Za Pelém smútia aj prezidenti FIFA a UEFA, svetové kluby i UNESCO

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Za Pelém smútia aj prezidenti FIFA a UEFA, svetové kluby i UNESCO

Odchod legendy zasiahol celý svet.
Odchod legendy zasiahol celý svet. TASR
Brazílsky futbalový velikán Pele zomrel vo štvrtok vo veku 82 rokov po dlhom boji s rakovinou. Na jeho smrť sa vyhrnuli reakcie z celého sveta.

PREZIDENT FIFA GIANNI INFANTINO

"Jeho odkaz sa nedá zhrnúť do slov. Jeho rodine a priateľom, Brazílskej futbalovej federácii, Brazílii a všetkým futbalovým fanúšikom, ktorí ho mali tak radi, vyjadrujem úprimnú sústrasť. Dnes všetci smútime nad stratou fyzickej prítomnosti nášho drahého Pelého, ale on už dávno dosiahol nesmrteľnosť, a preto bude s nami naveky."

PREZIDENT UEFA ALEKSANDER ČEFERIN

"Bol prvou globálnou superhviezdou tejto hry a vďaka úspechom na ihrisku i mimo neho zohral priekopnícku úlohu v tom, že sa futbal stal najpopulárnejším športom na svete. Bude nám veľmi chýbať."

ARGENTÍNSKY PREZIDENT ALBERTO FERNÁNDEZ

"Opustil nás jeden z najlepších futbalistov v histórii. Navždy si budeme pamätať tie roky, keď Pelé oslňoval svet svojimi schopnosťami. Veľké objatie jeho rodine a ľudu Brazílie, ktorý ho bude nosiť vo svojich srdciach."

NEMECKÝ VÍŤAZ MAJSTROVSTIEV SVETA VO FUTBALE FRANZ BECKENBAUER

"Futbal dnes prišiel o najväčšieho velikána vo svojej histórii - a ja som stratil jedinečného priateľa. Futbal bude navždy tvoj. Odpočívaj v pokoji, Pelé."

PREDSEDA MEDZINÁRODNÉHO OLYMPIJSKÉHO VÝBORU THOMAS BACH

"Odchodom Pelého svet stratil veľkú športovú ikonu. Ako som mohol zažiť na vlastnej koži, bol skutočným vyznávačom olympijských hodnôt a hrdým nositeľom olympijského ohňa. Bolo mi cťou odovzdať mu olympijský rád."

FRANCÚZSKY PREZIDENT EMMANUEL MACRON

"Hra. Kráľ. Večnosť."

FRANCÚZSKY ÚTOČNÍK KYLIAN MBAPPÉ

"Kráľ futbalu nás opustil, ale na jeho odkaz sa nikdy nezabudne. Odpočívaj v pokoji, kráľ..."

MANCHESTER UNITED

"Odpočívaj v pokoji, Pelé. Ďakujeme ti za radosť, ktorú si prinášal futbalovým fanúšikom na celom svete."

LIVERPOOL

"Legenda, ikona a skutočný velikán hry, ktorý zostane navždy v pamäti. Odpočívaj v pokoji, Pelé."

REAL MADRID

"Real Madrid C.F., jeho prezident a predstavenstvo vyjadrujú hlbokú ľúťosť nad úmrtím legendy svetového futbalu Edsona Arantesa do Nascimenta, Pelého, jedného z najlepších hráčov všetkých čias. Klub by chcel vyjadriť sústrasť jeho rodine, blízkym, jeho klubom, Brazílskej konfederácii a všetkým futbalovým fanúšikom v Brazílii a na celom svete."

BARCELONA

"Barca hlboko ľutuje úmrtie kráľa Pelého, jedného z najlepších hráčov všetkých čias. S ním sa futbal stal väčším. Nech odpočíva v pokoji."

TRÉNER FRANCÚZSKA DIDIER DESCHAMPS

"Odchodom Pelého prišiel futbal o jednu zo svojich najkrajších legiend, ak nie o tú najkrajšiu. Ako všetky legendy, aj kráľ sa zdal byť nesmrteľný. Prinútil ľudí snívať a naďalej vytváral generácie a generácie fanúšikov nášho športu."

UNESCO

"Odchod Pelého nás hlboko zarmútil. Vyjadrujeme sústrasť brazílskemu ľudu a futbalovej rodine. Pelé bol od roku 1994 UNESCO Šampiónom pre šport a neúnavne pracoval na propagácii športu ako nástroja mieru. Bude nám veľmi chýbať."

NIEKOĽKONÁSOBNÝ GRANDSLAMOVÝ VÍŤAZ RAFA NADAL

"Smutný deň pre svet futbalu, pre svet športu. Jeho odkaz bude navždy s nami. Nevidel som ho hrať, nemal som to šťastie, ale vždy ma učili a hovorili mi, že bol kráľom futbalu."

NIEKOĽKONÁSOBNÝ OLYMPIJSKÝ VÍŤAZ V ŠPRINTE USAIN BOLT

"Športová legenda. Odpočívaj v pokoji, kráľ Pelé."

VIACNÁSOBNÝ MAJSTER SVETA VO FORMULE 1 LEWIS HAMILTON

"Dnes sme stratili legendu. Ďakujeme, že si sa s nami podelil o svoj talent, genialitu a lásku. Odkaz Pelého nás bude inšpirovať navždy a navždy."

STEFANO DOMENICALI, GENERÁLNY RIADITEĽ FORMULY 1

"Bol žiarivým svetlom pre Brazíliu a milióny ľudí na celom svete. Jeho schopnosti, úsmev a genialita budú žiť navždy."

BÝVALÁ SVETOVÁ TENISOVÁ JEDNOTKA BILLIE JEAN KINGOVÁ

"Veľká časť športu je pre fanúšikov zábavou a Pelého atletické schopnosti a zručnosti ho urobili celosvetovo známym. Mala som tú česť stráviť s ním nejaký čas. Bol radostný a mal v sebe niečo výnimočné."

Zmienky