Vianoce budú mať znova tú správnu atmosféru, Spengler Cup je po dvoch rokoch späť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vianoce budú mať znova tú správnu atmosféru, Spengler Cup je po dvoch rokoch späť

Vianoce budú mať znova tú správnu atmosféru, Spengler Cup je po dvoch rokoch späť
Vianoce budú mať znova tú správnu atmosféru, Spengler Cup je po dvoch rokoch späťProfimedia
Najstarší hokejový turnaj v Európe mal kvôli koronavírusovým opatreniam až dvojročnú prestávku. Teraz je konečne naspäť. Každý fanúšik sa môže tešiť na jedinečnú atmosféru Spengler Cupu.

V roku 2020 bolo jasné už niekoľko mesiacov dopredu, že hrať by sa muselo bez divákov a to organizátori okamžite odmietli, keďže práve ľudia na tribúnach vytvárajú správne čaro tradičného medzisviatkového podujatia.

To vo švajčiarskom Davose začína vždy 26. decembra a končí sa finálovým stretnutím na silvestrovský obed, aby sa všetci stihli neskôr večer stretnúť a užiť si oslavy nového roka.

Minulý kalendárny rok už boli opatrenia vo Švajčiarsku o niečo menej striktné. Všetko nasvedčovalo tomu, že sa hrať bude. Začiatkom novembra to potvrdili aj politickí lídri kantonu (okresu) Graubünden, kde sa Davos nachádza. Všetko sa zmenilo iba niekoľko hodín pred štartom prvého stretnutia.

Zúčastniť sa mal aj HC Slovan Bratislava, ktorý dostal pozvánku, no 25. decembra obletela médiá správa, že po tom, čo sa v usporiadateľskom tíme HC Davos objavilo až 17 pozitívnych testov na koronavírus, sa Spengler Cup druhýkrát po sebe neuskutoční.

"V dôsledku epidemiologickej situácie v regióne a po konzultácii s organizátormi odobral kantón Graubünden zdravotné povolenie. Organizačný výbor bojoval až do samého konca, aby sa turnaj uskutočnil. Viaceré problémy sa podarilo vyriešiť, no po tom, čo mali tesne pred Vianocami viacerí hráči pozitívne testy, museli organizátori definitívne zrušiť turnaj," uviedla oficiálna stránka turnaja.

Formát turnaja je už tradične so šiestimi účastníkmi rozdelenými do dvoch skupín po troch. Prvá sa volá Torriani a druhá Cattini. Postupuje každý tím, ale víťazi priamo do semifinále a tímy z druhého a tretieho miesta si zahrajú medzi sebou vo štvrťfinále.

Tento rok si v skupine Torriani zahrajú Ambri-Piotta, Örebro HK a IFK Helsinki. Skupinu Cattini tvoria HC Davos, Kanada a Sparta Praha. Po ukončení kariéry Milana Jurčinu neuvidíme žiadneho slovenského hokejistu.

História

Turnaj vymyslel Dr. Carl Spengler ako prostriedok na podporu tímov z nemecky hovoriacich krajín po 1. svetovej vojne, ale veľmi rýchlo prekonal očakávania a začali sa ho zúčastňovať aj kluby zo ZSSR, Švédska či Československa.

Spengler Cup sa prvýkrát konal v roku 1923 a odvtedy ho zrušili len šesťkrát. V rokoch 1939, 1940, 1949, 1956, 2020 a 2021. Prichádzajúci ročník bude teda 94. vydaním. Vôbec prvýkrát vyhrali študenti z Oxford University, ktorí sa tešili po tom, ako predbehli Berlín SC. Turnaj pritom dokázali vyhrať aj o ďalšie dva roky a následne aj v roku 1931.

Kuriózna situácia nastala o rok neskôr, teda v roku 1932. Vtedy sa hralo na dve skupiny a víťazi postupovali do finále. V ňom sa predstavili práve Oxford University a LTC Praha. V riadnom hracom čase nepadol ani jeden gól.

Takto to pokračovalo až do tretieho predĺženia, kedy si oba celky povedali, že už to nemá význam a dohodli sa na remíze. Spengler Cup tak spoznal v jednom roku hneď dvoch víťazov.

