Ženské MS v boxe odštartovali s ruskými a bieloruskými vlajkami, no i bojkotom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ženské MS v boxe odštartovali s ruskými a bieloruskými vlajkami, no i bojkotom
Turnaj odštartoval v kontroverznom duchu.
Turnaj odštartoval v kontroverznom duchu.Profimedia
Vo štvrtok odštartovali v Indii majstrovstvá sveta žien v boxe, no viaceré krajiny turnaj bojkotujú, keďže na ňom štartujú ruské a bieloruské reprezentantky pod vlastnými vlajkami. Slovenská boxerská federácia (SBF) sa k bojkotu nepridala a do krajiny vyslala tri reprezentantky.

Väčšina športových federácií zakázala účasť ruských a bieloruských športovcov a funkcionárov na svojich podujatiach po tom, ako obe krajiny vojensky napadli Ukrajinu. V niektorých športoch môžu súťažiť, no pod neutrálnou vlajkou.

Na podujatí Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA) v Naí Dillí však súťažia Rusky a Bielorusky s vlastnými vlajkami ako aj hymnami. Ich štátne symboly nechýbali ani na stredajšom otváracom ceremoniáli. Turnaj, ktorý potrvá do 26. marca a zúčastní sa na ňom 65 krajín, bojkotovali napríklad Ukrajina, USA, Kanada či Veľká Británia. Niektoré krajiny už oznámili, že sa nezúčastnia ani na MS mužov v Taškente (1. až 14. mája).

IBA je nástupkyňou organizácie AIBA, pod ktorú dlhé roky patril olympijský box. Kvalifikačný a súťažný proces na OH v Tokiu však prevzal priamo Medzinárodný olympijský výbor (MOV), keď sa ukázalo, že uzbecký prezident AIBA Gafur Rachimov je podozrivý z napojenia na zločinecké organizácie.

IBA vedie Rus Umar Kremľov a veľkým finančným podporovateľom je štátny plynárenský monopol Gazprom. Strešný orgán dlhodobo čelí viacerým korupčným škandálom a hrozí, že box môže vypadnúť z programu OH 2024 v Paríži.

IBA reagovala začiatkom marca na bojkot tak, že voči šéfom národných asociácií otvorila disciplinárne konanie a obvinila ich z "neetického správania". "V boxe nie je miesto pre žiadnu formu diskriminácie," uviedla asociácia. Rusko vyslalo na podujatie dvanásť pästiarok, Bielorusko šesť. Slovensko reprezentujú na podujatí Nicole Ďuríková, Miroslava Jedináková a Jessica Triebeľová.