AC - Inter. Ronaldov prvý rok v Taliansku, najväčšia demolácia i éra po Calciopoli

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

AC - Inter. Ronaldov prvý rok v Taliansku, najväčšia demolácia i éra po Calciopoli

Milánske derby prinieslo mnoho pamätných momentov. V súboji proti sebe vľavo Iván Córdoba a Andrij Ševčenko.
Milánske derby prinieslo mnoho pamätných momentov. V súboji proti sebe vľavo Iván Córdoba a Andrij Ševčenko. Profimedia
Klasika talianskej futbalovej metropoly bola vždy plná emócií. Od zápasov, keď Ronaldo (46) umlčal silnejšieho súpera, až po duely, v ktorých Inter dominoval po kauze Calciopoli, videli diváci mnoho súbojov na ostrie noža.

Vždy, keď sa spomenie konfrontácia medzi Interom a AC Miláno, vypláva na povrch adrenalín, ktorý sa nedá porovnať s inými stretnutiami Serie A. Historicky najvyrovnanejšie súboje medzi tímami z rovnakého mesta v Taliansku totiž často prinášali bojovné a prestížne predstavenia.

AC Miláno - Inter 0:3 (1997/98)

Bol to Ronaldov prvý rok v Taliansku. Brazílčan, od ktorého sa v talianskej lige, vtedajšej vlajkovej lodi svetového futbalu, očakávalo toľko ako od nikoho iného, debutoval v prvom mestskom súboji, ktorý sa skončil 2:2, gólom na 2:1 z penalty, na ktorý neskôr odpovedal jeho krajan André Cruz.

Druhé derby už bolo autentickým predstavením O Fenomena, ktorý v drese s číslom 10 dohnal súperovu obranu k plaču. Bol to Diego Simeone, kto v úvodnom dejstve otvoril skóre hlavičkou. Brazílčan po zmene strán udrel ukážkovým halfvolejom po famóznom centri Moriera. Dielo, ktoré sa dodnes vrylo do sŕdc fanúšikov Nerazzurri, uzavrel sólom cez pol ihriska Simeone.

Inter - AC Miláno 0:6 (2000/01)

Najvýraznejší výprask v histórii v derby prekvapujúco viedol Gianni Comandini - autor dvoch gólov, ktorými sa začala nočná mora Nerazzurri. V roku, keď AC aj Inter hrali v lige malú rolu, čo potvrdili ich umiestnenia na šiestom a piatom mieste, zostalo meranie síl zapísané v histórii. Víťazov vtedy viedol Cesare Maldini. Pri tejto príležitosti si takmer nikto nevšimol dva zásahy Andrija Ševčenka, ktorý skončil v tabuľke strelcov na druhom mieste s 24 gólmi. Nastrieľal ich o dva menej ako Hernán Crespo.

AC Miláno - Inter 3:2 (2003/04)

Po čerstvom triumfe v Lige majstrov chcelo AC získať prvé Scudetto v Ancelottiho ére. Rossoneri našli svoje kúzlo v strede poľa so slávnym trojuholníkom, ktorý tvorili Gattuso, Pirlo a Seedorf. Ten podporoval fantastický Kaká a aj vďaka tomu sa AC naučilo lietať vysoko. Šok prišiel 21. februára 2004. Inter prekvapil a v prvom polčase dal dva góly prostredníctvom Stankoviča a Cristiana Zanettiho

Krátko po začiatku druhého polčasu znížil skóre hladkým spôsobom Thomasson. Už o niekoľko minút neskôr predviedol nádherný nájazd Kaká, ktorý zostal sám v strede hracej plochy - 2:2. Comeback vyvrcholil delovkou Seedorfa.

AC Miláno - Inter 3:4 (2006/07)

Zlatan Ibrahimovič len nedávno prestúpil do Interu, ktorý začal diktovať tempo talianskeho futbalu po škandále Calciopoli. Bolo to absolútne divadlo. Nerazzurri, ktorých trénoval Roberto Mancini, boli v 48. minúte na koni pomerom 3:0. Seedorf, ktorého umlčal Materazzi, prišiel, aby sa pokúsil veci zmeniť. Gilardino a Kaká svojimi trefami vyčarovali drámu. Vo finále to bol triumf Interu, ktorý odštartoval svoju dominanciu v Taliansku až do slávneho treble v roku 2010.