Bitky o hlavné mestá: V Anglicku boj o severný Londýn, v Česku derby pražských S

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Bitky o hlavné mestá: V Anglicku boj o severný Londýn, v Česku derby pražských S
Derby medzi Arsenalom a Tottenhamom sľubuje napínavé momenty.
Derby medzi Arsenalom a Tottenhamom sľubuje napínavé momenty.Profimedia
Športový svet nikdy nespí a aj počas víkendu je ponuka bohatá. Flashscore Správy prinášajú v pravidelnej rubrike tipy zápasov či podujatí, ktoré by si fanúšik nemal nechať ujsť.

Ajax - Feyenoord (nedeľa, 14:30)

Pri odhalení programu aktuálnej sezóny holandskej Eredivisie asi nikto nečakal, že do duelu piateho kola bude tím z Amsterdamu vstupovať z druhej polovice tabuľky. V samotnom úvode ročníka zaknihovali hráči Ajaxu hladkú výhru 4:1, nasledovali však dve remízy a prehra. Dva nerozhodné výsledky už majú na konte aj hostia z Rotterdamu, tí ale pokračovali tromi ligovými víťazstvami.

Momentálne poradie tak ako víťaza bitky v metropole krajiny favorizuje hostí, takýto rezultát by asi brali aj viacerí slovenskí priaznivci. V drese Feyenoordu totiž pôsobia Dávid Hancko a Leo Sauer. Kým prvý menovaný je už stabilným členom kádra, mladší z dvojice sa chce pobiť o svoj čas na výslní. O jednu zo spomínaných remíz sa vyrovnávajúcim gólom v nadstavenom čase postaral práve Sauer.

V lepšej fazóne do zápasu vstupuje obhajca titulu, no mužstvo ako Ajax netreba nikdy odpisovať a už vôbec nie na domácom štadióne. "De Godenzonen" bude dopredu poháňať nielen túžba pokoriť držiteľa majstrovskej trofeje, ale i vidina posunutia sa v tabuľke smerom nahor. Veď v prípade triumfu by sa Feyenoordu priblížili na rozdiel iba troch bodov. Podobným scenárom ale bude chcieť zabrániť práve Hancko so svojimi kolegami.

Nedávna forma oboch tímov
Nedávna forma oboch tímovFlashscore

Arsenal - Tottenham (nedeľa, 15:00)

Stretnutie londýnskych rivalov bude tentokrát okorenené aj o fakt, že oba tímy majú v tabuľke rovnaký počet bodov (13). Zatiaľ čo Arsenal je na štvrtom mieste, Tottenhamu patrí druhá priečka za Manchestrom City

194. "North London Derby" proti sebe postaví mužstvá, ktoré sa môžu pochváliť skvelou formou. "Gunners" si cez týždeň urobili chuť štvorgólovým debaklom do siete holandského PSV v Lige majstrov a v tejto sezóne ostávajú neporazení, na konte majú šesť víťazstiev a jednu remízu. Po najtesnejšom triumfe nad Evertonom (1:0) v Premier League dokonca manažér Mikel Arteta opísal isté momenty hry svojho tímu ako "fenomenálne".

Chuť prehry však zatiaľ neokúsil ani Tottenham, teda aspoň v Premier League, pretože na konci augusta neuspel v pohárovom dueli s Fulhamom. Hráči navyše v aktuálnej sezóne nemajú povinnosti na európskej scéne, a tak majú viac času na oddych a regeneráciu.

Nový tréner Ange Postecoglou sa dokázal vyrovnať s odchodom hviezdneho Harryho Kanea a uspieť bude chcieť aj vo svojom premiérovom derby. Arsenalu sa však doma proti Tottenhamu darí, neprehral už v dvanástich zápasoch (osem víťazstiev a štyri remízy). "Spurs" ale budú určite hrýzť, pretože aj napriek prestupu Kanea sú pri streleckej chuti - v troch doterajších ligových zápasoch na trávniku súperov sa im podarilo skórovať už v prvých dvadsiatich minútach.

