ktorá nepresvedčila utrápenou výhrou 1:0 nad o záchranu bojujúcim Leedsom. Môže byť ale rada, že má späť Wesleyho Fofanu (22).

Späť v hre o TOP 4

Keď Liverpool pred mesiacom prehral na pôde Wolves 0:3, jeho účasť v budúcej sezóne Ligy majstrov sa zdala byť utópiou. Zverenci Jürgena Kloppa sa vtedy nachádzali na 10. mieste a na prvú štvorku strácali 11 bodov. Teraz sa ich odstup od štvrtého Tottenhamu zmenšil na tri body, pričom majú zápas k dobru. A to všetko po historickom triumfe 7:0 nad Manchestrom United.

Najlepší výkon Liverpoolu v tejto sezóne značí návrat do formy. Reds získali v posledných piatich dueloch 13 bodov z 15 možných, v Premier League si udržali päťkrát po sebe čisté konto. A istotu našli aj na druhom konci ihriska. Darwin Núñez a Cody Gakpo dokázali, že môžu byť adekvátnymi nástupcami Sadia Maného.

Uruguajský aj holandský útočník skórovali proti United dvakrát, pridal sa k nim Mohamed Salah. Ten je naďalej hlavným tvorcom gólov Liverpoolu, v nedeľu dosiahol hranicu 129 zásahov a posunul sa na pozíciu najlepšieho strelca klubu v ére Premier League.

Do poslednej sekundy

Obranca Ben White si užíval eufóriu, ktorá v sobotu večer vypukla na Emirates Stadium po rozprávkovej výhre Arsenalu nad Bournemouthom 3:2. Pochválil tímového ducha, ktorý umožnil Gunners zmazať dvojgólový rozdiel a v záverečných minútach streliť víťaznú trefu v elektrizujúcej atmosfére.

Manchester City len niekoľko hodín predtým porazilo Newcastle, náskok Arsenalu na prvom mieste sa vtedy znížil na dva body. Ešte horšie vyznieva fakt, že Bournemouth strelil druhý najrýchlejší gól v histórii Premier League po 9,11 sekundy, o ktorý sa postaral Philip Billing. V druhom polčase zdvojnásobil náskok hostí z jediného rohu Marcos Senesi, pričom domáci ich mali 17. Ani to Arsenal nepoložilo. Zverenci Mikela Artetu ukázali odolnosť, húževnatosť a súdržnosť v honbe za prvým titulom od roku 2004.

Výsledky 26. kola Premier League.
Výsledky 26. kola Premier League.Flashscore

Thomas Partey znížil, White vyrovnal svojím vôbec prvým zásahom za Arsenal a Reiss Nelson udrel v siedmej minúte nadstaveného času. Výsledkom 3:2 si Kanonieri vzali späť päťbodový náskok na čele tabuľky. Bolo to tretíkrát za posledných šesť stretnutí, keď strelili rozhodujúci gól v 90. minúte alebo po nej.

"Myslím si, že je to zásluha celého tímu a toho, ako každý deň pracujeme. Je to výsledok, ktorý sme si plne zaslúžili," rozplýval sa White. "Každý týždeň sa zlepšujeme, vyhrávame zápasy, v ktorých sa nám nedarí. Naďalej hráme tak, ako chceme. Vieme, že góly prídu."

Dobré aj zlé správy pre Chelsea

Graham Potter privítal návrat Wesleyho Fofanu po dlhom zranení. Francúzsky obranca strelil jediný gól duelu pri víťazstve Chelsea nad Leedsom na Stamford Bridge. Fofana nastúpil v základnej zostave prvýkrát od októbra, keď si v zápase proti AC Miláno zranil koleno.

Na druhej strane Thiago Silva je na listine zranených hráčov a očakáva sa, že na nej zostane približne šesť týždňov. Fofanov návrat je pre Pottera ideálnym načasovaním. The Blues potrebujú najmä pevnú defenzívnu líniu, aby sa viezli na víťaznej vlne, ktorá je potrebná na ukončenie debaty o prepustení anglického trénera.

"Wesley nám chýbal, do tímu priniesol niečo iné. Umožňuje nám brániť trochu vyššie, pretože má rýchlosť a fyzickú zdatnosť," vysvetlil Potter. "Dokáže dobre útočiť, navyše je ešte mladý a v Chelsea sa stále adaptuje. Dospieva do svojej osobnosti."

Tabuľka Premier League.
Tabuľka Premier League.Flashscore

Hráč kola

O demolácii United na Anfielde sa už hovorilo, rovnako ako o Salahovi, ktorý prispel dvoma gólmi. Gakpo, ďalší strelec dvoch zásahov, zostáva trochu bokom. Obe jeho zakončenia ukázali, prečo bol v PSV pred podpisom zmluvy s Reds taký žiadaný. Prvý gól? Perfektný prvý dotyk pravou nohou, ktorý mu umožnil uvoľniť sa a následne tou istou nohou vyslať technickú strelu na zadnú žrď.

Druhý krásne pripravil pre Gakpa Salah, ale Holanďan ukázal mimoriadny cit pre zakončenie ťažkou strelou z ostrého uhla - jemne prehodil španielskeho brankára a vychutnal si burácanie tribúny Kop.

Gakpo proti United ukázal, prečo bol žiadaným tovarom.
Gakpo proti United ukázal, prečo bol žiadaným tovarom.@LFC

Gól kola

Zlízal smotanu. Famózny sobotňajší obrat Gunners bol dielom mužstva, ale pomyselnú pečať mu dal Reiss Nelson. Anglický útočník, ktorý pridal aj asistenciu na vyrovnanie Bena Whitea, si právom užíval náladu na Emirates Stadium.

Pre hráča, ktorý sa opakovane snažil presadiť v prvom tíme, to bol možno definujúci moment kariéry. Okamih, ktorý by sa v prípade zisku titulu mohol zapísať do histórie Arsenalu a jemu osobne dodať potrebný pokoj a (seba)istotu. Nelson toho v aktuálnej sezóne veľa neodohral, ale jeho čísla sú viac než pôsobivé: z troch ligových zápasov má bilanciu 3+2.