Usporiadateľský HC Davos dokázal prvýkrát opanovať najstarší turnaj na svete v roku 1927, teda v jeho piatom vydaní. Do roku 1958 sa tešil ešte deväťkrát, no potom prišlo dlhé čakanie na ďalšiu trofej. Tú sa podarilo získať až v roku 2000, čiže domáci na víťazstvo čakali až 42 rokov! 

Aktuálne má Davos na konte 15 víťazstiev, čo bol do roku 2011 rekord, avšak ten už nedrží. Davos sa dostal do finále celkovo 40-krát, až v 25 prípadoch v ňom prehral.

Národný tím Kanady je pravidelným účastníkom od roku 1984, kedy rovno Spengler Cup aj vyhral. Celkovo sa mu to podarilo 16-krát a je historicky najúspešnejším tímom. Od Davosu sa osamostatnil v roku 2019, teda na poslednom uskutočnenom podujatí.

V ďalších deviatich prípadoch bola Kanada vo finále. V rokoch 1995 až 1998 zaznamenali zámorskí hráči ešte jeden rekord. Jediný raz v histórii dokázal niektorý tím triumfovať štyrikrát po sebe.

V podstate sa to podarilo aj Davosu, jeho výhry boli prerušené. Najskôr vyhral v roku 1938, potom sa dvakrát nehralo, aby následne triumfoval v rokoch 1940, 1941 a 1942. Počas tohto obdobia bol Davos deväťkrát po sebe vo finále (1938 a 1941-1948). Štyrikrát vyhral, päťkrát prehral.

HC Davos a Kanada dokopy triumfovali v 31 prípadoch a osemkrát sa spolu stretli vo finále. Až šesťkrát sa tešila Kanada. Pamätné bolo hlavne finále z roku 2012, kedy bol v NHL lockout a "javorový list" vyhral 6:2. V rokoch 2000 až 2003 tieto tímy obstarali finále štyrikrát po sebe. Najskôr sa dvakrát tešil Davos, potom Kanada.

Celkovo má Spengler Cup 29 rôznych víťazov. Na treťom mieste sa nachádza LTC Praha (1929, 1930, 1932, 1937, 1946, 1947, 1948), na štvrtom Dukla Jihlava (1965, 1966, 1968, 1978, 1982). Nasleduje ruský Spartak Moskva (1980, 1981, 1985, 1989, 1990), Oxford University (1923, 1925, 1931, 1932) či SKA Petrohrad/SKA Leningrad (1970, 1971, 1977, 2010).

Trikrát sa dokonca tešil Slovan Bratislava. Úspešné obdobie slovenského tímu prišlo v rokoch 1972, 1973 a 1974. Pri treťom triumfe to bolo obzvlášť zaujímavé, keďže turnaja sa celkovo zúčastnilo päť mužstiev, z toho štyri národné tímy a neštartoval ani Davos. Boli to Poľsko, Fínsko, Švajčiarsko a Holandsko.

Slovan tak patrí do skupiny celkov, ktorým sa podarilo vyhrať trikrát po sebe. Zvládli to ešte ABCC Paríž (1959-1961), Kanada (2015-2017) a LTC Praha (1946-1948).

Posledným slovenským hráčom, ktorý dokázal vyhrať Spengler Cup, bol Denis Godla. V roku 2018 triumfoval s fínskym tímom KalPa Kuopio, dokonca vychytal finálové nájazdy práve proti Kanade. 

Tej vtedy prvá šanca zaknihovať 16. triumf nevyšla, nahradila si to o rok neskôr, kedy porazila Třinec aj s našimi hráčmi Tomášom Marcinkom, Vladimírom Draveckým a Martinom Gernátom.

K výhre Kanady pomohli takisto na Slovensku veľmi dobre známi hráči. Hlavne Kris Versteeg, ktorý po dlhých rokoch v zámorí prišiel ukončiť kariéru za bratom do Nitry, ale aj dvojnásobný majster Slovenska s Banskou Bystricou Éric Faille, držiteľ rekordu Extraligy v počte bodov obrancu za sezónu Mathew Maione alebo bývalý bek Zvolena či DTVK Nick Ross.

