Vyhoď manažéra a ober favorita o body. Kto nadviaže na Everton a Leeds?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vyhoď manažéra a ober favorita o body. Kto nadviaže na Everton a Leeds?

Poslední dvaja manažéri, ktorí opustili Premier League. Vľavo Jesse Marsch, vpravo Frank Lampard.
Poslední dvaja manažéri, ktorí opustili Premier League. Vľavo Jesse Marsch, vpravo Frank Lampard.Profimedia
Vyhoď manažéra, získaj potrebný impulz a ober favorita o body. Nie, to nie je nová manažérska online hra, ale snaha tímov z Premier League o udržanie sa v najlepšej súťaži sveta. Počas uplynulých dní sa tento scenár vyplatil hneď dvom celkom. Kto bude ďalší?

Frank Lampard to mal v Evertone nahnuté už dlhšie, prakticky od októbra. Prvý deň v mesiaci porazil Southampton 2:1, ale následne triumfoval len raz v 12 meraniach síl. Futbalisti z modrej časti Liverpoolu sa prepadli na predposlednú 19. pozíciu v lige, keď nazbierali iba 15 bodov v 20 zápasoch. V novembri vypadli z Ligového pohára, v januári z FA Cupu.

V Goodison Parku už nemali na čo čakať. Situácia eskalovala do momentu, keď Lampard na lavičke skončil po prehre 0:2 s West Hamom. Everton využil dva týždne voľna a do klubu priviedol Seana Dychea, ktorý má s ligou a záchranárskymi prácami z Burnley bohaté skúsenosti. Výsledok?

Výhra 1:0 nad vedúcim Arsenalom, ktorý dovtedy v lige prehral iba raz. Je potrebnou vzpruhou do ďalších týždňov. Veď posúďte sami, kto čaká na "The Toffees" v najbližších štyroch dueloch. Derby s Liverpoolom, v problémoch (čoskoro opísaný) Leeds, Aston Villa a znovu Arsenal.

Ak sa Everton udrží medzi anglickou futbalovou smotánkou, bude krok s vyhodením manažéra kľúčový. A len tak mimochodom, Dyche si do uzávierky prestupov nestihol priniesť ani jednu posilu. Práve naopak, do Newcastlu odišiel za 45 miliónov eur ľavý krídelník a odchovanec Anthony Gordon.

Výsledky Evertonu v ostatných zápasoch.
Výsledky Evertonu v ostatných zápasoch.Flashscore

Za ostatným príkladom nemusíme chodiť ďaleko. Leeds United sa zbavil Jesseho Marscha po menej ako roku, keď na lavičku zasadol 28. februára 2022. Po zhoršujúcich sa výkonoch, ale najmä výsledkoch pod vedením Marcela Bielsu, Marsch udržal klub v Premier League, jeho kontrakt na tri roky mohol po máji pokračovať.

Oproti Evertonu to bolo o čosi lepšie, veď "The Whites" vyhrali v lige 5. novembra nad Bournemouthom 4:3. Na konci októbra zdolali i Liverpool. Aj v FA Cupe sú stále v hre, v osemfinále ich čaká londýnsky Fulham. Ani to ale predstaviteľom celku z Elland Road nestačilo a Marsch opúšťal sedemnásty klub v dlhodobej súťaži. 

Leeds prehral v nedeľu vonku proti Nottinghamu a hlavná z postáv posledných rokov Patrick Bamford nešetril na Marscha kritikou, keď v pozápasovom rozhovore povedal: "Potrebovali sme väčšiu podporu krídel, ktoré by si nabiehali, aby sme vytiahli stredných obrancov Forestu z pozícií a vytvorili viac priestoru. Celý zápas som hral jeden proti dvom, čo mi a nám robilo problémy. Bohužiaľ, nedokázal som nájsť odpovede, ako to vyriešiť."

O deň neskôr Američan klub opustil. Proti Manchestru United ho nahradila málo vídaná trénerská trojica. Tvorili ju Michael Skubala ako dočasný manažér, technický kouč Paco Gallardo a Chris Armas, ktorý bol asistentom Ralfa Rangnicka v minulej sezóne... Uhádli ste, v Manchestri United.

Štatistiky duelu medzi Manchestrom United a Leedsom.
Štatistiky duelu medzi Manchestrom United a Leedsom.Flashscore.

Že koniec Marscha nie je dobrá správa pre celok z Old Trafford, vedel lodivod Erik ten Hag od prvého momentu. 

"Keď bol Jesse v Leedsi, bolo jasné, ako hrajú. Vedeli sme o ich spôsobe hry, systéme, štýle. Teraz je možné, že sa zmenia, ale je tiež možné, že sa nezmenia. To zistíme na ihrisku," reagoval Holanďan.

Ťažko povedať, či sa vo finále zmenil natoľko Leeds, alebo Manchester, ktorý po nedôraze inkasoval na začiatku oboch polčasov. Domácich spasil až navrátilec Jadon Sancho, pre ktorého bol vyrovnávajúci zásah prvým od septembra. Hostia získali bod, Red Devils stratili dva. Alebo je to naopak? Aj druhý favorit v rade stroskotal na mužstve, ktoré zmenilo manažéra. Arsenal i Manchester boli lepším tímom, mali viac z hry, ale na triumf to nestačilo.

A kto je ďalším kandidátom na predčasné ukončenie zmluvy? Nathan Jones zo Southamptonu, Gary O'Neil z Bournemouthu a podľa stávkových kancelárii aj David Moyes či dvojica Jürgen Klopp a Graham Potter. Je potrebné odhadnúť správne načasovanie. Ak sa k takému kroku odhodláte, potom sa zostáva už len modliť, aby nebolo neskoro. A budú stačiť Evertonu s Leedsom odvolania manažérov na prelome januára a februára? Odpoveď sa dozvieme najneskôr 28. mája, keď je na programe záverečné 38. kolo Premier League.

Tabuľka Premier League k 9. februáru 2023.
Tabuľka Premier League k 9. februáru 2023.Flashscore