Zdravotné patálie Sagana. Po menšej operácii srdca je v poriadku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Zdravotné patálie Sagana. Po menšej operácii srdca je v poriadku
Aktualizované
Sagan mal problémy s vysokým tepom.
Sagan mal problémy s vysokým tepom.Profimedia
Slovenský cyklista Peter Sagan (34) podstúpil v piatok menšiu operáciu srdca. Ako informoval denník La Gazzetta dello Sport, trojnásobný majster sveta bojoval počas minulého víkendu s nezvyčajne vysokým tepom.

Podľa portálu cyclingnews.com mal Sagan počas pretekov v horskej cyklistike v španielskej Chelve neďaleko Valencie "abnormálnu tachykardickú epizódu". V cieli mu opakovane namerali tepovú frekvenciu, ktorá prekonala hranicu 200 úderov za minútu. Slovák absolvoval počas týždňa sériu vyšetrení, ktoré potvrdili počas intenzívnych cvičení abnormálnu tachykardiu, teda pretrvávajúce zrýchlenie srdcového rytmu. 

V univerzitnej nemocnici v talianskej Ancone absolvoval abláciu srdca na kontrolu elektrických impulzov. Pre RTVS to potvrdil jeho mediálny manažér Gabriele Uboldi. Operovali ho budú za prítomnosti kardiológa Roberta Corsettiho, ktorého Sagan pozná od začiatku profesionálnej kariéry. 

"Peter je v poriadku. Približne o týždeň sa opäť posadí na bicykel a bude pokračovať v plánovanom programe. Všetko je pod kontrolou," uviedol po zákroku pre agentúru AFP Uboldi, podľa ktorého nebude nutná vážnejšia operácia.

Sagan sa momentálne venuje horskej cyklistike za tím Specialized Factory Racing Team. V tejto sezóne štartoval v dvoch pretekoch - najprv na podujatí HERO Abú Dabí a minulý víkend v Chelve. Najbližší víkend sa mal predstaviť v španielskom Banyoles, kde však bude po zákroku určite absentovať.

Jeho cieľom je kvalifikovať sa na OH v Paríži, na to však musí nazbierať dostatočné množstvo UCI bodov. Iba 19 najlepších krajín sa kvalifikuje na OH 2024 a Slovensku momentálne patrí až 38. miesto. Sagan má na splnenie kvalifikačných kritérií čas do 26. mája. Ďalšia šanca je, že by dostal možnosť štartovať na základe prerozdelenia nevyužitých miesteniek po konci kvalifikačného procesu.