Udalosti Serie A: Voľný pád Milána či autobus plný prostitútok mieriaci do Monzy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Serie A: Voľný pád Milána či autobus plný prostitútok mieriaci do Monzy
AC Miláno nezažíva ideálne obdobie.
AC Miláno nezažíva ideálne obdobie.Profimedia
Utrpenie obhajcu majstrovskej trofeje sa nekončí. AC Miláno sa po vysokej prehre so Sassuolom 2:5 prepadlo až na piate miesto. V nabitej tabuľke ho čaká veľmi zamotaný boj o pohárové priečky. Za titulom totiž, neohrozene po výhre s AS Rím, mieri Neapol. Má trinásťbodový náskok. A čo ďalšie prinieslo 20. kolo Serie A?

Nový kalendárny rok sa pre AC Miláno začal nenápadne. V juhotalianskom Salerne potrápil tamojšieho brankára desiatimi strelami medzi jeho tri žrde a oslávil výhru 2:1. Ale tá bola, aktuálne na dlhých šesť zápasov, poslednou. Krátko po tom prišla nečakaná strata s AS Rím, keď Rossoneri niekoľko minút pred koncom dokonca viedli doma 2:0, ale nakoniec brali iba bod. A práve tu sa niečo zlomilo.

Nasledovalo vyradenie z pohára od Turína a strata v Lecce (2:2). Málokto si asi myslel, že to pravé má ešte len prísť. Jasná prehra v talianskom Superpohári s mestským rivalom Interom (0:3) odštartovala sériu troch prehier o minimálne tri góly. Po návrate z Rijádu prehralo AC v Laziu 0:4 a naposledy v nedeľu so Sassuolom pred vlastnými fanúšikmi 2:5.

Milánu prestalo fungovať úplne všetko a kúzlo trénera Stefana Pioliho sa akoby vyčerpalo. Nie nadarmo sa píše o tom, že najbližšie kolo bude pre jeho zotrvanie vo funkcii kľúčové. Zlou správou ale je, že pôjde o derby s Interom, ktorý síce nie je herne v pohode, ale od nového roka vyhral päť zo siedmich súťažných stretnutí.

Prípadná domnienka o tom, že nie je zvyčajné, aby AC Miláno doma inkasovalo päť gólov, je správna. Naposledy sa mu to prihodilo pred 26 rokmi, keď na San Sire 6. apríla 1997 triumfoval Juventus (6:1). Že ho napodobní provinčné Sassuolo, si vtedy určite nikto nemyslel. Pioli a jeho zverenci navyše stanovili aj jeden negatívny rekord. Doposiaľ nikdy v histórii najvyššej talianskej súťaže totiž AC Miláno nedostalo v dvoch po sebe idúcich zápasoch štyri zásahy.

Obrana je na tom naozaj biedne, veď Miláno inkasovalo v siedmich súťažných dueloch po majstrovstvách sveta už 18 gólov, čo sa nikomu v TOP 5 európskych ligách nestalo. Na jeseň sa pritom tím pýšil pevnou a organizovanou defenzívou. Teraz sa situácia zmenila.

"Potrebujeme body, aby sme sa zachránili, takto to nepôjde," prehlásil po nedeľnej šokujúcej prehre 0:2 s Monzou tréner Massimiliano Allegri o svojom Juventuse. Toskánsky tréner apeloval na svojich hráčov, aby prijali pätnásťbodový odpočet ako fakt a uvedomili si, že majú momentálne 23 a nie 38 bodov. Podobné zaváhania ich v konečnom dôsledku môžu vyjsť až fatálne.

Aktuálna tabuľka Serie A.
Aktuálna tabuľka Serie A.Flashscore

Allegriho slávna obrana je podobne ako v Miláne už iba spomienkou. Kde sú tie časy, keď jeho zverenci zbierali jedno čisté konto za druhým? Juventus v tomto ročníku Serie A inkasoval síce stále iba úctyhodných 17 gólov, ale hneď desať z nich v ostatných troch kolách. S nováčikom Monzou navyše už raz prehral.

