Útočná armáda dáva Brazílii veľkú šancu na celkový triumf

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Útočná armáda dáva Brazílii veľkú šancu na celkový triumf

Neymar. Najväčší klenot Brazílie, ktorý chce splniť sebe aj miliónom krajanov najväčší sen.
Neymar. Najväčší klenot Brazílie, ktorý chce splniť sebe aj miliónom krajanov najväčší sen.Profimedia
Po ukončení úspešného obdobia pod vedením Titeho (61) sa brazílsky tréner spolieha na mená, ktoré mu pomohli dosiahnuť prvé miesto v kvalifikácii. V Katare chce juhoamerický gigant s pomocou Viníciusa Juniora (22), Neymara (30) a spol. zdvihnúť nad hlavu svoj šiesty titul majstrov sveta.

Pre päťnásobných majstrov je 20 rokov bez trofeje dlhá doba. Preto je šieste prvenstvo na šampionáte jediným cieľom Brazílie v Katare. Ak sa misia opäť nepodarí, bude to najhoršia šnúra národného tímu v histórii, ktorá sa vyrovná obdobiu medzi rokmi 1970 a 1994.

Napriek tlaku je dôvera v titul vysoká. Titeho práca, ktorá trvá už šesť rokov, je mimoriadne solídna. Mužstvo, ktoré v roku 2018 ponúklo okrem Neymara len málo etablovaných útočných talentov, získalo skvelé alternatívy k hviezdnemu hráčovi. Sú nimi Richarlison (25), Raphinha (25), Vinícius a Antony (22).

Brazílska reprezentácia je od prehry vo finále Copa América 2021 neporazená, na konte má 12 víťazstiev a tri remízy. Absencia stretnutí s európskymi tímami zanecháva na výborných číslach škvrnu. V celom katarskom cykle mala Brazília len jedného súpera zo starého kontinentu. Bolo ním Česko v priateľskom zápase hranom v Prahe, ktorý sa skončil brazílskym víťazstvom.

Práve európske tímy sú najväčším kameňom úrazu Brazílie v jej snahe získať šiesty titul. Víťazstvo nad Nemeckom vo finále v roku 2002 bolo posledným vo vyraďovacom dueli proti celku z Európy. Odvtedy Seleção vypadlo zakaždým, keď sa v zápase o všetko stretlo s európskou krajinou.

Silné stránky

Súhra, ktorú brazílsky národný tím dosiahol od príchodu Titeho, je jednou z veľkých devíz v snahe získať šiestu hviezdu na drese. Kostru v podaní Alissona (30), Thiaga Silvu (38), Marquinhosa (28), Casemira (30) a Neymara len ťažko prekoná iný favorit na titul.

Pevná defenzíva, charakteristický znak prvého trénerského cyklu, je naďalej evidentná. V posledných 15 zápasoch inkasovali len päť gólov. Ak v roku 2018 existovali pochybnosti o útočných schopnostiach stálic, teraz je ich málo.

Nie je prekvapením, že Tite povolal až deväť útočníkov spomedzi 26 hráčov.

V nepriaznivých situáciách, ktoré v Katare určite nastanú, môže tréner zavrieť oči a vybrať z lavičky niekoho schopného zmeniť hru. Malo by tak byť na rozdiel od rokov 2010, 2014 a 2018, keď Brazílii chýbali záložníci, ktorí by po nástupe na ihrisko mali okamžitý vplyv.

Slabé stránky

Najväčším problémom Brazílie v Katare sú nepochybne krajní obrancovia. Nedostatok v tomto sektore odhalilo povolanie Daniela Alvesa (39), ktorý má ďaleko od svetovej elity. Pravý krajný obranca Danilo (31) bol v Juventuse viac stopérom ako krajným bekom. Na ľavej strane hrajúci Alex Sandro (31) tiež experimentoval so svojou novou pozíciou na klubovej úrovni.

