Zinedine Zidane v netradičnej úlohe: Stal sa ambasádorom tímu Alpine

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zinedine Zidane v netradičnej úlohe: Stal sa ambasádorom tímu Alpine

Zinedine Zidane sa stal ambasádorom tímu F1 Alpine.
Zinedine Zidane sa stal ambasádorom tímu F1 Alpine.Reuters
Bývalý francúzsky futbalista a neskôr tréner Zinedine Zidane (50) je nový ambasádor tímu Alpine zo seriálu formuly 1. Spolu s ním do francúzskej stajne prišla aj dvojnásobná olympijská víťazka v boxe Britka Nicola Adamsová (40), ktorá zaujme pozíciu poradkyne. Spoločnosť Alpine to oznámila v Londýne počas predstavenia monopostov pre nový ročník.

Príchod Zidana a Adamsovej do Alpine je označovaný za súčasť kultúrnej zmeny v automobilke. Prostredníctvom programu Rac(H)er sa snaží podporovať rovnosť príležitostí pre mužov a ženy v pretekaní.

"Som veľmi šťastný, že môžem byť súčasťou tímu Alpine. Mal som možnosť stretnúť sa s generálnym riaditeľom spoločnosti Laurentom Rossim a celým tímom. Odovzdali sme si názory a zaujal ma projekt, ktorý má dať príležitosť mladým ľuďom," uviedol Zidane, ktorý v roku 2021 skončil na lavičke futbalistov Realu Madrid. Päťdesiatročný Francúz navštívil garáž tímu Alpine počas minuloročnej VC Monaka.

Prekvapenie v podobe majstra sveta z roku 1998 a Európy o dva roky neskôr potešilo i samotných pilotov stajne - Pierra Gaslyho a Estebana Ocona. Druhý menovaný preteká s číslom 10, no pri predstavovaní nového monopostu sa sklonil pred inou desiatkou. 

"Od detstva bol jedným z mojich idolov. V piatich rokoch som začal hrať futbal. Keď som chodil na tréningy, musel som mať jeho číslo. Už len to, že ho dnes vidím ako ambasádora a mohol som s ním stráviť určitý čas, ma priam očarilo. Mal som milión otázok k jeho kariére," neskrýval nadšenie Ocon.

Post poradkyne stajne obsadila držiteľka dvoch zlatých olympijských medailí v boxe Nicola Adamsová, ktorá triumfovala v mušej váhe v Londýne 2012 a aj o štyri roky neskôr v Riu de Janeiro. Štyridsaťročná Britka pomôže pripraviť jazdcov akadémie. Prednášať bude v Enstone, kde sídli francúzsky tím. Cieľom jej prednášok má byť zvýšenie povedomia o rozmanitosti.

"V mojej kariére zohrali zásadnú rolu moji mentori. Nemôžem sa dočkať momentu, keď budem môcť odovzdávať skúsenosti, trénovať pretekárov a dávať im rady, ako aj pomôcť zmierniť rodovú nerovnosť športe. Viem, aké je to zažívať predsudky, keďže som v športe, v ktorom dominujú muži, zažila všetky možné pripomienky," dodala úspešná boxerka. 

Ocon a Gasly, ktorý nahradil odchádzajúceho dvojnásobného majstra sveta Fernanda Alonsa, dostali jasný cieľ - obhájiť minimálne štvrté miesto v celkovom poradí a zmenšiť obrovskú stratu na šampiónov Red Bull, Ferrari a Mercedes. Nový ročník F1 sa začína 5. marca v Bahrajne.