Nočný slalom v Schladmingu ovládol Odermatt, Andreas Žampa do 2. kola nepostúpil

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Nočný slalom v Schladmingu ovládol Odermatt, Andreas Žampa do 2. kola nepostúpil
Aktualizované
Odermatt opäť ukázal svoje kvality.
Odermatt opäť ukázal svoje kvality.Profimedia
Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt (26) triumfoval v nočnom obrovskom slalome Svetového pohára v rakúskom Schladmingu a predĺžil víťaznú sériu v tejto disciplíne. Po 1. kole bol po veľkej chybe až jedenásty, ale najlepšou druhou jazdou sa vyšvihol na najvyšší stupienok. Upevnil si tak vedenie v celkovom poradí seriálu i priebežnej klasifikácii "obráku".

Odermatt zvíťazil s náskokom piatich stotín sekundy pred domácim Manuelom Fellerom, ktorý neudržal vedenie po prvom kole. Na pódiu ich doplnil tretí Slovinec Žan Kranjec (+0,29). 

Švajčiar vyhral osem obrovských slalomov v rade - tri na konci minulej sezóny a všetkých päť v tejto zime. V utorok potvrdil svoju dominanciu, pripísal si ôsmy triumf v sezóne a celkovo 32. v kariére. Vo svojej najsilnejšej disciplíne slávil už 19. prvenstvo v SP. Jeho krajan a vlaňajší víťaz Loic Meillard obsadil piate miesto (+0,56).

Odermatt mal pritom v 1. kole na zľadovatelej trati málo vídané problémy. Obhajca veľkého i malého glóbusu takmer vypadol po veľkej chybe pred druhým medzičasom, keď vyšiel z línie a len tesne sa zmestil do ďalšej bránky. Po polovici súťaže bol až jedenásty so stratou 98 stotín. Druhá jazda v jeho podaní bola oveľa dynamickejšia, ideálne časoval oblúky a najmä sa vyvaroval chýb. Nakoniec mu to stačilo na triumf, keďže jeho najväčší rivali mu nedokázali konkurovať. Feller síce predviedol pred domácim publikom opäť typickú dravú jazdu, no v druhom kole už nebola taká čistá.

Andreas Žampa sa vydal na trať so štartovým číslom 42, najmä v strmine "bojoval" s líniou a v cieli sa zaradil na priebežné 31. miesto, teda za postupovú tridsiatku. Neskôr ho predstihli ešte siedmi pretekári. Od postupu do 2. kola ho delili dve desatiny sekundy. Nebezpečná situácia nastala pri jazde Fadriho Janutina s číslom 44. Švajčiar sa takmer zrazil s jedným z usporiadateľov, ktorý opravoval bránku v strednej pasáži a nestihol opustiť trať.