Al Rihla má v sebe špeciálny senzor, ktorý sa pred každým duelom nabíja

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Al Rihla má v sebe špeciálny senzor, ktorý sa pred každým duelom nabíja

Špeciálna lopta, ktorá má v sebe senzor na sledovanie pohybu v reálnom čase.
Špeciálna lopta, ktorá má v sebe senzor na sledovanie pohybu v reálnom čase.Profimedia
Futbalová lopta Adidas Al Rihla, s ktorou sa hrá na MS 2022 v Katare, má vo vnútri senzor, ktorý umožňuje sledovanie v reálnom čase.

Ide o nový technologický krok s myšlenkou zefektívnenia správnych rozhodnutí na ihrisku. Preto FIFA a Adidas predstavili loptu high-tech s názvom Al Rihla. Vo vnútri má 14-gramový senzor umožňujúci v reálnom čase sledovať presnú polohu v ktoromkoľvek priestore.

Výrazne to pomáha aj pri práci VAR-u a posudzovaní gólov, ofsajdov či mnohých ďalších herných situácií. Lopty sa musia pred každým zápasom nabíjať, keďže senzor má dosť malú batériu. Vydrží iba zhruba šesť hodín aktívneho používania.

Senzor bol vyvinutý a vyrobený spoločnosťou Kinexon. Jeho spoluzakladateľ Maximilian Schmidt vysvetlil, že zakaždým, keď príde lopta k dotyku s hráčmi alebo trávnikom, systém ju zachytí rýchlosťou päťdesiat snímok za sekundu.

"Údaje sa v reálnom čase odosielajú zo senzorov do polohovacieho systému LPS, čo zahŕňa konfiguráciu sieťových antén inštalovaných okolo ihriska. Tie zachytávajú a ukladajú údaje na okamžité použitie," povedal Schmidt.

"Keď sa lopta počas zápasu dostane mimo hraciu plochu a do hry príde nový kus, tak sa systém Kinexon automaticky prepne a zbiera údaje vymenenej lopty bez potrebného ľudského zásahu," dodal.