Udalosti Serie A: Sarriho majstrovský ťah pod Vezuvom a trest pre hriešnika Keana

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Serie A: Sarriho majstrovský ťah pod Vezuvom a trest pre hriešnika Keana

Kean (vľavo) na seba upútal nefutbalovým spôsobom.
Kean (vľavo) na seba upútal nefutbalovým spôsobom.Profimedia
Veľký súboj dvoch toskánskych trénerov ovládol v meste pod Vezuvom génius Maurizio Sarri (64), ktorý Neapolu uštedril len druhú ligovú prehru v tejto sezóne. Víťazstvo AS Rím nad Juventusom z lavičky nečakane zariadil dočasne omilostený José Mourinho (60). Inter Miláno tiež oslavuje, osamostatnil sa na druhom mieste. A čo ďalšie prinieslo 25. kolo talianskej Serie A?

Bolo len otázkou času, kedy to príde. O SSC sa v tejto sezóne hovorilo len v superlatívoch a všetci opisovali jeho hráčov ako mimozemšťanov. Alebo ako "tím, ktorý zosmiešnil víťaza Európskej ligy", ako sa vyjadril tréner Empoli Paolo Zanetti po ich brilantnom výkone na pôde Frankfurtu v Lige majstrov.

Architekt tohto úspechu, tréner Luciano Spalletti, bude nakoniec pravdepodobne rád, že zaváhanie prišlo v lige, v ktorej má jeho tím napriek prehre 0:1 s Laziom stále 15-bodový náskok na svojich prenasledovateľov. Neapol síce v piatkovom zápase zlyhal, bol to dokonca prvý zápas od roku 2019, v ktorom v prvom polčase nevyprodukoval ani jednu strelu v pokutovom území súpera, ale "nič sa nedeje, ideme ďalej," povedal v následnom rozhovore toskánsky stratég.

Aktuálna forma futbalistov SSC.
Aktuálna forma futbalistov SSC.Flashscore

Jeho regionálny krajan Maurizio Sarri bol oveľa spokojnejší. Chudobné víťazstvo potvrdilo dve dôležité veci. Po prvé, fakt, že o premene Lazia a Sarriho herného štýlu v tomto ročníku nemôže nikto pochybovať. Tretie víťazstvo s čistým kontom za sebou len podčiarklo pozíciu druhého najlepšie brániaceho tímu v lige s 19 inkasovanými gólmi. O tom, že na takéto čísla nie sme zvyknutí, svedčí aj fakt, že to bolo ôsme čisté konto Lazia vonku, čím vyrovnalo klubový rekord z rokov 1999/2000 a 1994/95.

V neposlednom rade sa ukázalo to, čo niektorí fanúšikovia Neapolu možno neradi počujú, keďže svojho niekdajšieho veľkého obľúbenca opäť privítali piskotom. Maurizio Sarri skrátka pozná "partenopei" ako svoje topánky a má nemalý podiel na ich tohtoročnom ťažení, a teda aj na blížiacom sa titule. Jeho rukopis je stále zjavný v určitých návykoch hráčov.

Sarri preto veľmi dobre vedel, čo má svojim zverencom naordinovať a tí jeho príkazy dokonale plnili. Organizovaný a pozorný výkon priniesol nielen prvú domácu ligovú prehru SSC od apríla minulého roka a prvé víťazstvo Lazia na tomto štadióne od roku 2015, ale aj zlepšenie pozície rímskeho mužstva v boji o vysnívanú Ligu majstrov.

Štatistiky zápasu Neapol - Lazio.
Štatistiky zápasu Neapol - Lazio.Flashscore

Tešili sa aj fanúšikovia iného tímu z hlavného mesta. AS Rím v nedeľňajšom šlágri takisto zdolal Juventus 1:0 a hráčom pravdepodobne pomohla nečakaná posila v podobe trénera Josého Mourinha na lavičke. Slávny Portugalčan mal po vylúčení v Cremone sedieť len na tribúne. Po odvolaní však bol jeho trest pozastavený a veľký zápas tak nebol o nič ochudobnený.

