Udalosti Serie A: Neapol sa na čele vzdialil či hádka medzi Lukakuom a Barellom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Serie A: Neapol sa na čele vzdialil či hádka medzi Lukakuom a Barellom
Lukaku sa počas súboja so Sampdoriou pohádal so spoluhráčom.
Lukaku sa počas súboja so Sampdoriou pohádal so spoluhráčom.Profimedia
Zaváhanie Interu na pôde Sampdorie stanovilo náskok nezastaviteľného Neapola na obrovských 15 bodov. Zdá sa, že o titule je na Apeninskom polostrove rozhodnuté. Boj o Ligu majstrov sa naopak aj naďalej zamotáva. Tentoraz si prilepšilo AC Miláno i skvelo hrajúca Atalanta. A čo ďalšie prinieslo 22. kolo talianskej Serie A?

V záverečnom zápase mal na druhom mieste Inter pohodlne splniť rolu favorita a na štadióne Sampdorie získať tri body. O záchranu bojujúci súper totiž neskóroval pred vlastnými fanúšikmi do tej doby neuveriteľných šesť duelov v rade. Ale zverenci trénera Inzaghiho to nedokázali, kým trápiaci sa domáci predĺžili negatívnu sériu na sedem stretnutí.

Bezgólové zápolenie však nebolo bez zaujímavostí. Taký Lautaro Martínez vyprodukoval šesť streleckých pokusov a viac si ich (bez toho, aby strelil v zápase gól) pripísal naposledy minulý rok v máji. Zhodou okolností rovnako porti Sampdorii (sedem).

Inter mal viac z hry, gólovo sa ale nepresadil.
Inter mal viac z hry, gólovo sa ale nepresadil.Opta by Stats Perform

O kultúrnu vložku sa tak postaralo duo Romelu Lukaku - Nicolò Barella. Belgický obor, ktorý stále nie je vo svojej bývalej forme, len ťažko niesol neustále rozčuľovanie sa kamaráta Barellu. Talian často rozhadzoval rukami a hneval sa, ako Lukaku rieši určité situácie. Po jednej takej vybuchol a dal jasne najavo, že podobné scény sa mu nepáčia. Tesne predtým sa vykašľal na napádanie súpera.

Útočník mával rukami a zdvihnutým prstom Barellovi naznačil, že takto to nepôjde, aby si na neho nedovoľoval. V závere rozhovoru boli samozrejme zmienené aj matky oboch hráčov. Lodivod Inzaghi dvojicu cez polčas vyťahal za uši a prehlásil, že niečo také sa opakovať nebude. Zároveň dodal, že na ihrisku sa to jednoducho môže stať.

Neapol zvýšil náskok na 15 bodov 

Oveľa lepšia nálada panuje v Neapole, ktorý po jasnom víťazstve s Cremonese 3:0 zvýšil svoj náskok na čele tabuľky na neskutočných pätnásť bodov. Ešte o desať "bodov" vyšší bol pritom pred začiatkom tejto sezóny kurz na ich celkové prvenstvo (25:1). Ono si možno ľudia povedia, že poraziť Cremonese, ktoré v tomto ročníku ešte ani raz nevyhralo, nie je žiadna veda, ale "Partenopei" presne s týmto celkom vypadli minulý mesiac doma z Talianskeho pohára.

Tréner a hlavný strojca súčasného úspechu Luciano Spalletti bol nadmieru spokojný a prehlásil, že hráči pochopili, že sa pre výsledok musia obetovať. Úctyhodných 59 bodov po 22 odohratých kolách je takmer celotaliansky rekord. Iba o jeden bodík viac (60) mali v tejto fáze súťaže len dva tímy (Inter v sezóne 2006/07 a Juventus 2018/19).