Štatistiky

Najúspešnejším hokejistom v počte získaných kanadských bodov je dnes už neaktívny center Reto von Arx. Švajčiarsky hokejista, ktorý tímu HC Davos zasvätil celú svoju kariéru, štartoval na tradičnom turnaji neuveriteľných osemnásťkrát a odohral cez 60 zápasov. Počas tohto obdobia nastrieľal súperovým brankárom jedenásť gólov a pridal 28 asistencií.

Štatistici nemajú presné údaje o ďalších štyroch ročníkov, kedy hral, takže čísla by mali byť ešte o niečo vyššie. Zaujímavé je, že najproduktívnejším hráčom jedného turnaja bol iba v sezóne 2006/07, kedy si na svoje konto pripísal sedem bodov.

Prvým Slovákom v produktivite je s ôsmimi bodmi Juraj Kolník. Druhý Rudolf Huna ich nazbieral šesť.

Tento rok bude mať veľkú šancu dostať sa na druhé miesto v rámci produktivity nestarnúci Andres Ambühl. Doposiaľ získal 23 bodov, čo ho radí na delenné druhé miesto s kanadským útočníkom Royom a bod stráca na Stacyho Roesta.

Ak by 39-ročný krídelník získal dva body, dostal by sa za von Arxa na druhé miesto historických štatistík a ostal by tam asi veľmi dlho, nakoľko najbližšie k nemu sú z aktívnych hráčov 14-bodoví veteráni Chris DiDomenico a Linus Klasen.

Reto von Arx, Andres Ambühl, Jan Alston, Oleg Petrov, Jean-Guy Trudel a Michel Riesen majú v historickýh štatistikách zapísaných zhodne jedenásť gólov, rekord Spengler Cupu, no prvý a posledný menovaný ich asi nastrieľali viac, keďže opäť štatisticky chýbajú niektoré ročníky.

Každopádne, Ambühl by mohol ísť na čelo, stačí sa mu presadiť raz. Zaujímavé je, že neskóroval na posledných šiestich turnajoch v rade. Naposledy sa trafil v roku 2013.

Švajčiar Leonardo Genoni má s jedenástimi účasťami a celkovo 28 zápasmi jasne najviac stretnutí medzi brankármi. Nad desať sa pritom dostali len ďalší traja - Jonas Hiller (15), Reto Berra (13) a Zach Fucale (11).

Úžasný turnaj v roku 2012

Posledná výluková sezóna 2012/13 znamenala, že na turnaji sa predstavilo obrovské množstvo hviezd. Domáci Davos už mal v tíme Louia Erikssona a Joea Thorntona, aj tak sa posilnil o trojicu hráčov.

Prišli Švajčiari z NHL - obranca Raphael Díaz (Montréal Canadiens), Damien Brunner (Detroit Red Wings) a okrem nich aj hviezdny Patrick Kane (Chicago Blackhawks). Ten sa stal s bilanciou 4+1 naproduktívnejším hráčom turnaja.

Adler Mannheim priviedol Denisa Seidenberga, Jasona Pominvilleho, Nicka Bonina, Marcela Goca i Lucu Sbisu a za Fribourg-Gottéron nastúpili okrem iného David Desharnais, Max Talbot, Patric Hornqvist, Bruno Gervais a Cory Schneider. Ufa a ani Vítkovice nikoho z NHL nemali, ale v drese českého klubu bol najlepším hráčom slovenský útočník Rudolf Huna.

Celkový triumf si odniesol iný tím a to práve výhrou vo finále nad Davosom. Perfektne hráčsky obsadené finále zvládol lepšie výber Kanady, ktorý ponúkal súpisku preplnenú hviezdami. Pod kapitánom Ryanom Smithom hrali Matt Duchene, Patrice Bergeron, John Tavares, Jason Spezza, Jason Williams, Sam Gagner, Tyler Seguin, Carlo Colaiacovo, Jason Demers, Cam Barker, Devan Dubnyk či Jonathan Bernier.