Vyzývatelia proti rekordmanom. Uvidí Australian Open finále Djokoviča s Nadalom?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vyzývatelia proti rekordmanom. Uvidí Australian Open finále Djokoviča s Nadalom?

Vyzývatelia proti rekordmanom. Uvidí Australian Open finále Djokoviča s Nadalom?
Vyzývatelia proti rekordmanom. Uvidí Australian Open finále Djokoviča s Nadalom?Profimedia
Novak Djokovič bude na Australian Open 2023 pokračovať v boji o zisk ďalšieho grandslamového titulu. Vracia sa na miesto, ktoré bolo jeho najšťastnejším loviskom pred minuloročnou kontroverziou.

Po tom, ako deväťnásobný melbournský šampión pred 12 mesiacmi pricestoval do Austrálie bez očkovania na Covid-19, bol následne deportovaný. Austrálčania prežili jedny z najtvrdších výluk na svete a reakcie na zákaz pre Srba sa líšili. Nadal sa chopil príležitosti, využil neprítomnosť veľkého konkurenta, v epickom finále porazil Daniila Medvedeva a získal svoj druhý titul v Melbourne Parku, no čo je dôležitejšie, svoj 21. triumf na Grand Slamoch. Rekordný s poradovým číslom 22 pridal na French Open 2022.

Australian Open je však doménou Djokoviča, ktorý tu od roku 2007 získal deväť prvenstiev a má bilanciu zápasov 82:6. V semifinále a finále dokonca ani raz neprehral. Vďaka tomu je veľkým favoritom vždy, keď sa dostane do hlavnej súťaže.

Po návrate do Austrálie a zrušení trojročného zákazu udeľovania víz si Djokovič pomaly získava priazeň fanúšikov, ale v Melbourne by ho mohlo čakať aj nepriateľskejšie prijatie. Žreb turnaja je nastavený tak, že vo finále by sa mohli predstaviť práve Nole a Rafa.

Nadalove nádeje na udržanie sa pred Djokovičom v počte získaných Grand Slamov budú závisieť od jeho zotavenia po zranení v závere minulého roka a pomalého začiatku tejto sezóny. Najvyššie nasadeného hráča čaká skorý test kondície proti britskému mladíkovi Jackovi Draperovi a pravdepodobné súboje proti súperom ako Frances Tiafoe a Daniil Medvedev.

Svoj prvý major titul bude chcieť získať nasadená dvojka Casper Ruud. Nór využil vynútenú absenciu Djokoviča na US Open a dostal sa do svojho druhého grandslamového finále v roku 2022. Dvadsaťštyriročný tenista by však mohol naraziť na Mattea Berrettiniho, Taylora Fritza, Alexandra Zvereva, ako aj na britskú bývalú svetovú jednotku Andyho Murrayho, ktorý sa vracia na miesto, kde bol päťkrát vo finále.

Odstúpenie svetovej jednotky a šampióna US Open Carlosa Alcaraza pre zranenie pripravilo prvé podujatie „veľkej štvorky“ o reálneho uchádzača o titul. Na vrchole mužského tenisu je dostatok kvalitných hráčov - tretí nasadený Stefanos Tsitsipas a šiesty nasadený Félix Auger-Aliassime by v Melbourne mohli posilniť svoju pozíciu na zosadenie "starej gardy".