Sabalenková a Benčičová s prehľadom. Ďalej Plíšková i Fruhvirtová, vzkriesenie Garciovej

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sabalenková a Benčičová s prehľadom. Ďalej Plíšková i Fruhvirtová, vzkriesenie Garciovej

Aktualizované
Karolína Plíšková hladko zdolala Gračevovú a je v osemfinále.
Karolína Plíšková hladko zdolala Gračevovú a je v osemfinále. AFP
Sobotňajší program žien na Australian Open nepriniesol doobeda a poobede žiadne prekvapenie z pohľadu favoritiek - ďalej idú všetky (vyššie) nasadené hráčky.

Blesková Bieloruska

Aryna Sabalenková (Biel.-5) - Elise Mertensová (Belg.-26) 6:2, 6:3

Prvý set za bleskových 26, druhý za 49 minút. Aryna Sabalenková sa v sobotu poobede dlho nevytrápila. Celkovo za 1:15 hodiny "vybavila" Elise Mertensovú, svoje podanie stratila len raz.

Bolo to za stavu 2:0 v druhom sete, Belgičanka duel zdramatizovala a ovládla aj nekonečný štvrtý gem druhej sady, keď sa v ňom hralo hneď devätnásť výmen. Neskôr brala hru iba raz, ďalej ide vyššie nasadená Bieloruska.

Dráma v závere

Belinda Benčičová (Švajč.-12) - Camila Giorgiová (Tal.) 6:2, 7:5

Sabalenkovú vyzve v boji o vstupenku medzi osem najlepších Belinda Benčičová. Tá bola na kurte oveľa dlhšie, s premožiteľkou Anny Karolíny Schmiedlovej sa musela vytrápiť hodinu a 45 minút. Camila Giorgiová doplatila na 32 nevynútených chýb, Švajčiarka sa mohla, naopak, spoľahnúť na vysoký počet úspešných lôpt pri prvom podaní (69 %).

Benčičová viedla 6:2 a 5:3, následne ale servovala súperka, ktorá si podanie udržala. Švajčiarka svoje stratila a bolo razom 5:5. Talianska tenistka akoby chcela vrátiť požičané, sama hladko premrhala šancu na tretí gem v rade a následne dvanásta hráčka podujatia čistou hrou ukončila svoj prvý týždeň na Australian Open.

Kam to Plíšková dotiahne?

Karolína Plíšková (ČR-30) - Varvara Gračevová (Rus.) 6:4, 6:2

Karolína Plíšková využíva na Australian Open priaznivý žreb. Poslednou obeťou jej zlepšenej formy sa stala Varvara Gračevová, ktorej nedovolila získať ani set.

Češka hrá v Melbourne Parku aktívne, snaží sa dostať súperku pod tlak od prvého úderu, chodí si pre víťazné údery a hlavne dobre podáva. V troch zápasoch zaváhala na podaní len dvakrát, v oboch prípadoch proti Julii Putincevovej v druhom kole. Rusku v sobotu nepustila ani k jednému brejkbalu a ani v jednom servise nemusela ísť cez zhodu.

Premiérový zápas proti súčasnej 97. hráčke sveta sa pravdepodobne lámal v maratónskom treťom geme. V ňom nedovolila Gračevovej využiť dva gembaly, sama premenila štvrtý brejkbal a vo zvyšku zápasu v Rod Laver Arene dominovala. Druhý set začala brejkom, tretí brejk získala za stavu 4:2. Na postup potrebovala iba jednu hodinu a sedemnásť minút.

"Moja súperka tu porazila niekoľko dobrých hráčok, chcela som byť pripravená. Je to tretie kolo grandslamového turnaja, nie je to ľahké bez ohľadu na to, proti komu hráte. Myslím, že som odohrala dobrý zápas," povedala Plíšková v rozhovore na kurte.

"Podanie môže byť vždy mojou veľkou zbraňou. Som spokojná aj so svojou hrou od základnej čiary. Uvidíme, ako to pôjde počas druhého hracieho týždňa," dodala Plíšková.

Semifinalistka z roku 2019 sa do osemfinále v Melbourne Parku dostala štvrtýkrát v kariére a prvýkrát po štyroch rokoch. Aj v ďalšom kole ju čaká hratelná súperka. O svoje 11. grandslamové štvrťfinále bude usilovať proti Šuaj Čang, s ktorou zvládla všetkých sedem predchádzajúcich duelov. 

Sedemnásťročný uragán

Linda Fruhvirtová (ČR) - Markéta Vondroušová (ČR) 7:5, 2:6, 6:3

Dvadsaťtriročná Vondroušová bola jasnou favoritkou na postup. Od o šesť rokov mladšej Fruhvirtovej sa očakávalo, že na technickú a taktickú hru finalistky French Open 2019 bude márne hľadať recept. Opak bol pravdou.

Vondroušová nechala svoju krajanku tvoriť hru a tá úspešne posielala loptičky po celom kurte, aby sa ujala vedenia 4:2 a 40:15. Zradilo ju ale podanie a Vondroušová dokázala otočiť na 5:4. Fruhvirtová ukázala nezlomnosť, sama získala ďalšie tri gemy a s nimi aj set.

V druhom mala bývalá svetová štrnástka jasne navrch, keď trafila 17 víťazných úderov, urobila len sedem nevynútených chýb a staršej z talentovaných sestier dovolila len dva gemy.

Aj v rozhodujúcom sete hrala dobre, hoci si pred jeho začiatkom nechala ošetriť pľuzgier na ľavej nohe. Po piatom geme mohla ísť do vedenia o dva brejky, ale Fruhvirtová hrozbu eliminovala hrozbu, znížila a nechala si otejpovať ľavé stehno. Vondroušovú po dlhšej prestávke a niekoľkých odohraných bodoch začali chytať kŕče, vo zvyšku zápasu odohrala už len štyri fiftíny.

V prvom oficiálnom súboji s osemfinalistkou Donnou Vekičovou si môže Fruhvirtová zabezpečiť premiérové umiestnenie v TOP 50 svetového rebríčka. S Chorvátkou prehrala pred niekoľkými dňami na exhibícii v Kooyongu.

Caroline Garciová (Fr.-4) - Laura Siegemundová (Nem.) 1:6, 6:3, 6:3

Medzi elitnú šestnástku sa dostala aj Francúzka Caroline Garciová. Nasadená štvorka po nevydarenom začiatku otočila duel s Nemkou Laurou Siegemundovou.

Garciová sa na podaní trápila, pripísala si štyri dvojchyby, cez druhé podanie mala úspešnosť 46 % oproti 64 %. Mala viac víťazných úderov (29:19), ale zároveň aj viac nevynútených chýb (37:28).

V treťom sete za stavu 5:3 podávala jej súperka, ktorá ešte odvrátila prvý mečbal, no trinástu výmenu záverečného gemu už Siegemundová zvládnuť nedokázala.

Kompletné výsledky žien na Australian Open