Barcelona - Real. Posledné tri bitky: Ter Stegenov neobvyklý výbuch i Busquetsov rekord

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Barcelona - Real. Posledné tri bitky: Ter Stegenov neobvyklý výbuch i Busquetsov rekord

Ter Stegen v súboji s Viníciusom.
Ter Stegen v súboji s Viníciusom. Profimedia
Po piatykrát v tejto sezóne sa proti sebe postavia Barcelona a Real Madrid. Oboch gigantov pritom čaká odveta semifinále domáceho pohára o necelé tri týždne. Mimo jeho prvého duelu prišlo k El Clásicu už v letnej príprave, v lige a tiež v španielskom Superpohári. Aké boli posledné tri duely medzi večnými rivalmi?

16. október 2022, Real - Barcelona 3:1

Čisté konto: 83 minút - 12 minút.

Jubilejné 250. El Clásico sa stalo jasnou korisťou Realu. Pred zápasom sa hovorilo o skvelej forme brankára Barcy ter Stegena, ktorý v predchádzajúcich ôsmich ligových zápasoch (720 minút) inkasoval iba jeden gól! Na Santiago Bernabéu ale v 12. minúte vyrazil loptu k Benzemovi a útočník, ktorý na druhý deň získal Zlatú loptu, nemal problém zakončiť.

Nemecký brankár lovil guľaté teleso zo svojej siete ešte dvakrát. Pre katalánsky klub to bola mimoriadna facka v La Lige. Vo zvyšku ligovej sezóny (24 zápasov) obdržal ter Stegen len päť gólov, vtedy tri za 90 minút proti Realu... Biely balet sa osamostatnil na čele tabuľky a tréner Xavi sa vyjadril, že Madridčania sú vyspelejší.

15. január 2023, Real - Barcelona 1:3

Strely na bránu v prvom polčase: 0:3.

Lenže odvtedy bola Barcelona lepším celkom. Októbrovú prehru Realu vrátila zrkadlovým výsledkom o tri mesiace neskôr vo finále španielskeho Superpohára v saudskoarabskom Rijáde. Podľa očitých svedkov podali Benzema a spol. najhorší výkon za ostatné roky. V drese súpera zažiaril Gavi. Osemnásťročný mladík otvoril skóre v prvom polčase strelou zblízka a potom oplatil skvelú prihrávku Lewandowskému, čím ho podnietil k tomu, aby tiež skóroval.

Po necelom roku a pol vo funkcii trénera doviedol Xavi Barcelonu k prvej trofeji, čím Katalánci získali celkovo 14. superpohár (Real ho vyhral 12-krát). Výsledok bol pre porazených milosrdný, niekoľkokrát ich musel podržať gólman Thibaut Courtois. Napriek tomu kouč Carlo Ancelotti odmietol ostrú kritiku výkonu a sľúbil, že jeho tím sa dá dokopy.

2. marca 2023, Real - Barcelona 0:1

Držanie lopty: 65 % - 35 %.

To bol ešte medzi tímami rozdiel jedného bodu v lige, teraz narástol na deväť. Sebavedomie Barcelony zvýšilo nedávne víťazstvo v úvodnom zápase semifinále domáceho pohára, hoci napokon o najtesnejšom pomere rozhodol vlastný gól brazílskeho stopéra Militaa. Xavi nebol príliš spokojný s výkonom svojich zverencov. Nepríjemné mu bolo najmä to, ako málo času mali loptu.

Barca v útoku neexcelovala, no jej súperi na tom boli horšie - za celý zápas nevyslali na bránu ani jeden pokus. Víťazi si poradili bez zranených opôr - Lewandowského, Pedriho a Dembélého a nakoniec na seba strhol všetku pozornosť Sergio Busquets. Svojím 46. štartom v El Clásicu si zabezpečil historické prvé miesto v tabuľke vzájomných stretnutí.