Brianzoli pod vedením bývalého hráča Juventusu Raffaela Palladina porazili tohto slávneho súpera v oboch vzájomných ligových stretnutiach, čo sa im proti nikomu inému zatiaľ nepodarilo. Mladý tréner získal okrem troch bodov aj kravatu športového riaditeľa Adriana Gallianiho, s ktorým vyhral stávku. Jeho sen o pozdvihnutí svojho domovského celku stále pokračuje a naberá na obrátkach.

Talianske médiá nelenili a bezprostredne po víťazstve nad Juventusom vytiahli video z vianočného večierku, kde bol v hlavnej úlohe prezident klubu Silvio Berlusconi. V duchu svojho najväčšieho rozmachu z 80. a 90. rokoch hráčom prisľúbil, že keď porazia nejakého veľkého súpera, nechá im poslať autobus plný prostitútok.

Či svoj sľub dodržal, nie je jasné. Na otázky novinárov odpovedal iba v tom zmysle, že už mu volalo asi sto ľudí a dožadovali sa, aby svoj záväzok splnil. Nechcel prezradiť, či boli medzi volajúcimi aj hráči klubu. Každopádne, najdôležitejšie je, že jedenásta Monza stráca iba bod na hornú polovicu tabuľky, pričom desiate miesto označovalo ambiciózne vedenie za svoj cieľ pred touto debutovou sezónou. Mnohí si ťukali na čelo s tým, že Berlusconi už definitívne stratil súdnosť.

Hráč kola

Hráčom kola nemôže byť nikto iný ako kapitán Sassuola Domenico Berardi. Na slávnom San Sire jeden gól dal a na tri ďalšie prihral. Svojmu tímu pomohol k jasnej výhre. Galavečer korunoval tým, že prepustil penaltu Laurientému, ktorý sa potreboval dostať do pohody. Jediným čiernym bodom bola zbytočná scéna po Kruničovom postrčení.

Sassuolo sa vďaka nemu snáď definitívne odrazilo od pomyselného dna a na zostupové pásmo má náskok slušných sedem bodov. Oddýchnuť si musel aj tréner Alessio Dionisi, ktorý teraz bude chcieť pokračovať v ceste do pokojného stredu tabuľky.

Gól kola

Výstavným kúskom v súboji Neapola s AS Rím potvrdil svoju fazónu najlepší strelec talianskej Serie A Victor Osimhen. Legionár z Nigérie vsietil už štrnásty presný zásah, keď si krásne spracoval center najprv prsiami, potom stehnom a následne ešte pred dopadom lopty na trávnik stihol presne vypáliť.

Osimhen vyrovnal osobný rekord v počte strelených gólov v jednom ročníku, na čo mu, mimochodom, stačilo nastúpiť do šestnástich zápasov. Zároveň pomohol Neapolu k trinásťbodovému náskoku na druhý Inter. Takýto bodový rozdiel v Serii A doposiaľ v trojbodovej ére nikdy po 20. kole medzi prvým a druhým nebol.

Slováci v 20. kole 

Najvýraznejšiu stopu zanechal stredopoliar Stanislav Lobotka. Reprezentant Slovenska pokračuje v spanilej jazde so svojim Neapolom za majstrovským titulom. Spoločne sa radovali zo štvrtej výhry po sebe a na čele tabuľky im svieti spomínaný trinásťbodový náskok. Lobotka odohral 90 minút. 

Novicom na Apeninskom polostrove je ofenzívny futbalista Ondrej Duda, ktorý prišiel na hosťovanie do Verony z nemeckej Bundesligy. Premiérovo naskočil na záverečnú polhodinu do pondelkovej dohrávky na pôde Udinese (1:1). Naopak, stopér Norbert Gyömbér si lieči svalové zranenie, ktoré utrpel v predchádzajúcom kole proti Neapolu. Ďalší stredný obranca - Milan Škriniar - si v Cremonese odpykával trest za červenú kartu.

Piaty do partie, útočník David Strelec, sledoval stretnutie s Bolognou z lavičky náhradníkov. V Serii A naposledy nastúpil v novembri. Aj preto ho Spezia uvoľnila na hosťovanie do Regginy.