Okrem toho, že táto dvojica nie je v súlade so zvyškom základnej zostavy, nemusí byť ani najlepšia pre to, čo Tite od svojich plných obrancov požaduje: budovať hru na osi ihriska. Práve pre kvalitu v tomto smere tréner povolal Alvesa. Stalo sa tak aj napriek všetkým kontroverziám, ktoré rozhodnutie sprevádzali.

Hoci má defenzívny systém skvelé čísla, problém doslova visí vo vzduchu. Z posledných piatich inkasovaných gólov tri padli práve zo vzdušného priestoru. Potenciálna krehkosť sa môže prejaviť hneď v úvodnom zápase proti Srbsku s množstvom vysokých hráčov.

Ideálna zostava

Alisson - Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Alex Sandro - Casemiro, Fred, Raphinha, Neymar, Lucas Paqueta - Richarlison

Výber hráčov poukazuje na rozostavenie 4-3-3, ale ostatné duely Brazílie naznačujú na systém 4-2-3-1 s Neymarom na pozícii číslo 10 a Lucasom Paquetom (25) na ľavej strane. Bez ohľadu na pozície je charakteristickým znakom útoku intenzívny pohyb medzi hráčmi, o to viac s Richarlisonom ako pohyblivou deviatkou.

V útoku by mal tím vytvoriť formáciu 2-3-5, pričom Fred (29) by mal spojiť útočné kvarteto a vytvoriť početnú prevahu na súperovej polovici. Krajní obrancovia sú medzitým umiestnení ďalej vzadu spolu s Casemirom (30). Bez lopty je tendencia k rozostaveniu 4-4-2, pričom Neymar má väčšiu voľnosť.

Tite vyskúšal rôzne varianty herného systému. Ak sa rozhodne pre Edera Militaa (24) namiesto jedného z krajných obrancov, tím bude pri držaní lopty hrať na troch obrancov.

Najhorúcejšia téma

Pri pohľade na pravdepodobnú základnú jedenástku Brazílie na turnaji sa núka jedna otázka. Kde je Vinícius? Hoci je jedným z najlepších hráčov súčasnosti, v národnom tíme sa zatiaľ nedokázal presadiť. V 16 zápasoch strelil len jeden gól.

Jeho hlavným konkurentom je na papieri Raphinha. Hráč Barcelony od svojho príchodu do reprezentácie nedal veľa dôvodov na opustenie základnej jedenástky Titeho, keď v 11 súbojoch strelil päť gólov. Ak sa v Katare objavia štrbinky, Raphinha si pravdepodobne neudrží miesto, keďže nikto nespochybňuje technickú prevahu Viniho. Ďalšou možnosťou pre hráča Realu Madrid je vynechanie Freda alebo Paquetu. Takto by mužstvo Brazílie mohlo mať prezývku "superútočné".

V obrane je Danilo pre nedostatočnú konkurenciu prvou voľbou, na jeho mieste nie je vylúčený Militao. Na klubovej úrovni hráč Realu Madrid nehral na krídle od svojho pôsobenia v Porte, Tite ho tam napriek tomu už príležitostne vyskúšal a tento trik by mohol zopakovať aj v Katare.

Predpoveď

Bookmakeri a špecialisti hlásia: Brazília je favoritom na titul majstra sveta. Aby tento status potvrdila, bude musieť hneď na úvod ukázať svoju silu. V skupine ju čakajú ťažkí súperi: Srbsko a Švajčiarsko, s ktorými si zmerala sily rovnako v skupine na MS 2018.

A na rozdiel od posledných štyroch turnajov by vo vyraďovacej fáze mali byť možnými súpermi Portugalsko a Uruguaj. Odtiaľ by mali mať Brazílčania v Katare už len gigantov. Pravdepodobnú cestu do finále môže lemovať Španielsko vo štvrťfinále a Argentína v semifinále.

Na získanie vytúženého šiesteho titulu je potrebné ukončiť nepríjemné prekliatie proti Európanom v poslednom v play-off. Titeho tím má na to dostatok kvality a všetko na to, aby Brazíliu vrátil na svetový vrchol.