Posledné vzájomné zápasy oboch tímov.
Posledné vzájomné zápasy oboch tímov.Flashscore

Slavia Praha - Sparta Praha (nedeľa, 18:00)

Praha i celé Česko sa dočkali. Po štyroch mesiacoch je tu opäť slávne derby pražských "S". Hostiteľmi budú "zošívaní", ktorí mali dostatok času na prekonanie smútku z minulej sezóny. V tej totiž smeroval titul práve do rúk ich obrovského rivala z hlavného mesta. Pocity tohto neúspechu by mohli pre domácich hráčov poslúžiť ako pozitívna motivácia.

Celky vstúpia do neúprosného merania síl z dvoch najvyšších pozícií tabuľky. O niečo lepšie sú na tom hostia, pre ktorých hrá k dobru väčší gólový rozdiel. Duel nebude zaujímavý len pre oko českého fanúšika, oba tímy totiž majú na súpiskách aj slovenských rodákov. Na strane Slavie sú to Michal Tomič, Jakub Hromada a Ivan Schranz, opačnú stranu barikády zastupuje vo forme hrajúci Lukáš Haraslín.

Každý z pražských veľkoklubov má po ôsmich kolách na konte sedem výhier a jednu remízu. Nedávno si tri body doniesli aj z medzinárodnej pôdy. "Červeno-bieli" uspeli v Európskej lige na pôde švajčiarskeho Servette, Sparta doma zdolala cyperský Aris Limassol.

Ku všetkým faktorom, ktoré napovedajú vyrovnanú bitku, sa pridáva aj bilancia posledných piatich vzájomných stretov. Do štatistík každého tímu v tomto smere putovali dve výhry, dve prehry a remíza. Ako to v derby súbojoch býva, rozhodnúť by teda mohla schopnosť udržať emócie na uzde a nenechať sa vyprovokovať či dokonca vylúčiť.

Posledných 5 vzájomných duelov Slavie so Spartou
Posledných 5 vzájomných duelov Slavie so SpartouFlashscore

Atlético Madrid - Real Madrid (nedeľa, 21:00)

Favoritom madridského derby budú hostia, ktorí vedú ligu o dva body pred Barcelonou. Domáci prechádzajú istou formou krízy, v tabuľke im patrí so siedmimi bodmi 7. priečka. Hráči sa navyše spamätávajú z nezvládnutého záveru duelu s Laziom v Lige majstrov, v ktorom inkasovali vyrovnávajúci gól v nadstavenom čase, o ktorý sa postaral gólman rímskeho celku Ivan Provedel.

Atlético zráža v úvode sezóny na kolená predovšetkým nekonzistentnosť výkonov, ktorú najlepšie vykresľuje 3. kolo. Zverenci Diega Simeoneho znemožnili domáce Rayo debaklom 7:0, aby o týždeň neskôr podľahli Valencii rozdielom triedy 0:3. Kouč následne konštatoval, že išlo o najslabší výkon jeho tímu za 12 rokov pôsobenia na lavičke.

Real bojuje na začiatku sezóny s početnými zraneniami v kádri, no na ihrisku sa absencie zatiaľ neodzrkadľujú. Mladík Jude Bellingham predvádza fantastické výkony a okrem prvého miesta v tabuľke vstúpil klub správnou nohou aj do Ligy majstrov, v ktorej porazil nemecký Union Berlín 1:0. Anglický reprezentant rozhodol gólmi po 80. minúte už o troch víťazstvách svojho tímu a Atlético by si na neho malo dávať veľký pozor.

Madridské derby je jasnou záležitosťou Realu. V 233 predošlých stretnutiach zvíťazil až 115-krát, 60-krát sa body delili a Atlético triumfovalo len v 57 prípadoch. Domácim však môže pomôcť údajne už uzdravená trojica Memphis Depay - Koke - Axel Witsel.

Bellingham odštartoval pôsobenie v Reale ako z veľkej knihy.
Bellingham odštartoval pôsobenie v Reale ako z veľkej knihy.Flashscore