Za päť mesiacov sa posunul na inú úroveň. Bellingham odomkol Senegal

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Za päť mesiacov sa posunul na inú úroveň. Bellingham odomkol Senegal

Za päť mesiacov sa posunul na inú úroveň. Bellingham odomkol Senegal
Za päť mesiacov sa posunul na inú úroveň. Bellingham odomkol SenegalProfimedia
Manažér Anglicka Gareth Southgate (52) už pred Katarom vedel, že Jude Bellingham (19) je výnimočný hráč. Ako sám jedným dychom dodal, aj on zostal prekvapený, ako mladík chytil na majstrovstvách sveta svoju šancu za pačesy.

Po svojom gólovom debute proti Iránu pred dvoma týždňami Bellingham doviedol Anglicko do štvrťfinále vďaka skvelému výkonu v nedeľňajšom víťazstve 3:0 nad Senegalom.

Pripravil úvodný gól pre Jordana Hendersona a potom predviedol útok z hĺbky vlastnej polovice. Ten viedol k tomu, že Harry Kane chvíľu pred prestávkou zvýšil na 2:0.

Vďaka asistencii pre Hendersona sa Jude stal prvým tínedžerom, ktorý prihral na gól vo vyraďovacej fáze majstrovstiev sveta od roku 1966, keď sa začali viesť rozsiahle štatistiky.

Cesta ku gólu Hendersona proti Senegalu.
Cesta ku gólu Hendersona proti Senegalu.Opta by Stats Perform

"Nemyslím si, že sme mohli predvídať, ako rýchlo dokáže Bellingham dozrieť. Za posledných päť mesiacov sa posunul na inú úroveň," priznal Southgate o hráčovi Borussie Dortmund, ktorý je údajne cieľom Liverpoolu za 100 miliónov libier (116,5 milióna eur).

Dvadsaťdvaročný anglický reprezentant Phil Foden predpovedá, že Bellingham sa stane najlepším záložníkom na svete.

"Nechcem ho príliš vyzdvihovať, pretože je ešte mladý. Je to jeden z najnadanejších hráčov, akých som videl," povedal Foden. "Vo svojej hre nemá žiadnu slabinu."

Anglicko sa v prvom polčase márne snažilo preraziť obranu Senegalu. Zrazu Bellingham prevzal kontrolu nad zápasom a jeho štatistiky za prvý polčas hovorili za všetko.

Heat mapa Judea Bellinghama v zápase medzi Anglickom a Senegalom.
Heat mapa Judea Bellinghama v zápase medzi Anglickom a Senegalom.Opta by Stats Perform

Vyhral najviac súbojov (osem), pripísal si tri úspešné sklzy, dvakrát získal loptu v útoku a dokončil 23 z 24 prihrávok, čo bol najlepší pomer zo všetkých hráčov na ihrisku.

Bývalý anglický obranca Rio Ferdinand bol jedným z viacerých odborníkov, ktorí obdivovali jeho výkon.

"Ak Jude Bellingham má 19 rokov, chcem vidieť jeho rodný list," uviedol na Twitteri.

Vo štvrťfinále sa Angličania stretnú s úradujúcimi majstrami z Francúzska. Ukáže sa aj tam šikovnosť 19-ročného záložníka, ktorý pomôže vyradiť tím okolo Kyliana Mbappého?