Tragédia v Kansase. Pri oslavách triumfu v Super Bowle došlo k streľbe a úmrtiu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Tragédia v Kansase. Pri oslavách triumfu v Super Bowle došlo k streľbe a úmrtiu
Slávnosť sa zmenila na drámu.
Slávnosť sa zmenila na drámu.Reuters
Oslavy triumfu Kansasu vo futbalovom Super Bowle mali smutnú dohru. Pri slávnosti víťazstva miestneho tímu došlo k streľbe a zomrel najmenej jeden človek, niekoľko ďalších ľudí utrpelo zranenie. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych hasičov. Polícia oznámila zadržanie dvoch podozrivých.

V najväčšom meste štátu Missouri sa v stredu konal slávnostný sprievod po nedeľnom úspechu klubu Kansas City Chiefs. Podľa policajného hovorcu sa strieľalo ku koncu akcie neďaleko stanice Union Station, informoval miestny denník Kansas City Star, ktorý tvrdí, že ľudia začali po výstreloch utekať na všetky strany v snahe dostať sa do bezpečia.

Policajná náčelníčka Stacey Gravesová na tlačovej konferencii uviedla, že dve podozrivé osoby sú vo väzbe.  Takisto informovala, že obe boli ozbrojené. Streľba si vyžiadala jednu obeť a celkovo bolo zasiahnutých 10 až 15 ľudí. Na zhromaždení a sprievode bolo približne 800 príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní. Všetci hráči, tréneri a zamestnanci Chiefs, ktorí sa zúčastnili na víťaznom zhromaždení, sú v poriadku a v bezpečí, povedal novinárom starosta Quinton Lucas.

Niekoľko hodín po krviprelievaní úrady stále zisťovali presný počet a podrobnosti o obetiach. Detská nemocnica Children's Mercy Kansas City ošetrila tucet pacientov z mítingu, z toho 11 mladistvých, pričom deväť z nich utrpelo strelné zranenia, uviedol hovorca nemocnice. 

K streľbe došlo podľa polície na konci víťazného zhromaždenia po sprievode. Na videozázname zverejnenom na sociálnych sieťach bolo vidieť chaos pred stanicou, kde desiatky policajtov s vytasenými zbraňami vbehli do budovy, zatiaľ čo okoloidúci utekali opačným smerom. Na záberoch, ktoré na internete zverejnila televízia ABC News, bolo počuť rýchlu streľbu.

Linebacker víťazov Super Bowlu Drue Tranquill, ktorý bol taktiež na oslavách, požiadal na sociálnych sieťach o modlitby: "Modlite sa, aby lekári a prví záchranári mali pevné ruky a aby sa všetci úplne uzdravili."

Vo vyhlásení NFL sa uvádza: "Sme hlboko zarmútení nezmyselnou streľbou, ku ktorej došlo dnes v Kansas City po oslave zápasu Chiefs. Naše myšlienky sú s obeťami a všetkými zasiahnutými."

Guvernér štátu Missouri Mike Parson s manželkou boli prítomní pri streľbe v blízkosti železničnej stanice, ale po incidente boli v bezpečí, uviedol v správe zverejnenej na X a poďakoval orgánom činným v trestnom konaní za ich reakciu. Rozohrávač Patrick Mahomes na sociálnej sieti X uviedol: "Modlím sa za Kansas City," za čím nasledovalo niekoľko emotikonov s modliacimi sa rukami.

Chiefs v nedeľu porazili San Francisco 49ers v predĺžení a vyhrali Super Bowl 25:22. Dňa 17. júna 1933 sa stanica Union Station stala miestom prestrelky a vraždy štyroch strážcov zákona a jedného zločinca na úteku v rámci známeho incidentu známeho ako masaker v Kansas City.

Stredajšie násilnosti sa odohrali v deň šiesteho výročia jednej z najznámejších masových strelieb v nedávnej histórii USA, keď na strednej škole Marjory Stoneman Douglas v Parklande na Floride zahynulo 17 ľudí a ďalších 17 bolo zranených. Strelec z tohto incidentu, bývalý študent, ktorý mal v tom čase 19 rokov, priznal svoju vinu a bol odsúdený na doživotie.