Aký bude osud Štadióna 974 - prvej plne demontovateľnej arény?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Aký bude osud Štadióna 974 - prvej plne demontovateľnej arény?

Pohľad na Štadión 974. Čoskoro sa definitívne zmení.
Pohľad na Štadión 974. Čoskoro sa definitívne zmení. Profimedia
Ikonické štadióny majstrovstiev sveta dlho žili v pamäti tých, ktorí na nich hrali alebo ich navštívili. Často stáli ako maják v pozadí hostiteľského mesta, ale Štadión 974, na ktorom sa v Dauhe odohralo sedem zápasov, čoskoro prestane existovať.

Drahé štadióny majstrovstiev sveta sa často ukázali ako následne nepoužiteľné pre hostiteľskú krajinu. Dočasná aréna, ktorou je (alebo ak chcete, už bol) Štadión 974, predstavená v novembri minulého roka, splnila svoju úlohu a jej prefabrikované časti budú čoskoro demontované.

Sedadlá z viacerých arén v Katare budú odstránené a odovzdané futbalovým projektom v zahraničí, ale osud modulárnych prvkov na Štadióne 974, ktoré podľa organizátorov znížili náklady a množstvo odpadu, je stále nejasný.

Médiá informovali, že kontajnery a ďalšie časti, z ktorých sa štadión skladá, budú odoslané buď do Afriky, alebo do Uruguaja, ktorý by sa mohol uchádzať o majstrovstvá sveta v roku 2030 ako súčasť juhoamerickej kandidatúry.

"Začali sa prvé práce na vyradení štadióna z turnajového režimu pred spätným odovzdaním hostiteľskej krajine. V súčasnosti sa dokončuje presný harmonogram úplnej demontáže a opätovného využitia štadióna," uviedli organizátori turnaja.

Aréna, označovaná za "prvé plne demontovateľné dejisko turnaja" v histórii majstrovstiev sveta, bude 16. decembra - dva dni pred finále - hostiť aj módnu prehliadku, na ktorej vystúpi niekoľko hudobných umelcov.

Aréna plná kovu

Štadión 974 je prvým štadiónom, ktorý fanúšikovia prilietajúci do Kataru uvideli po pristátí na letisku a na ceste do centra Dauhy.

Kovová aréna sa nachádza na nábreží s výhľadom na Arabský záliv a panorámu štvrti West Bay. Nebyť konštrukcie, ktorá podopiera strechu, ľahko by ste si ju mohli pomýliť s lodným kontajneroviskom.

Štadión s kapacitou 44 089 miest je pomenovaný podľa počtu kontajnerov rôznych žiarivých farieb, ktoré sa použili na výstavbu arény. Číslo 974 je zároveň aj medzinárodnou telefónnou predvoľbou pre Katar.

"Lodné kontajnery použité pri výstavbe sa môžu recyklovať a opätovne použiť na výstavbu štadiónov alebo iných športových zariadení na rôznych miestach. Tento štadión má obrovský potenciál dedičstva," povedal Mohamed Al Atwaan, riaditeľ správy zariadení arény.

Jedinečná konštrukcia

Unikátna konštrukcia sa postarala o elektrizujúcu atmosféru, najmä keď sa na zápasy svojich tímov dostavili vo veľkom počte búrliví fanúšikovia z Mexika, Argentíny a Brazílie. Tí spievali ako jeden a ich skandovanie sa ozývalo po celej aréne.

Akustika štadióna im pomáhala zvyšovať hladinu decibelov, zatiaľ čo tribúny sa takisto otriasali počas mohutného poskakovania.

To, čo sa začalo mexickou vlnou v dueli medzi Mexikom a Poľskom, sa skončilo brazílskou sambou po tom, čo favorit v osemfinále rozdrvil Južnú Kóreu 4:1.

Štadión 974 je tiež jedinou z ôsmich arén majstrovstiev sveta v Katare bez klimatizácie. Znamenalo to, že všetkých sedem stretnutí, ktoré hostil, sa mohlo hrať až po západe slnka.

Teploty vo vnútri arény boli stále nízke, keďže konštrukcia umožňovala vetranie pomocou pozemného a morského vánku.