Zbavil sa Ronalda, posadil Maguirea. Ten Hag priniesol United trofej po šiestich rokoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Zbavil sa Ronalda, posadil Maguirea. Ten Hag priniesol United trofej po šiestich rokoch
Zľava Lisandro Martínez, Erik ten Hag a Antony. Ešte minulý rok trojica ťahala za jeden povraz v Ajaxe Amsterdam.
Zľava Lisandro Martínez, Erik ten Hag a Antony. Ešte minulý rok trojica ťahala za jeden povraz v Ajaxe Amsterdam.Profimedia
Takmer šesťročné suchoty Manchestru United boli v súvislosti s finále Ligového pohára síce spomínané, ale mierne prehliadnuté, keďže Newcastle United čakal na trofej takmer sedem desaťročí.

Víťazstvo 2:0 vo Wembley opäť otvorilo dvere do vitríny s trofejami na Old Trafford. Čo je možno dôležitejšie, dalo tušiť, že pod vedením holandského manažéra Erika ten Haga sa môžu diať väčšie veci.

Bývalý šéf Ajaxu prišiel do klubu, ktorý sa nachádzal v chaose na ihrisku aj mimo neho po tom, čo v minulej sezóne skončil na šiestom mieste v Premier League.

Hoci s vlastníckymi pomermi 20-násobného anglického šampióna, ktorého chce americká rodina Glazerovcov predať, môže urobiť len málo, na ihrisku formuje tím, ktorý vyzerá byť schopný oživiť slávne časy.

Manchester United - Newcastle United 2:0

Sezóna, ktorá sa začala pod mračnami v podobe Cristiana Ronalda, sa zmenila, odkedy Portugalčan po toxickom páde napokon opustil klub.

Ten Hag sa v tichosti pustil do svojej práce a sformoval celok, ktorý neúnavne pracuje a začína si zvykať na víťazstvá. Šiesty triumf v Ligovom pohári ukončil najdlhšie čakanie klubu na trofej od roku 1983.

A sezóna môže byť ešte lepšia. United sa nachádzajú v osemfinále FA Cupu i Európskej ligy po vyradení Barcelony a na treťom mieste Premier League. Z boja o titul ich nemožno odpisovať.

Ten Hag zažil ťažké začiatky. Po augustovom výprasku 0:4 v Brentforde niektorí predpovedali, že možno skončí skôr, ako na jeseň opadá lístie zo stromov. Pridala sa aj ponižujúca porážka 3:6 s Manchestrom City.

Od tohto debaklu na Etihad začiatkom októbra United prehrali vo všetkých súťažiach len dvakrát. Z útočníka Marcusa Rashforda sa stal kanonier svetovej extratriedy a prestup záložníka Casemira sa javí ako geniálny ťah. Posadenie kapitána Harryho Maguirea na lavičku bolo niečo, čo si predchodcovia Ole Gunnar Solskjaer a Ralf Rangnick nevedeli predstaviť.

Obrana postavená okolo buldoga Lisandra Martíneza a skúsenosťami ošľahaného Raphaela Varana v nedeľu umlčala Newcastle. Krídelník Antony sa stáva miláčikom fanúšikov. Urastený útočník Wout Weghorst, ktorý bol v januári braný ako podpisom z núdze, vyzerá, akoby pre ten Haga podstúpil bez problémov cestu do pekla.

Nie je to ale primárne o jednotlivcoch. Pre ten Haga je kľúčové, aby každý hráč ťahal za jeden povraz. "Zisk trofeje ukazuje, že sa oplatí trpieť a obetovať sa, aby ste každý deň vydali zo seba to najlepšie," povedal novinárom.

"Ak chcete niečo dokázať, musíte niečo vyhrať. Toto ukazuje, že sme na dobrej ceste a že to ide správnym smerom. Budeme šťastní 24 hodín, ale nebudeme spokojní, pretože spokojnosť vedie k lenivosti."

Ten Hag naznačil, že sebavedomie z nedeľňajšieho víťazstva môže byť kľúčové pre zvyšok sezóny.

"Dúfam, že je to veľká inšpirácia, ale nemôžete sa pozerať príliš dopredu. Je to veľký triumf, teraz sme naozaj šťastní. Víťazstvo plodí sebadôveru, pokiaľ to nepreháňate a naďalej robíte správne veci."