Lavička Ríma sa tentoraz správala slušne, s výnimkou mohutného náporu na rozhodcu po faule Filipa Kostića, keď sa k ihrisku vyrútila veľká trestná výprava, za ktorou nenápadne kráčal kráľ Mourinho s roztiahnutými rukami. Jeho náprotivok Massimiliano Allegri vycítil nervozitu niektorých svojich zverencov a okamžite stiahol srbského futbalistu, aby snáď neprišla červená.

Ani o túto kartu však diváci neboli ochudobnení. O zaujímavý zápis do histórie sa postaral útočník hostí Moise Kean, ktorý prišiel na ihrisko v čase 88:58 s jasným cieľom - potrápiť v posledných minútach obranu domácich, ktorá to chcela do záverečného hvizdu už len odkopať.

Už o 40 sekúnd neskôr, v čase 89:38, však musel 23-ročný útočník Juventusu opustiť ihrisko, keď po súboji kopol strelca víťazného gólu Gianlucu Manciniho. Rozhodca neváhal ani chvíľu. Kean sa zapísal do histórie ako najrýchlejšie vylúčený náhradník od roku 2015. Giulio Migliaccio z Palerma bol vylúčený po 32 sekundách. Absolútnym rekordérom je však v tomto smere Giuseppe Lorenzo, ktorého v roku 1990 vo farbách Bologne poslali arbitri do šatne už po desiatich sekundách.

Podobne jasne sa vyjadril aj tréner Juventusu, ktorý po zápase vyhlásil, že Kean "dostane za svoje konanie vysokú pokutu". Rozhodca nastavil celých sedem minút, no hostia za celý zápas trafili len trikrát žrď. 

Inak podľa neho musia Bianconeri zostať pokojní. Veď podľa "výkonu na ihrisku" sú na druhom mieste, čím Massimiliano Allegri narážal na 15-bodový odpočet. V klube sú napokon na takúto rétoriku zvyknutí, o čom svedčí aj počet majstrovských titulov na vlajkách fanúšikov.

Hráč kola

Arthur Cabral z Fiorentiny bol najlepším mužom na ihrisku pri víťazstve 2:1 nad AC Miláno. Brazílsky útočník potvrdil svoju hernú pohodu, bol viditeľný, pohyboval sa po celom ihrisku, vyhľadával osobné súboje a nevyhol sa ničomu. V toskánskej metropole vládla spokojnosť.

Vyjadril sa tak aj domáci tréner Vincenzo Italiano, ktorý pochválil svojich zverencov za ďalší kvalitný výkon. Najviac sa mu však uľavilo, že Fiorentina konečne začala strieľať góly, čo ju zrážalo od začiatku ročníka. V posledných piatich zápasoch ich strelili 13 a päť z nich zaznamenal Cabral, ktorý možno predsa len nahradí stále spomínaného Dušana Vlahoviča.

Gól kola

Nie, že by padlo v poslednom kole veľa gólov, ale nebolo ľahké vybrať ten najkrajší. Spomeňme ten, ktorým Armand Laurienté zo Sassuola otvoril skóre zápasu s Cremonese. Ubehlo 25 minút z pondelkového zápasu, keď si mladý Francúz postavil loptu na voľný priamy kop a nádherne vymietol šibenicu brány.

Sassuolo napokon zvíťazilo 3:2 vďaka tomu, že Laurienté pridal ďalšie dve asistencie, pričom tú poslednú na rozhodujúci gól si nechal až na nadstavený čas. "Neroverdi" tak potvrdili stúpajúcu formu a usadili sa v pokojnejšej časti širšieho stredu tabuľky. To všetko bez potrestanej hnacej sily a kapitána Domenica Berardiho.