Ukrajina postúpila do finále kvalifikácie v Bratislave, na ľade aj trojica zo slovenských klubov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ukrajina postúpila do finále kvalifikácie v Bratislave, na ľade aj trojica zo slovenských klubov
Ukrajinci sa tešia z postupu.
Ukrajinci sa tešia z postupu.Profimedia
Hokejisti Ukrajiny si vybojovali účasť na turnaji olympijskej kvalifikácie, ktorý sa uskutoční od 29. augusta do 1. septembra 2024 v Bratislave. Rozhodol o tom ich záverečný zápas v predkvalifikačnej J-skupine v poľskom meste Sosnowiec, v ktorom zvíťazili nad Estónskom 5:3.

Zverenci Dmitrija Christiča vyhrali skupinu so ziskom ôsmich bodov, keď predtým zdolali Kórejskú republiku 4:0 a domáce Poľsko 3:2 po samostatných nájazdoch. V ukrajinskom drese sa o úspech postarala aj trojica hráčov, ktorá pôsobí na Slovensku - Igor Merežko zo Spišskej Novej Vsi, Oleksandr Peresunko z Popradu a Oleksij Vorona z Považskej Bystrice.

V lete bude okrem Slovákov a Ukrajincov štartovať na finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu aj Kazachstan. O ďalšom účastníkovi, ktorým je výber Bieloruska, rozhodne v najbližších dňoch Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Tá od pondelka zasadne v Zürichu. Členovia Rady IIHF rozhodnú o tom, či Rusom a Bielorusom predĺžia zákaz štartu na medzinárodných turnajoch pre inváziu na Ukrajinu.

Hlasovať bude 14 členov. "V súčasnej situácii považujeme za nemožné, aby Rusko a Bielorusko mohlo štartovať. Tu ide o bezpečnosť hráčov a podujatí. Môj jasný názor je, že situácia sa nezmenila, takže pozícia Švédska je jasná," povedal funkcionár Anders Larsson pre denník Expressen.

O účasť na ZOH 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo budú bojovať aj Japonci, ktorí zvládli predkvalifikačný turnaj v Budapešti v konkurencii domáceho výberu, Španielska a Litvy. V nedeľu večer (20:00) bojovali v Cardiffe o posledné postupové miesto hokejisti Veľkej Británie a Rumunska.

Turnaj v Taliansku sa bude hrať v rovnakom formáte ako v Pekingu. V základnej A-skupine by sa mali predstaviť Kanada, Švédsko, Švajčiarsko a Taliansko, B-skupinu vytvoria Fínsko, Nemecko, Česko a rebríčkovo najhorší kvalifikant. V C-skupine bude hrať v prípade povolenia Rusko, USA a dvaja kvalifikanti.