Päť nezabudnuteľných momentov Super Bowlu: Napadnutý kouč, geniálna akcia a magický čas

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Päť nezabudnuteľných momentov Super Bowlu: Napadnutý kouč, geniálna akcia a magický čas
Travis Kelce kričí na vlastného trénera Andyho Reida.
Travis Kelce kričí na vlastného trénera Andyho Reida.Profimedia
Kansas City Chiefs majú opäť v rukách trofej Vincea Lombardiho a ich líder Patrick Mahomes (28) je znova o dobrý kus väčšou ikonou. Posledný zápas sezóny vyhral tretíkrát a zaradil sa medzi šesť najlepších quarterbackov histórie. Nebol však jediným hrdinom tradične veľkolepého podujatia. Super Bowl LXVIII priniesol aj niekoľko ďalších pamätných momentov.

Chiefs sa znovu tešia z ďalšieho víťazstva v Super Bowle. Cesta k nemu ale nebola jednoduchá.

Genialita pre McCaffreyho

Najmä v prvom polčase boli "Niners" lepším tímom, a to aj vďaka akcii, ktorú zo svojho trénerského vrecka vytiahol mladý Kyle Shanahan. Najlepší running back v celej lige Christian McCaffrey zbieral pomerne úspešné prieniky cez stred obrany, až kým pred koncom druhej štvrtiny neprišiel nečakaný a geniálny ťah 49ers.

Quarterback Brock Purdy sa tentoraz nerozhodol pre prihrávku dopredu, ale nečakane ju poslal na ľavú stranu ihriska, kde číhal pripravený Jauan Jennings. Práve tento wide-receiver na seba nalákal húf obrancov a majstrovskou prihrávkou cez celú šírku ihriska vytvoril McCaffreymu doslova diaľnicu na touchdown. V tom momente viedli 49ers o 10 bodov.

Kelce napadol vlastného trénera

Krátko po tom, ako sa 49ers ujali vedenia, bol Isiah Pacheco blízko k touchdownu, lenže lopta mu pod tlakom obrany vypadla z rúk a Chiefs prišli o možnosť skórovať. To naštartovalo hviezdu Travisa Kelceho, ktorý sa nekompromisne pustil do svojho trénera, nakričal naňho a v podstate ho urazil. Kelce bol očividne nahnevaný, že v tej chvíli nebol na ihrisku. Reid však zachoval chladnú hlavu, nasadil výraz sústredeného mroža a koučoval ďalej.

Po zápase si však už obaja aktéri vymieňali komplimenty. "Zostane to medzi nami. Hrám pod najlepším trénerom, akého kedy tento šport mal," rozprával Kelce, ktorého z tribúny povzbudzovala priateľka a speváčka Taylor Swift. A tréner Andy Reid? "Len mi vravel: Daj ma tam, skórujem! To je to, čo na ňom milujem," zachoval dekórum Reid.

Natrhnutá achilovka

Vo chvíli, keď sa 49ers viezli na pozitívnej vlne, ich postihla veľká komplikácia v podstate mimo ihriska. Jeden z najdôležitejších pilierov obrany Dre Greenlaw sa práve chystal vybehnúť na trávnik, aby mohol atakovať rozohrávku Chiefs, lenže namiesto šprintu prišiel pád a smutný koniec. Roztrhol si achilovku.

Až do tohto momentu bola obrana San Francisca bezchybná a kto vie, ako by zápas dopadol, keby 49ers neprišli o jednu zo svojich veľkých opôr.

Rekordy

Ako to už vo veľkých zápasoch býva, o mnohom rozhodujú kopy. Tentoraz to bol výnimočný súboj medzi Jakeom Moodym a Harrisonom Butkerom. San Francisco poslalo prvú výzvu vďaka Moodymu. Ten otvoril skóre zápasu presným kopom dlhým 55 yardov, čím zlepšil 30 rokov starý rekord Steva Christieho z Buffalo Bills (54 yardov v Super Bowle 1994). Butker však dokázal kontrovať. V druhom polčase s veľkým úsilím dokonca skóroval z 57 yardov! V tom čase to znamenlo zníženie straty na štyri body, ale nový rekord Super Bowlu pomohol Chiefs otočiť zápas.

Magický čas 0:03

Nikdy nie je koniec, kým nie je naozaj koniec. Kansas bol dvakrát blízko k prehre, ale nakoniec sa mu podarilo dvakrát prekonať obranu 49ers tesne pred uplynutím časového limitu. Len tri sekundy pred koncom druhého polčasu pripravili Chiefs veľmi dobrú pozíciu pre už spomínaného Butkera, ktorý si udržal nervy na uzde a svojím kopom v čaes 14:57 vyrovnal na 19:19, čím pripravil len druhé predĺženie v histórii Super Bowlu. V zápase mal stopercentnú úspešnosť, keď trafil všetky svoje štyri kopy.

A ešte raz, v čase 14:57, zasiahli Chiefs srdcia fanúšikov San Francisca. Tentoraz to bolo predĺženie a víťazný touchdown. Opäť mu však predchádzala poctivá práca, ktorú hráči Kansasu v kľúčových momentoch zvládli bezchybne. Pred rozhodujúcou akciou Mahomes, Pacheco a Kelce dostali loptu na tri yardy od základnej čiary a záverečná sedemyardová prihrávka Mahomesa na Hardmana rozhodla zápas. Na to sa už odpovedať nedalo.

Chiefs naďalej vládnu NFL, za posledných päť rokov boli štyrikrát vo finále ligy a v ére Andyho Reida získali tri tituly. Zároveň sa stali prvým tímom po 19 rokoch, ktorý obhájil víťazstvo v Super Bowle.