Tabuľka Serie A.
Tabuľka Serie A.Flashscore

Ani jeden z týchto gigantov sa ale nepýšil takým náskokom na svojho najbližšieho prenasledovateľa. Inter bol pred vtedy druhým AS Rím o 11, zatiaľ čo Juventus mal na Neapol náskok 9 bodov. Mužstvo, v ktorom figuruje slovenský reprezentant Stanislav Lobotka, má na svojom konte skvelých 19 výhier a prehru utrpelo zatiaľ iba jednu - na Interi.

Tretí gól do siete Cremonese z dielne Eljifa Elmasa bol v tomto ročníku už dvanásty, ktorý vsietil striedajúci hráč. Sila kádra Luciana Spallettiho je obrovská. Nie nadarmo sa začína hovoriť o tom, že by sa Neapol nemal uspokojiť s prvým titulom po viac ako troch dekádach, ale pokračovať v zlepšovaní mena talianskeho futbalu na scéne Ligy majstrov. Sen sa môže začať plniť už budúci týždeň vo Frankfurte.

Atalanta poskočila na tretie miesto

Zatiaľ iba o návrate do Európy usiluje oživená Atalanta, ktorá patrí medzi tímy v nabitej tabuľke od druhého do piateho miesta. Kouč Gian Piero Gasperini zaznamenal cez víkend ďalší veľký úspech, keď po prvý raz od roku 2017 vo vzájomných súbojoch predčil Maurizia Sarriho, čo sa mu z celkových 18 pokusov podarilo iba päťkrát.

Teraz to prišlo v správny čas, pretože Atalanta sa po výhre v Ríme 2:0 dostala na tretiu priečku (aj keď len vďaka skóre) a Lazio odsunula až na šiestu. Duel to bol naozaj vydarený, čo dokazuje tiež počet zásahov oboch brankárov. Ivan Provedel z Lazia si ich pripísal osem a jeho náprotivok Juan Musso päť. Dohromody ich teda bolo 13, čo v tomto ročníku predstavuje rekord.

Strelecká aktivita futbalistov Atalanty.
Strelecká aktivita futbalistov Atalanty.Opta by Stats Perform

Hráči z Bergama dobre zareagovali na krátkodobú krízu v podobe dvoch prehier, keď vypadli aj z pohára a opäť sa dostali na streleckú vlnu. Stretnutie naopak potvrdilo, že pohodu ešte stále hľadá Ciro Immobile, ktorý ani vo svojom treťom vystúpení po zranení neskóroval. A to sa dostal do nejednej veľkej príležitosti.

Hráč kola 

Taký dopad prítomnosti jedného muža na hru tímu nebol nikde viditeľný. Daniele Verde poslal v nenápadnom súboji dvoch priemerných celkov v Empoli svoju Speziu po 25-minútach hry z penalty do vedenia a o šesť minút na to sa parádnou ranou postaral o jej dvojgólové vedenie. Mužstvo z prístavného mesta tak cez prestávku spokojne počítalo narastajúci náskok na zostupové pásmo.

Ale Verde bol krátko po zmene strán vystriedaný, čo bola chyba. Spezia nádejne rozohratý súboj v Toskánsku stratila. Nakoniec sa musela zmieriť iba s bodom za remízu 2:2. Aspoň prerušila sériu štyroch prehier, pričom v posledných troch prípadoch nedala ani gól. Dôvodov k radosti veľa nie je, v ďalšom kole zverenci trénera Gottiho privítajú Juventus.

Slováci v 22. kole Serie A

Osemdesiat šesť minút si pripísal Stanislav Lobotka, ktorý patrí k lídrom stredu poľa nielen Neapola, ale celej najvyššej talianskej súťaže. So spoluhráčmi oslávil devätnáste víťazstvo. Plnú minutáž má na konte jeho reprezentačný kolega Milan Škriniar. Slovenskému stopérovi zostala pachuť v ústach, keď sa zo Sampdorie vrátili iba s bodom. Svoje premiérové trojbodové ťaženie v novom drese zažil Ondrej Duda. Na ihrisku pobudol do 86. minúty. Jeho Verona si doma poradila so Salernitanou. Tri minúty pred jeho vystriedaním sa do hry dostal po zranení Norbert Gyömbér.