Volejbalisti majú nového trénera: Belgičan Vanmedegael chce postúpiť na ME

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Volejbalisti majú nového trénera: Belgičan Vanmedegael chce postúpiť na ME
Nový reprezentačný kormidelník na snímke vľavo. Po jeho boku prezident SVF Marek Rojko.
Nový reprezentačný kormidelník na snímke vľavo. Po jeho boku prezident SVF Marek Rojko. Profimedia
Nový tréner volejbalovej reprezentácie mužov uviedol, že chce dostať Slovákov tam, kde patria. Belgičan Steven Vanmedegael (36), ktorý nahradil na tomto poste Mareka Kardoša (48) a stal sa tak v poradí dvanástym reprezentačným koučom, si ako prvý cieľ vytýčil postup na ME.

Vanmedegaela schválili na stredajšom zasadnutí Správnej rady Slovenskej volejbalovej federácie (SVF). Rozhodnutie bolo jednohlasné. Vedenie federácie v úvode zvažovalo vyše dve desiatky adeptov, z ktorých sa neskôr vytvoril trojčlenný zoznam a nakoniec vzišiel nový kormidelník. "Celý proces k výberu trénera trval dva mesiace. Mali sme viac kandidátov, čo bolo pre nás príjemné zistenie. Bol o to veľký záujem," povedal na stredajšej tlačovej konferencii prezident SVF Marek Rojko.

Belgičan v minulosti pracoval aj pri belgickej mládežníckej i mužskej reprezentácii a viacerých hráčov pripravil pre vrcholový mužský volejbal. Momentálne vedie belgický Knack Volley Roeselare, s ktorým sa stal ako hlavný tréner trojnásobným majstrom Belgicka (2020, 2021 a 2022).

V rokoch 2018 a 2019 získal s tímom bronz a v rokoch 2019 až 2021 získal trikrát Belgický pohár. V rokoch 2018, 2019 a 2022 aj belgický Superpohár. Na medzinárodnej úrovni bol od roku 2007 do 2013 hlavným trénerom mládežníckych reprezentácií Belgicka.

Na juniorských MS 2011 získal bronz a o rok neskôr na juniorských ME taktiež bronz. Pri reprezentačnom A-tíme Belgicka, ktorý obsadil na ME 2017 štvrté miesto, bol asistentom Vitala Heynena. "Je pre mňa výzva viesť slovenskú reprezentáciu a ďalší krok v kariére. Chcem vrátiť Slovensko tam, kde patrí. Teraz je cieľ postúpiť na ME," uviedol 36-ročný tréner.

Tlačová konferencia nového trénera volejbalistov.
Tlačová konferencia nového trénera volejbalistov.Flashscore

Vanmedegael si na Slovensko privedie aj blízkeho spolupracovníka. Jeho asistentami budú dvaja Slováci.

"Rokujeme s dvoma kandidátmi, ale nepoviem ešte mená, mohla by to byť zaujímavá kombinácia. Po uzavretí rozhovorov v priebehu týždňa oznámime o koho ide. Budeme spolupracovať s odborníkmi zo zahraničia aj čo sa týka analytikov či fyzioterapeutov, lebo na Slovensku s tým máme problém," dodal Rojko.

Belgičan prišiel na Slovensko výborne informovaný, s hráčmi sa bude zoznamovať postupne. Niektorých už pozná. "Som tu krátko, takže ma čaká nejaký proces a čo sa týka prípravy na nový post, je to moja práca."

Slovenskí volejbalisti spoznali v utorok súperov v Zlatej európskej lige, na vrcholnú akciu reprezentačnej sezóny sa začnú pripravovať v máji. "Čakáme na zápasové termíny, príprava sa začne po klubovej sezóne v máji. Pokúsime sa, aby tréner prišiel na naše play off, ale to nie je jednoduché, lebo má aj klubové povinnosti," dodal Rojko.