Bol to zápas, ktorý som mala a mohla vyhrať, vyhlásila sklamaná Plíšková

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bol to zápas, ktorý som mala a mohla vyhrať, vyhlásila sklamaná Plíšková

Plíšková prišla možno o životnú šancu na triumf v Melbourne.
Plíšková prišla možno o životnú šancu na triumf v Melbourne. Profimedia
Posledná česká nádej v dvojhre Karolína Plíšková (30) nevyužila priaznivý žreb na Australian Open a prvý grandslamový titul v Melbourne tento rok nezíska. Bývalá svetová jednotka bola favoritkou aj v piatom zápase, ale po slabšom výkone nestačila na 45. hráčku sveta Magdu Linetteovú (30) 3:6, 5:7. Poľka, ktorá je v druhom týždni na grandslame prvýkrát v kariére, bude hrať o finále s Arynou Sabalenkovou (24).

Karolína Plíšková vynechala vlaňajšie austrálske leto pre zlomeninu ruky, do sezóny naskočila až v marci. Rok ukončila s nelichotivou bilanciou 21:21, štyrmi prehrami v rade, len štyrmi víťaznými šnúrami a bez jedinej finálovej účasti.

Pozitívne nebude hodnotiť ani tohtoročné vystúpenie u protinožcov. Na turnajových generálkach vypadla v prvom kole, na Australian Open nevyužila priaznivý žreb na prienik do semifinále.

Bývalá svetová jednotka síce po výborných výkonoch a bez straty setu zdolala Wang Si-jü (53. v rebríčku WTA), Juliu Putincevovú (47.), Varvaru Gračovovú (97.) a Čang Šuaj (22.), ale vo štvrťfinále prehrala s Magdou Linetteovou. Aktuálnej 45. hráčke sveta podľahla druhýkrát v rade a zhoršila si bilanciu na 7:3.

Magda Linetteová (Poľ.) - Karolína Plíšková (ČR-30) 6:3, 7:5

Skúsená Češka, ktorá v Melbourne Parku pri svojom ôsmom štarte v rade postúpila do tretieho kola a dosiahla štvrté grandslamové štvrťfinále, začala výborne a hneď v prvom geme zobrala súperke servis. Brejk ale nepotvrdila, vo zvyšku setu hrala príliš pasívne, nechala Linetteovú tvoriť hru a v šiestom geme čistou hrou stratila svoje podanie. V záverečnom geme mala šancu vziať si ho späť, ale nepremenila brejkbal.

Začiatok druhého setu vyšiel finalistke US Open 2016 a Wimbledonu 2021 oveľa lepšie. Plíšková hrala agresívnejšie ako v predchádzajúcich zápasoch, suverénne bránila svoje podanie a vo štvrtom geme mala dve príležitosti na brejk. Ani tie nevyužila, kopila príliš veľa chýb a opäť ťahala za kratší koniec.

Za stavu 2:2 zlikvidovala manko 0:40 a o dva gemy neskôr aj 15:40. Ani to jej nepomohlo k vyrovnaniu, keďže v jedenástej hre vyprodukovala dve dvojchyby, čím darovala Poľke brejk. Duel, v ktorom Plíšková urobila dvakrát viac nevynútených chýb ako víťazných úderov, bol na konci.

Plíšková so svojou hrou spokojná nebola.
Plíšková so svojou hrou spokojná nebola.Profimedia

"Z výsledku som veľmi sklamaná. V posledných dvoch týždňoch sa mi darilo celkom dobre. Ani teraz to nebolo zlé, ale súperka mi to sťažila. Hrala dobre od základnej čiary, ja som si nevedela nájsť miesto na kurte, kde by som poslala víťazný úder. Môj servis nebol skvelý," zhodnotila Plíšková na tlačovej konferencii.

"Neviem, prečo mi nešlo podanie. Niekedy tieto dni prídu. Možno to bol mojou súperkou, ktorá vrátila niekoľko dobrých podaní a dostala ma pod tlak. Nedala mi nič zadarmo. Neodohrala som zlý zápas, ale určite môžem hrať lepšie," dodala.

Po vyradení Plíškovej, ktorá sa v live rebríčku posunula o desať priečok na 21. miesto, je isté, že vo štvrtok spoznáme úplne novú grandslamovú finalistku. Linetteová bude pokračovať vo svojej premiére v druhom týždni na grandslamoch proti Aryne Sabalenkovej, s ktorou v predchádzajúcich dvoch dueloch odohrala dovedna len sedem gemov.

"Získala som body do rankingu, čo je určite pozitívne. Teraz som ale veľmi sklamaná, pretože som si myslela, že to bol zápas, ktorý som mala a mohla vyhrať," povedala Plíšková.

Rodáčka z Poznane vyradila už štyri nasadené súperky. Okrem Plíškovej si poradila s Anett Kontaveitovou, Jekaterinou Alexandrovovou a svetovou štvorkou Caroline Garciovou. Vo štvrtok bude bojovať len o svoje šieste finále na najvyššom okruhu, prvé na podujatí vyššom ako WTA 250. Linetteová sa môže stať prvou poľskou finalistkou v histórii Australian Open.