Malá-veľká neznáma. Vlhová bude chcieť v Tremblante minimalizovať škody

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Malá-veľká neznáma. Vlhová bude chcieť v Tremblante minimalizovať škody

Podarí sa Vlhovej dostať znovu medzi tri najlepšie pretekárky?
Podarí sa Vlhovej dostať znovu medzi tri najlepšie pretekárky?Profimedia
Po zastávke v americkom Killingtone sa Svetový pohár žien v alpskom lyžovaní presúva o vyše 400 kilometrov na sever do kanadského Tremblantu. Na miesto, kde sa v histórii súťaže pretekalo iba raz. Ešte v roku 1983.

Malá-veľká neznáma

Aj preto je kopec neznámou a môžeme očakávať aj prekvapenia. Neznámou však nebude úplne pre Kanaďanky, konkrétne pre Valérie Grenierovú, ktorá na týchto zjazdovkách vyrastala.

"Znamená to pre mňa všetko. Je to ako splnený sen, o ktorom som si nikdy nemyslela, že je možný. Pred pretekmi bolo veľmi vzrušujúce vedieť, že sem čoskoro prídeme. Nesmierne som sa na to tešila. Byť tu osobne a vidieť všetku prácu, ktorá bola vynaložená, je to pôsobivé," povedala Grenierová pre CBC pred prvým z dvoch obrovských slalomov v Tremblante.

Pretekárky mali minimum času sa zoznámiť s miestom, kde sa bude pretekať dva dni po sebe v rovnakej disciplíne. Slovenka Petra Vlhová sa na svah dokonca dostala prvý raz až v piatok.

"V stredu večer sme prišli, absolútne netuším, ako to tu vyzerá. Prvýkrát pôjdem až v piatok. Dúfam, že nás pustia na pretekový kopec a vyskúšame si to. Veľa pretekárok tu nebolo a nevieme, aký je to kopec," citovala 28-ročnú pretekárku agentúra TASR.

Aj z toho možno vyčítať, že prekvapení tu môže byť neúrekom. Kto sú však napriek tomu najväčšie ašpirantky na výhru počas víkendu?

Favoritky na triumf

Jedno meno výrazne vyčnieva. Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová vyhrala obráky v rakúskom Söldene i americkom Killingtone a usadila sa na čele disciplíny so ziskom 200 bodov. Druhá priečka pred týždňom patrila Alice Robinsonovej z Nového Zélandu, stupeň víťaziek doplnila Mikaela Shiffrinová, ktorá doposiaľ vyčnieva predovšetkým v slalomoch.

Pri pohľade na koniec októbra, keď sa jazdilo na starom kontinente, sa za Gutovou-Behramiovou umiestnili Federica Brignoneová z Talianska a Vlhová. Do širšieho okruhu favoritiek musíme brať aj Švédku Saru Hectorovú a ďalšiu Talianku Martu Bassinovú

Kanaďanka Grenierová má z domácich pretekárok najväčšie šance na TOP 10 a možno ešte aj o čosi vyššie. V aktuálnej sezóne obrovského slalomu brala siedme a piate miesto. Šancu na prienik do druhého kola majú aj dve jej krajanky.

Britt Richardsonová, stále iba dvadsaťročná pretekárka, brala body za 22. a 24. pozíciu. Tesne za prvou tridsiatkou zostala dvakrát iná reprezentantka "javorového listu" - Gray Cassidyová (32. a 39. priečka).

Šance Petry Vlhovej

Na štvrtkovej tlačovej konferencii Petra Vlhová priznala, že v novej sezóne sa v obrovskom slalome necíti úplne vo svojej koži:

"V obráku sme trochu pozadu v porovnaní so slalomom. Momentálne budem chcieť útočiť na pódium, prípadne na víťazstvo. Môj cieľ bude nájsť správny dobrý pocit na lyžiach, aby som si ho vrátila späť. V obráku sa totiž momentálne necítim dobre."

Napriek tomu bola tretia a sedem dní spätne desiata. Práve minimalizácia bodových rozdielov bude pre rodáčku z Liptova kľúčová pred návratom na európske svahy. Po pretekoch v Kanade sa Vlhová najbližšie predstaví vo Svetovom pohári 21. decembra vo francúzskom Courcheveli. V nedeľu však môže ťažiť aj z toho, že trať prvého kola postaví jej tréner Mauro Pini. 

"Opakuje sa to zakaždým. Teoreticky to môže byť výhoda. Mauro je však ten typ, ktorý sa nebojí postaviť niečo ťažšie. Zoberie si to na seba a postaví to ťažšie a verí mi, že to dokážem zvládnuť. Vie, že som skôr technická lyžiarka."

Poradie na štarte

Sobota - 1. kolo, TOP 7:

1. Gutová-Behramiová, 2. Grenierová, 3. Shiffrinová, 4. Brignoneová, 5. Hectorová, 6. Vlhová, 7, Bassinová.

Oplatí sa sledovať:

9. Mina Fürst Holtmann (Nórsko), 11. Robinsonová, 14. Paula Moltzanová (USA).

Poradie 1. kola nedeľňajších pretekov sa bude žrebovať v sobotu večer, respektíve v noci.

Kde a kedy preteky sledovať?

Obrovské slalomy žien v Tremblante sú na programe v sobotu 2. a nedeľu 3. decembra. Prvé kolá sa začínajú ešte o hodinu neskôr ako pred týždňom v Killingtone, teda o 17:00, druhé od 20:15. Priamy prenos na Slovensku má pod palcom znovu stanica JOJ ŠPORT.