Gutová-Behramiová slávi dvakrát. Získala veľký glóbus i malý za obrovský slalom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Gutová-Behramiová slávi dvakrát. Získala veľký glóbus i malý za obrovský slalom
Gutová-Behramiová má istotu veľkého glóbusu.
Gutová-Behramiová má istotu veľkého glóbusu.TASR
Švajčiarska lyžiarka Lara Gutová-Behramiová (32) získala veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári 2023/2024. Rozhodla o tom desiatym miestom v obrovskom slalome na finálovom podujatí Svetového pohára v rakúskom Saalbachu.

Zvíťazila Talianka Federica Brignoneová, druhá bola Novozélanďanka Alice Robinsonová a tretia skončila Thea Louise Stjernesundová z Nórska. Švajčiarka si zároveň zaistila malý glóbus za "obrák" a bude z vedúcej pozície bojovať aj o sezónne trofeje za zjazd a super-G. 

Gutová-Behramiová dosiahla druhé prvenstvo v celkovom poradí, predtým sa tešila v sezóne 2015/16. Medzi mužmi sa tešil tretíkrát v rade jej krajan Marco Odermatt. Švajčiarsko získalo dva veľké glóbusy naposledy v sezóne 1987/88 zásluhou Pirmina Zurbriggena a Michely Figiniovej.

"Je to neuveriteľné. Obrovský slalom bol vždy pre mňa veľmi dôležitý. Bola som veľmi nervózna, chcela som ho vyhrať, ale nemala som dobrý deň. Prvé kolo nebolo podľa mojich predstáv. V druhom som išla na istotu a kalkulovala, ktorá musím skončiť a koľko bodov potrebujem. V podstate mi bolo jedno, či budem prvá alebo pätnásta. Lyžovala som veľmi zle, ale najdôležitejšie bolo potvrdiť oba glóbusy. Dúfam, že aj budúci víkend príde veľa fanúšikov a podporia všetkých lyžiarov," uviedla Gutová-Behramiová do mikrofónu FIS.

Tridsaťdvaročná lyžiarka má pred záverečnými dvoma súťažami ročníka na čele nedostihnuteľný 208-bodový náskok pred Taliankou Fredericou Brignoneovou. Tretia skončí Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá vyhrala SP v predchádzajúcich dvoch sezónach.

Švajčiarke v nedeľnom obrovskom slalome stačilo na zaistenie prvenstva 13. miesto a vďaka desiatej pozícii sa jej to podarilo splniť. Gutová-Behramiová zároveň získala premiérový malý glóbus za "obrák", keď jej v nedeľu stačilo skončiť v bodovanej 15-ke redukovaného poradia. Celkovo je to jej piaty malý glóbus, predtým sa štyrikrát tešila v super-G (2014, 2016, 2021, 2023).

Jej talianska súperka dosiahla dvanáste víťazstvo v tejto disciplíne a 27. celkovo, ale v sezónnom poradí stratila na víťazku 21 bodov. Tretia skončila Švédka Sara Hectorová.

Slovenka Petra Vlhová chýbala v štartovej listine. Po zranení na domácom svahu v Jasnej a následnej operácii kolena sa pre ňu sezóna predčasne skončila. Dvadsaťosemročná Slovenka vynechala štyri obrovské slalome a so ziskom 297 bodov jej stačilo na konečnú ôsmu priečku v poradí disciplíny.

Po prvom kole viedla Brignoneová. Pred druhou Stjernesundovou mala náskok 48 stotín sekundy, na tretej priečke figurovala Robinsonová (+0,85). Gutová-Behramiová obsadila ôsmu pozíciu.

V druhom sa predstavilo všetkých 24 zjazdárok, ktoré sa museli vyrovnať s náročnými podmienkami, keďže v Rakúsku boli teploty opäť nad nulou. Najväčšiu pozornosť pútal súboj medzi Brignoneovou s Gutovou-Behramiovou.

Švajčiarka neriskovala a prišla do cieľa na priebežnom štvrtom mieste s istotu zisku veľkého glóbusu a aj malého za disciplínu. Robinsonová v druhom kole predviedla agresívnu jazdu a posunula sa na druhú priečku, Stjernesundová skončila za ňou, ale stačilo to na pódium. Brignoneová nedala svojou jazdu šancu konkurencii a tešila sa z triumfu.

Výsledky finálového obrovského slalomu SP v Saalbachu:

1. Federica Brignoneová (Tal.) 2:20,05 min.,

2. Alice Robinsonová (N.Zél.) +1,36 s,

3. Thea Louise Stjernesundová (Nór.) +1,67,

4. Stephanie Brunnerová +1,92,

5. Julia Scheibová (obe Rak.) +2,01,

...

10. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) +3,22

Celkové poradie SP (po 37 z 39 súťaží):

1. Gutová-Behramiová 1 680 b.*, 

2. Brignoneová 1 472,

3. Mikaela Shiffrinová (USA) 1 409,

4. Sara Hectorová (Švéd.) 922,

5. Petra VLHOVÁ (SR) 802

*istý zisk veľkého glóbusu

Konečné poradie obrovského slalomu (11):

1. Gutová-Behramiová 771,

2. Brignoneová 750,

3. Hectorová 583,

...

8. VLHOVÁ 297